La 20 de kilometri în amonte de Tours, pe cursul Loarei, Amboise este o destinație riverană de primă mână, faimoasă pentru splendorile sale istorice, notabilă pentru clădirea impresionantă a castelului cu același nume, dar și pentru prezența reședinței Clos Lucé, legată de numele lui da Vinci și înțesată de câteva din invențiile marelui maestru renascentist. Amboise poate că face notă discordantă de la împrejurimile liniștite, fiind un magnet pentru masele de turiști din regiune, însă poate fi o alternativă mai antrenantă pentru copii. În lunile iulie și august, la castel se organizează renumitele spectacole de lumini, în fiecare seară de miercuri și sâmbătă, având imaginea lui Leonardo da Vinci în prim plan.
Singura concesie de artă modernă din Amboise este fântâna din secolul XX a lui Max Ernst, ce reprezintă o țestoasă încununată de o figură de ursuleț, chiar vizavi de locul în care are loc piața săptămânală sâmbăta și duminica, pe malul râului. Chiar dacă Château d’Amboise pare să fie cea mai apreciată atracție a localității, trebuie să menționăm zona rurală adiacentă absolut superbă, cu Forêt d’Amboise la mică distanță spre sud, niciodată prea departe de alte castele ale Loarei sau de vestigii artistice și istorice exclusiviste.
Château d’Amboise
Înălțându-se deasupra râului, pe un platou vast, frumos amenajat, se găsesc rămășițele încă splendide ale castelului, pe vremuri de 5 ori mai mare, însă redus, în timp, din cauza războaielor și lipsa cronică a banilor. La sfârșitul secolului al XV-lea, Carol al VIII-lea a hotărât să ofere o șansă castelului în care și-a petrecut copilăria, transformându-l într-un palat extravagant, adăugându-i aripa gotică de deasupra râului și capela Saint Hubert din vârful promontoriului aproape suspendat de deasupra zidurilor defensive dinspre localitate. Nu mult după finalizare, monarhul casei Valois se rănește mortal în timp ce se găsea în Amboise pentru a urmări un meci de „jeu de paume” (tenis), lăsând castelul moștenire vărului său, succesor la tron, Ludovic al XII-lea.
Deși prefera castelul din Blois ca reședință, Ludovic a construit o nouă anexă în Amboise pentru a-l găzdui pe tânărul François d’Angoulême (Francisc I al Franței, succesorul la tron, după Ludovic al XII-lea), încercând să-l țină aproape, pentru a-l proteja. Atunci când ultimul a ajuns pe tron, nu a uitat locul în care și-a petrecut copilăria, adăugând castelului ornamentele clasice vizibile pe fațada aripii Louis XII și invitându-l pe Leonardo da Vinci să lucreze în atmosfera liniștită din Amboise. Artistul își petrece ultima perioadă din viață aici, înmormântat în capela Hubert a Château d’Amboise în primăvara anului 1519.
Munca la castel este continuată de Henric al II-lea, însă adevărata faimă a sosit în timpului regimului fiului său, Francisc al II-lea. Tumultul din Amboise (conspirația din Amboise sau lovitura de stat ratată) a fost una dintre primele revolte din timpul Războiului Religiilor. Persecutați de sfetnicii sângeroși ai tânărului rege – frații Guise -, conspiraționiștii hughenoți au atacat Amboise în 1560 pentru a-și „salva” regele și a stabili astfel un regim monarhic mai tolerant religios. Conspirația este devoalată, iar atacatorii devin prada trupelor regale în pădurea din vecinătatea localității, prinși și uciși în urma unui scurt proces în Salle des Conseils, fie prin înecare în apele Loarei, fie decapitați pe domeniile castelului sau spânzurați, pur și simplu, de balcoanele fastuoase ale acestuia.
Având în vedere importanța locului, mai ales în urma unei astfel de istorii, interiorul castelului arată destul de dezamăgitor, chiar dacă a mai păstrat încă o serie de camere frumos decorate. Chiar și ultimul rege francez, Ludovic Filip de Orléans, a trăit o periodă de timp la castel, aduncându-și aportul la zestrea de mobilă în stil gotic de la primul etaj, dar și la transformarea câtorva apartamente în stilul caracteristic imperial. Intrarea principală, construită în secolul al XV-lea, Tour des Minimes, este cea mai atrăgătoare secțiune a castelului, cel puțin din punct de vedere arhitectonic. Cu o rampă interioară masivă, poarta de acces a fost concepută pentru a cuprinde și oferi refugiu rapid unui număr mare de cavaleri echipați complet. Astăzi, poarta originală se găsește în imediata apropiere a frumoaselor grădini din preajma ieșirii.
Clos Lucé
Înapoi la reședința lui da Vinci, datorită ideii geniale a lui Francisc I de a aduce renașterea italiană în Amboise, aflăm o parte din povestea faimosului tablou Mona Lisa. La invitația monarhului francez, Leonardo da Vinci traversează Alpii în 1516, purtând cu el pictura pe care astăzi o putem vedea la Luvru. Doar 3 ani a mai rămas în viață în Clos-Lucé, la capătul Rue Victor Hugo de astăzi. Timpul petrecut aici, pe care artistul se pare că l-a apreciat, a fost dedicat, în mare măsură, unor noi invenții. Casa de astăzi, un fel de conac din cărămidă ornamentat cu detalii italienești de Carol al VIII-lea, este un muzeu dedicat marelui artist.
Peste 40 de modele de invenții se pot vedea în camerele conacului, de la podul suspendat la ambarcațiuni cu palete și turbine, toate construite urmând îndeaproape schițele și planurile laborioase ale lui da Vinci.
Alte atracții în Amboise
Dacă urmați drumul la sud de Amboise și cotiți la dreapta chiar înainte de intersecția cu D31, veți ajunge la o pagodă neverosimilă din secolul al XVIII-lea, pe vremuri parte din enorma structură a castelului Chanteloup, astăzi doar o ruină. Din vârf, aveți șansa să admirați o panoramă generoasă a zonei înconjurătoare și a parcului. Domeniul este deschis pe toată durata anului, de dimineața până după-amiaza târziu. Tot spre sudul orașului, pe drumul spre Chenonceaux, în apropiere de pagodă, parcul Mini Châteaux pare să fie atracția principală pentru copii, pentru modelele la scală realizate după cele mai cunoscute castele de pe Valea Loarei.
Spre vest, în direcția Tours, la doar 5 kilometri distanță, copiii și adulții deopotrivă sunt atrași de mrejele imensului Aquarium du Val de Loire, unul din cele mai mari din Europa, cu peste 10.000 de pești, țestoase, crocodili și un tunel cu pereți transparenți într-un bazin plin de rechini. Scopul inițial, de a adăposti peștii caracteristici lacurilor și râurilor europene, s-a dovedit un succes impresionant, găzduind astăzi nu mai puțin de 10 incinte tematice, în mijlocul unui peisaj natural deosebit.
Surse imagini
- Château d’Amboise: Richard Parmiter - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Clos Lucé: Hocusfocus55 - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Pagoda: Jürgen Mangelsdorf - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Cover: Etienne Valois - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic