Cel mai adânc canion din lume

06 Mai 2014

Chiar dacă pereții săi nu sunt la fel de abrupți precum în Grand Canion din Statele Unite ale Americii, canionul Colca are o înălțime dublă față de celebrul canion american, de 4.160 metri, fiind considerat cel mai adânc canion din lume. Canionul Colca, cel mai adânc canion cunoscut, se află în sud-estul statului Peru și a fost tăiat în munte de râul Colca (Rio Colca).

Spre deosebire de alte canioane ale lumii, terasele pre-columbiene prezente aici suportă agricultura și viața umană. Munții vulcanici din vecinătate (cel mai mare dintre ei, un vulcan stins, Nevado Ampato, are 6.288 metri), cu cenușa lor revigorantă pentru sol, au permis chiar dezvoltarea unor mici localități pe aproape toată suprafața văii. Canionul Colca (sau Valea Colca), mai este cunoscut sub numele de Valea Incașilor, Valea Minunilor sau Valea Focului, fiind inclus și pe lista celor șapte minuni naturale ale lumii moderne.

Accesul spre canionul Colca se poate face prin orașul Arequipa, al doilea cel mai mare oraș din Peru. Distanța dintre Arequipa (oraș numit și Ciudad Blanca datorită culorii albe a pietrelor folosite în construcția caselor de aici) și canion este de aproximativ 3 ore de mers cu mașina. Se pot face și tururi organizate.