Climă Tunisia

11 Mai 2014

Chiar daca se gaseste in vecinatatea desertului Sahara, Tunisia nu este tara zilelor insorite pe toata durata anului, asa cum probabil va asteptati. De fapt, Tunisia este destinatia care primeste un numar mare de turisti in fiecare an chiar pana la aparitia verii.

Tunisia are patru zone climatice distincte. Zona de coasta dintre Bizerte spre Tunis nu este potrivita pentru turismul de iarna, pentru ca aici caderile de zapada se intampla doar o data sau de doua ori pe an, destul de izolat. Din Hammamet la Sfax, turismul de iarna este posibil daca preferati zile ca, beneficiind de o clima mai blanda, sa explorati natura si cultura fara sa mergeti la plaja in fiecare zi. Pentru vacantele pe plaja in timpul iernii, nu aveti decat doua optiuni: Jerba si Zarzis. Tot pentru o vacanta la caldura soarelui, oazele de pe suprafata tarii sunt de departe cele mai bune optiuni. Si multe dintre hoteluri ofera piscine, chiar daca nu ar trebui sa asteptati sa fie incalzite, amanunt important mai ales in timpul noptii, atunci cand se face destul de racoare. Totusi, cand caldura se intensifica in timpul zilei, temperatura apei poate fi exact asa cum o doriti.

Sezonul de vara incepe in aprilie si se termina in octombrie pentru Sousse si partea de sud; din mai in septembrie in partea de nord a capitalei Tunis si din iunie pana in august pe coasta nordica a tarii. Calatorind in interiorul Tunisiei, toata perioada anului este atractiva, dar ar trebui sa stiti ce sa impachetati. Zapada este un eveniment cunoscut in zonele montane. Verile sunt mai putin calduroase si destul de placute, chiar daca regiunile expuse razelor soarelui devin mai fierbinti decat in zona de coasta, din cauza lipsei brizei marii. Bulla Regia, de exemplu, devine la fel de fierbinte precum desertul Sahara.

Calatoriile in desert nu sunt recomandate in afara perioadei de vara, chiar daca sunt posibile si in luna august. Puteti sa suportati cele 45 de grade celsius din Nefta iar traversand Chott el Jerid, caldura ii va determina pana si pe localnici sa se ascunda. Totusi, calatoriile pe perioada verii pot fi destul de potrivite, daca va amintiti sa beti lichide mai multe decat o faceti in mod obisnuit si daca adaugati ceva mai multa sare in mancare. Bineinteles, este obligatoriu sa purtati ceva pe cap si sa nu va uitati ochelarii de soare!