Catedrala Notre Dame Paris

Dată: 13 Mai 2014
Autor: 
Categorii atracție: Biserici și catedrale

Catedrala Notre Dame din Paris nu este nici cea mai mare, cea mai inalta sau cea mai veche catedrala din lume, dar, este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute.

Fie ca va aduce aminte de cocosatul lui Victor Hugo, Quasimodo, sau de vechi lectii de arhitectura legate de "contraforturi zburatoare", o vizita pentru a o studia mai de aproape este un lucru obligatoriu daca suntem in trecere prin Paris. Daca nu sunteti un fan al bisericilor, poate fi vizualizata din apropiere la fel de bine cum o puteti vedea din interior. Va puteti urca in turnul clopotnitei, de unde puteti admira peisajul minunat inconjurator sau observa cateva dintre gorgoiele sale decorative.

Scurt istoric al catedralei

Constructia catedralei a inceput in timpul regimului lui Ludovic al VII-lea, in anul 1163. Finalizarea acestei minunante structuri cu arhitectursa gotica nu are loc decat peste 200 de ani (anul 1345). Desi mare parte din ce vedeti este rezulatul restaurarii facute de Viollet le Duc in secolul al XIX-lea, caracterul sau medieval ramane intact si ne tine conectati la fervoarea religioasa care a ajutat la desavarsirea acestui ambitios proiect.

Catedrala Notre Dame este situata pe Ile de la Cite, o insila din mijlcul fluviului Sena. Pentru a accesa-o, indiferent de malul pe care va aflati, va trebui sa treceti podul. Statia de metrou Cite sau cea de RER, Saint Michel, se afla la doar 5 minute de mers pe jos.

Notre Dame a fost martor a mai multor evenimente importante, de-a lungul timpului, inclusiv incoronarea regelui Henric al VI-lea al Angliei, pe vremea cand Franta era sub ocupatie engleza, si a reginei Maria Stuart, sotia regelui Francisc II. Napoleon si Josephine s-au autoproclamat aici imparat si imparateasa. In mod normal, aceasta incoronare trebuia sa fi fost facuta de catre Papa, insa Napoleon a fost atat de nerabdator, incat si-a pus coroana pe cap, pana ca marele pontif sa reconsidere acest eveniment.