Ghid turistic Kârgâzstan

Lacul Kol-Tor Lacul Kol-Tor

Dominată de munți impunători și bogată în frumuseți naturale, Republica Kârgâzstan din partea centrală a Asiei nu este o destinație turistică foarte cunoscută, în ciuda faptului că poate fi considerată una dintre cele mai primitoare națiuni din regiune. Kârgâzstan se mândrește cu câțiva din cei mai înalți munți ai lumii, cu 23 de vârfuri ce depășesc 6.000 de metri și este deseori numită „Elveția Asiei Centrale”. Provocarea de a urca acești giganți izolați ai naturii a fost întotdeauna cea mai mare atracție pentru turiști, chiar dacă mare parte a secolului XX zona a fost aproape cu desăvârșire interzisă străinilor, vizitatorilor din afara Uniunii Sovietice.

Parcul Național Ala Archa cuprinde aproximativ 20 de ghețari și 50 de varfuri montane notabile și oferă zeci de trasee pentru drumeții, posibilități de cățărări, de schi sau practicarea echitației. Munții sunt gazdele lacurilor, incluzand Issyk-Kul, a doua cea mai mare întindere alpină de apă, care, cu 170 km lungime și 70 km lățime, este depășită doar de Titicaca, din America de Sud. O zonă mai puțin dezvoltată din punct de vedere turistic este Song Kul, urmată de Jeti Oguz, ultima dispunând de câteva formațiuni alpine spectaculoase și câteva izvoare termale. O alta atracție populară in Kârgâzstan este pădurea de nuci din Arslanbob.

Între bogățiile splendide cu care se poate mândri fosta republica sovietică se numară capitala Bișkek, considerată una dintre cele mai verzi ale lumii, mulțumită abundenței de arbori și parcuri, in timp ce orasul stravechi Oș, de lângă granița cu Uzbekistan, are vârsta onorabilă de 3.000 de ani și este înțesat de puncte de interes istoric. Oș este faimos și pentru piața sa aglomerată, una dintre cele mai pestrițe din toată zona centrală a Asiei.

Kârgâzii, cel mai numeros grup etnic al țării, sunt în mod tradițional fermieri nomazi, originari din Siberia și sosiți pe aceste plaiuri în secolul al XIII-lea. Tradițiile lor nomade continuă și astăzi, sub forma familiilor însoțite de turmele de oi, iaci și cai, ce urcă pe pajiștile alpine în timpul verii și locuiesc în faimoasele iurte. Călăritul este parte integrantă a culturii kârgâze, cu numeroase festivități și jocuri concentrate în jurul acestei activități. Ospitalitatea este un aspect de baza al vieții sociale prezente aici. Turiștii vor putea refuza cu greu o invitație la un pahar de lapte de cal fermentat (sau „kumys”), un gust pe care oricine trebuie să-l cunoască, conform tradițiilor kârgâze.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...