Ghid turistic Algeria

Localitatea Constantine Localitatea Constantine

Algeria este un stat situat în nordul Africii, mărginit de Tunisia şi Libia la est, Niger, Mali şi Mauritania la sud, Maroc şi Sahara de Vest la vest şi Marea Mediterana în partea de nord. Numele de Algeria este derivat de la numele vechii capitale Algiers, un oraş-port localizat strategic, cu acces la Europa şi la Orientul Mijlociu. În limba arabă, statul este cunoscut sub numele de Al-Jaza’ir, prescurtare de la „Al-Jumhuriyal Al-Jaza’iriyah ad-dimuqratiyah ash-sha’biyah” şi inseamna „insulă”.

Acoperă un total de 2.381.751 kmp (prima ţară ca mărime din Africa, după diviziunea Sudanului şi a unsprezecea din lume). Aproape 90% din suprafaţa sa este ocupată de şase regiuni din Sahara, în partea de sud, chiar dacă majoritatea covârşitoare a populaţiei (total 34.994.937 locuitori, conform datelor din iulie 2011) trăieşte în partea de nord, în zona fertilă de coastă, denumită Tell. Climatul este deşertic, chiar dacă sunt precipitaţii în partea de nord, acestea nu se întampla în mod frecvent decât în timpul iernii. Doar 3% din totalul teritoriului este pământ arabil, pe coasta nordică. În interior, aproape de coastă, se găseşte regiunea „Hauts Plateaux” (denumirea în franceză care înseamnă „platouri înalte”), cu o înălţime între 400 şi 1.300 metri. Este o regiune preponderent stâncoasă şi uscată, cu zone izolate de vegetaţie, unde se cresc capre, vite şi oi. În spatele platoului sunt munţii Atlas, punctul de legătură cu deşertul Sahara. În ciuda eforturilor autorităţilor de a stopa expansiunea deşertului plantând păduri de pin, acesta continuă să se dezvolte înspre nord. Nu aduce cu sine doar dune de nisip şi fauna specifică deşertului precum şerpi, şopârle şi vulpi, ci şi oazele în care cresc citrice şi curmali.

Populaţia Algeriei este împărţită între mediul rural şi cel urban. Centrele vechilor oraşe se numesc „casbah” (înseamnă „fortăreaţă”), târguri cu alei întortocheate şi arcade complicate, unde se vând de toate, de la covoare la coşuri împletite şi ceramică. În afara acestor reminiscenţe neschimbate ale vechiului stil de viaţă, oraşele algeriene sunt un amestec de influenţe vestice şi tradiţii arăbeşti. La Alger, în „casbah”, partea veche islamică a oraşului, multe dintre cladiri sunt dărăpănate, dar străzile înguste sunt pline de viaţă, copii la joacă, comercianţi care-şi vând produsele şi oameni la plimbare sau la cumpărături. Casbah-ul este înconjurat de clădiri mai noi, în stil european. Oraşul conţine un amestec de stiluri arhitectonice arăbeşti şi turceşti. Portul din Alger este cel mai mare al ţării şi un centru comercial important.

Oran, în partea de vest a Algeriei, este al doilea cel mai mare oraş. A fost construit de către arabi în 903, dar a fost dominat de către spanioli timp de două secole şi apoi de francezi. Are mai multe influenţe europene decât orice alt oraş din Algeria, găzduind un număr important de catedrale şi arhitectură franceză colonială. Alte oraşe importante ale ţării sunt Constantine şi Annaba. Toate oraşele Algeriei suferă de suprapopulare şi problemele care emerg din aceasta, lipsa locurilor de munca şi a locuinţelor.

Centrul activităţilor comerciale din Algeria se desfăşoară în târgurile numite „souk”, locurile preferate de turişti şi unde fermierii sau manufacturierii îşi vând produsele. Se poate cumpăra carne produsă local, fructe, legume, cereale, struguri, măsline, citrice, precum şi covoare ţesute, bijuterii, coşuri şi alte produse artizanale. Souk-urile se ţin în mod regulat în centrele regionale ca şi în centrele oraşelor vechi. În mod tradiţional, în aceste târguri se practică şi trocul, deşi acum metoda de plată cea mai des întâlnită este cash.

Ca şi Libia, Algeria este cunoscută pentru ruinele sale străvechi, în special din perioadele romane, feniciene şi bizantine. Printre acestea, putem aminti Timgad de lângă Batna, Hippo Regius la Annaba, Djemila la Setif, Calama la Guelma sau ruinele celor trei imperii din Tipassa. Cunoscută pentru ruinele sale, Algeria mai are încă o surpriză pentru vizitatori – este patria călătoriilor prin deşert, cu centrul de la M’zab şi cele cinci orase interconectate. Cu un deşert de dimensiunile Franţei şi scenariul său variat, partea sudică a ţării atrage turişti din toată lumea. Sahara este cea mai izbitoare şi în acelaşi timp periculoasă caracteristică a turismului de aici. Cel mai bun mod de a traversa deşertul este prin Cheile El Kautara, la sud de Constantine. Se spune că aceste chei separă teritoriile de iarnă de zonele veşnic călduroase şi sunt numite de către locuitori Gura Saharei (Fouur Es Sahra).

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...