Ghid turistic Alsacia

Arhitectură tipică în Colmar Arhitectură tipică în Colmar

Alsacia este regiunea germanică a Franței. Este o regiune care se întinde pe malul vestic al fluviului Rin, între valea acestuia și Munții Vosgi. Spre nord și est împarte granița cu Germania, spre sud cu zona din Elveția vorbitoare de limbă germană, iar spre vest cu Lorena și Franche Comté. Din punct de vedere istoric, Alsacia a făcut parte din zona centrală a Europei, vorbitoare de limbă germană și până în zilele noastre o mare parte a populației, de toate vârstele, vorbește sau înțelege alsaciană, o formă dialectică de germană, asemănându-se cel mai tare cu limba germană vorbită în Elveția.

În ultimele două secole, Alsacia a trecut în proprietatea Germaniei și Franței, pe rând. Mai mult, aceasta regiune nu a făcut parte din Franța la momentul întemeierii națiunii moderne franceze și a prezentat un număr mare de diferențe instituționale de-a lungul timpului, legate în mod particular de organizarea religioasă. De exemplu, Vinerea Mare este o sărbătoare publică în Alsacia, dar nu și în restul Franței; iar în Alsacia, preoții sunt plătiți de stat. În termeni de moșteniri culturale, Alsacia este cu siguranță germanică.

Cu așezările sale împânzite de case construite jumătate din lemn, vopsite în culori vii, cu acoperișurile abrupte, Alsacia se diferențiază de celelalte regiuni ale Franței. Capitala regională, orașul Strasbourg, are aspectul accentuat al unui oraș central european. În termeni economici, Alsacia este parte a coridorului format de valea Rinului, cea mai importantă rută istorică comercială din Europa. Ca o consecință logică, activitatea economică a regiunii a fost influențată mai ales de vecinii săi germani, mai mult decât legăturile cu celelalte regiuni franceze, devenind în acest fel una dintre cele mai prospere zone franceze.

Alsacia are doar două departamente, Rinul Inferior sau Bas Rhin, cu capitala la Strasbourg și Rinul Superior sau Haut Rhin, cu capitala la Colmar. Cel mai mare oraș din departamentul Haut Rhin este, totuși, Mulhouse. Ambele departamente au în alcătuire câmpii fertile în partea de est – zonele joase ale văii Rinului – și munții Vosgi la vest.

Orașul Strasbourg în sine este unul dintre cele mai deosebite orașe ale Franței; centrul său istoric, cu magnifica sa catedrală gotică, unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Franța și cu Petit France, cartierul de pe malurile râului Ill, care merită, la rându-i, vizitat. Între evenimentele pe care n-ar trebui să le ratați se numără Târgul de Crăciun, ținut în preajma catedralei, un eveniment care atrage vizitatori din întreaga Franță și tările învecinate. În general, Strasbourg atrage un număr mare de oaspeți din mediul internațional, datorită statutului său de sediu al parlamentului european.

Mulhouse, în schimb, este un centru comercial major; adăpostind însă muzeul căii ferate franceze și Cite de l’automobile, un muzeu impresionant de mașini cuprinzând cea mai mare colecție de Bugatti, precum și cel mai mare eco-muzeu în aer liber „Ecomusée d’Alsace”, această parte sudică a Alsaciei are multe lucruri de oferit turiștilor.

Specialitățile regionale faimoase: Alsacia este bine cunoscută pentru bere, de exemplu Kronenbourg, sauerkraut (choucroute în franceză) și vinurle sale albe, care aparțin tradiției viticole germane, Riseling, Sylvaner sau Gewurtztraminer fiind cele mai populare variațiuni.

Accesul se poate face cu TGV-ul din Paris prin Gara de Est sau din Lyon. Pe autostradă dinspre Marea Britanie și Țările de Jos via Nancy sau Luxemburg, dinspre Germania via Kehl. Principalul aeroport internațional al regiunii este Basel – Mulhouse Euroairport, deservit de numeroase companii aeriene, precum British Airways, Swiss, Lufthansa sau compania low-cost Easyjet. Aeroportul din Strasbourg este ceva mai mic.

Principalele atractii și obiective turistice sunt:

  • Strasbourg: orașul, centrul istoric, catedrala, cartierul Petit France, croaziere pe Rin, Parlamentul European;
  • Colmar: cel mai bine păstrat centru istoric din Alsacia, cu rezidențele alcătuite jumătate din lemnș altarul Isenheim, un remarcabil obiectiv medieval;
  • La Route des Vins: drumul vinului din Alsacia, descoperind podgoriile regiunii și localități precum Riquewihr;
  • Muzeul în aer liber: Ecomusée d’Alsace, lângă Colmar. Cel mai mare muzeu în aer liber al Franței, poate și cel mai apreciat;
  • Castelul Haut-Koenigsburg: castel situat în vârful unei înălțimi montane din munții Vosgi, în imediata apropiere a Strasbourgului;
  • Kintzheim: Parcul Vulturilor (Volerie des aigles), un centru destinat protecției vulturilor și a altor păsări de pradă;
  • Chemin de Fer du Dollar: calea ferată istorică din sudul Vosgilor, funcționând încă datorită motoarelor cu aburi;
  • Neuf Brisach: oraș din secolul al XVII-lea, fortificat de Vauban;
  • Munții Vosgi: pentru cățărători, rute de mountain-bike, cărări pentru drumeții, schi în perioada iernii.

În imediata vecinătate a regiunii regăsim Padurea Neagră (Schwarzwald) și orașul Freiburg în Germania și bineînțeles, Basel, orașul elvețian cu ale sale galerii de artă de nivel mondial.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...