Ghid turistic Irak

Dată: 10 Feb 2014
Autor: 

Irakul este încă una din cele mai periculoase destinații ale lumii. Să spui că ai putea s-o vizitezi cu oarecare precauție este superficial, de vreme ce forțele armate americane și ale coaliției internaționale se chinuie, efectiv, să supraviețuiască. Când fumul, într-un final, se risipește deasupra localităților lovite de proiectile, în funcție de ce reușește să rămâna în picioare după conflicte, s-ar putea să mire câte atracții istorice s-ar putea descoperi.

Irakul este o adevărată mină de aur din punct de vedere arheologic. A fost, pe timpuri, pământul Mesopotamiei, al cărei capitale faimoase, orașul Babilon, era situat în locul în care se găsește acum Al-Hillah, pe malul răsăritean al fluviului Eufrat. Ruinele acestui oraș legendar, locul în care se puteau vedea, acum câteva mii de ani, celebrele grădini suspendate, au fost tratate chiar și de către fostul dictator Saddam Hussein ca sacre, iar astăzi sunt gazdele forțelor armatei de coaliție și ale mâzgăliturilor de graffiti. În Bagdad, rămășițele templului Iștar, teatrul antic și turnul Babilon, toate situri mesopotamiene, sunt erodate încet, dar sigur, de bombardamente și luptele de stradă, provocând mâhnire arheologilor din întreaga lume.

Bagdadul a reprezentat centrul spiritual al regiunii și un punct important de pe harta drumului mătăsii, ce traversa Orientul Mijlociu. Istoria celor trei civilizații mesopotamiene ce au cucerit acest teritoriu stravechi - asirienii, babilonienii și ahamenizii - este descrisă în Muzeul din Bagdad, locație de o importanță covârșitoare, ce a suferit în urma invaziei din 2003, dar aflată acum sub protecția forțelor armate ale Statelor Unite. La sud de Bagdad, lângă Nassiriya, se găsește unul din puținele locuri neatinse de invazie, Marele Zigurat din Ur. Construit acum peste 4.000 de ani, ca o platformă pe care zeii ar fi trebuit să coboare din ceruri, acest ciudat templu de piatră este susținut la bază de o structură trapezoidala și domină vizual vechile morminte ale liderilor mesopotamieni.

Astăzi, singura modalitate de a călători cât de cât sigur de-a lungul Irakului, este împreună cu un convoi blindat al armatei. Din nou, sfatul cel mai potrivit ar suna, poate iremediabil: "nu mergeți acolo!".