Ghid turistic Atena

Cartierul Monastiriki din Atena, cu Acropolis în plan îndepărtat Cartierul Monastiriki din Atena, cu Acropolis în plan îndepărtat

Pentru mulți dintre noi, Atena este un simbol, un oraș apărut acum 2.500 de ani ce a dăinuit ca un punct de referință esențial în istoria Europei și al civilizației moderne. Este adevărat, perenitatea sa se poate vedea și astăzi, sub forma mărețului Acropolis, dealul ce domină vizual atât metropola în sine, cât și toate cărțile poștale și itinerariilor tuturor turiștilor în capitala elenă. Ca o consecință a unui succes de poveste, Atena de astăzi este gazdă pentru peste 4 milioane de oameni – ceva mai mult de o treime din numărul total de locuitori din Grecia, traversând o serie de transformări majore în perioada postbelică, cu toate problemele derivate de aici.

Se spune că Atena nu este un oraș chiar atât de frumos pe cât ni-l descriu legendele și poate că părerile scepticilor sunt demne de luat în seamă. Ne gândim aici la catastrofa arhitectonică pe care a reprezentat-o cel de-al Doilea Război Mondial, dar și la mai recenta situație economică a țării, cu un buget pe butuci din cauza managementului defectuos, cu fonduri din ce în ce mai mici pentru restaurări și eventuale modernizări. Totuși, beneficiind de investițiile făcute cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004, Atena a câștigat din punct de vedere al infrastructurii. În ciuda construcției de noi drumuri, problema aglomerației rutiere este arhicunoscută. Atena încearcă să compenseze cu un nou sistem de metrou, permițându-și să păstreze un spațiu pietonal vast în zona centrală, ideal pentru turiști.

Simbolurile pentru care Atena a devenit faimoasă de-a lungul secolelor au reapărut. În ciuda unei globalizări agresive, unde lanțurile de magazine de brand, străzile dedicate cumpărăturilor și obișnuitele restaurante fast-food au reușit să obțină prim-planul, orașul își păstrează caracterul istoric într-o manieră surprinzătoare. Reclamele luminoase, blocurile din oțel și sticlă sau adăugirile high-tech au fost întotdeauna temperate de o atmosferă aproape intimă, ispititoare, care ne face pe noi să ne simțim ca acasă. Felul în care suntem întâmpinați de greci adeverește zicala acestora, conform căreia Atena nu ar fi nimic mai mult decât cel mai mare sat al țării.

Fie că sunteți aici pentru prima dată, fie că ați făcut-o de nenumărate ori în trecut, vestigiile moștenite din vremurile imemoriale, din perioada de aur a Greciei, sunt atracțiile cele mai populare. Parthenonul și rămășițele semețe ale Acropolisului, împrăștiate haotic pe o suprafață considerabilă, dar bine gestionate în ultima perioadă de timp, laolaltă cu un Muzeu Național de Arheologie unic în lume și o colecție impresionantă de alte antichități participă la o experiență istorică fără egal. Din păcate majoritatea covârșitoare a vizitatorilor nu reușește să iasă din circuitul turistic de masă și nu ajunge să cunoască Atena în plenitudinea sa culturală și socială, ratându-i vibrațiile și autenticitatea. Încercați să părăsiți pentru câteva ore centrul și zona obiectivelor turistice mai cunoscute pentru a vă afunda adânc, în cartierele mai puțin populare, însă nu mai sărace în divertisment.

Cafenelele aglomerate până la 4 dimineața, străzile mișunând de oameni până târziu, în noapte, barurile și cluburile cele mai bune din Grecia, restaurantele și tavernele tradiționale despre care ați auzit, probabil, înainte de a pleca de acasă (așa cum este piața Monastiriki din imaginea de mai sus), toate vă așteaptă în aceste zone mai puțin populate de turiști. Așa cum îi stă bine unui oraș condus pe vremuri din Agora, majoritatea activităților antrenante din perioada verii se desfășoară în aer liber, de la terasele gourmet la numărul mare de cluburi în aer liber, de la cinematografe la concerte și competiții sportive.

Nu trebuie să omitem scena pitorească, tipic balcanică, a piețelor a celorlalte posibilități de shopping, de la bazarele pestrițe la străzile dedicate cumpărăturilor sau mallurile imense de la periferii, înțesate de magazine de firmă. Cu ajutorul unui sistem de transport ceva mai ieftin decât ați văzut în alte părți ale Europei occidentale, nu veți avea nicio problemă să vă orientați și să ajungeți unde v-ați propus fără mari eforturi. Taxiurile, deși la fel de ieftine, prezintă riscul blocajelor în traficul congestionat – recomandăm metroul, o modalitate la îndemână și de multe ori mai rapidă.

Principalele atracții turistice în Atena

O Pirgos Ton Anemon, Atena
Turnul Vânturilor
  • Acropolis nu reprezintă doar o colină înaltă din zona centrală a orașului, dar un adevărat leagăn al civilizației europene;
  • Plaka și străduțele sale înguste, legate între ele de multe ori de trepte abrupte, este zona ce va naște fascinație pentru iubitorii de arhitectură;
  • Turnul Vânturilor, intrigant și elegant, cu ceasul său antic;
  • Bazarul cu aglomerația caracteristică și miile de culori ce se revarsă dintre produsele puse la vânzare direct în stradă din clădirea de secol al XIX-lea a halelor;
  • Muzeul Național de Arheologie și colecția sa incredibilă de sculpturi și antichități;
  • Cartierul Psiri și viața sa de noapte, plin ochi de restaurante și baruri aglomerate până târziu;
  • Portul Pireu în sine, locul din care au plecat, odinioară, corăbiile grecești, în aventurile lor cuceritoare pe Mediterană.

Chiar și localitățile din imediata apropiere a capitalei prezintă un interes deosebit. Templul lui Poseidon, sanctuarul zeului mării de la Capul Sounio, sanctuarele din Ramnous și Eleusis, memorialul ridicat în cinstea eroilor pierduți în timpul faimoasei luptei de la Marathon, sunt accesibile fără greutate din apropierea zonei de coastă. Mergând chiar și mai departe, dacă aveți o zi în plus la dispoziție, puteți alege fie o excursie spre Delphi, casa oracolului Delfi în antichitate, pentru a admira vestigiile unei alte zone extrem de importante din punct de vedere istoric. Alternativ, plecând din portul Pireu la bordul numeroaselor feriboturi, aveți șansa să vedeți una sau mai multe din Insulele Saronice.

Istoria perfectă, probleme actuale și o concluzie neclară

Piața Syntagma
Piața Syntagma

De jur împrejurul pieței centrale Syntagma, miile de monumente răsărite din negurile istoriei știute participă astăzi la un succes turistic umbrit de problemele economice. Grecii, un popor unit de încercările timpului, își trag vigoarea dintr-o istorie de vis și nu par compleșiți în fața austerității dureroase impuse de instituțiile internaționale creditoare, cauzate de un sistem politic corupt. Astăzi, mai mult ca oricând, par hotărâți să-și ia soarta în propriile mâini. Chiar dacă este mult în spatele altor capitale europene de răsunet, precum Londra sau Paris, mai ales din punct de vedere al spațiilor verzi și al infrastructurii, rezultatele eforturilor făcute de autorități și populație în ultimele câteva decenii au pus înapoi pe harta lumii marea civilizație elenă. Cu toate acestea, certitudinea plutește în aer, iar nouă concluzie asupra viitorului capitalei Greciei nu va putea fi trasă decât în perioada imediat următoare, când de aici, din Atena, se va hotărî soarta leagănului cultural al Europei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...