Muzeul Britanic - British Museum

Dată: 26 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: MuzeeMuzee de istorie

Muzeul Britanic sau British Museum, fondat in 1753, sustine ca este cel mai vechi muzeu al lumii. A fost infiintat pentru a oferi populatiei o idee mai buna despre ce inseamna arta, istorie naturala si stiinta.

Gazduieste una dintre cele mai mari colectii de antichitati si documente legate de evolutia omului din cele mai vechi timpuri pana in contemporaneitate, afisand exponate culese de pe toata suprafata pamantului - facand din British Museum una dintre cele mai populare atractii turistice ale tarii.

Colectia prezentata initial, este o mostenire a doctorului Sir Hans Sloane, in 1753. De atunci si pana acum, colectia Muzeului Britanic a depasit 6 milioane de elemente, obiecte de arta din toata lumea, incluzand Egipt, Asia de vest, Grecia, Roma antica si alte locatii ale vechiului continent. Printre cele mai importante exponate, putem remarca prezenta Rosetta Stone (piatra Rosetta, artifact egiptean), evangheliile de la Lindisfarne (localitate esentiala in procesul de crestinizare al Angliei), sculpturi din Partenon, comorile Sutton Hoo si Mildenhall, precum si vaza Portland, un recipient din camee sticloasa, datand din jurul anului 5 d.Hr., folosit ca model de inspiratie pentru multe din operele similare din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Colectia de mumii de la Muzeul Britanic este faimoasa in toata lumea si gazduieste o camera mortuara speciala, apartinand lui Negamun, un egiptean bogat din jurul anului 1350 i.Hr.. Puteti vedea, de asemenea, si o serie de bijuterii fine, din cadrul colectiei saxone, dovada ca in perioada imediat ulterioara prabusirii Imperiului Roman de Apus, teritoriul Marii Britanii a fost un spatiu al inovatiilor si a unei vieti artistice neobisnuite.

Pana la sfarsitul secolului XX, cladirea Muzeului Britanic a gazduit si Biblioteca Nationala. Cu toate acestea, s-a hotarat ca aceasta sa se transfere intr-o noua locatie pe strada Euston, pentru a-i marca cea de-a 250-a aniversare. Dupa relocarea din 1997, Muzeul Britanic primeste astfel un spatiu mult mai larg, permitand aparitia Marii Curti (Great Court), cu a sa cuploa impresionanta, care nu pare sa fie sustinuta de niciun pilon vizibil. Este cea mai mare piata publica acoperita din Europa si opera lui Sir Norman Foster. Piata inundata de lumina a devenit un spatiu favorit al londonezilor si a turistilor, pentru atmosfera deosebita, care-ti poate taia rasuflarea pentru cateva minute.

Alaturi de exponatele permanente gazduite in cele peste 90 de galerii, Muzeul Britanic adaposeste expozitii cotidiene temporare.