Ghid turistic Amiens

Catedrala din Amiens Catedrala din Amiens

Amiens a suferit teribil in urma ambelor razboaie mondiale, insa, spre deosebire de alta orase din regiune, a fost restaurat in mod inteligent, iar centrul a fost transformat in zona pietonala. St Leu, cartierul medieval din nordul catedralei, cu reteaua sa de canale, a fost renovat; universitatea orasului isi face si ea simtita prezenta; la cateva minute de mers pe jos de la statia de tren, gradinile plutitoare (hortillonnages) va transporta intr-un peisaj rural linistit. Chiar daca niciun hotel din oras nu iese in evidenta, exista cateva optiuni decente de cazare si multe posibilitati de petrecere a serilor, daca va hotarati sa ramaneti peste noapte aici.

Catedrala Notre Dame este, in mod evident, cea mai mare atractie din Amiens. In primul rand, statura sa impozanta domina intreaga regiune – este cea mai mare cladire gotica din Franta -, insa farmecul sau sta mai mult in uniformitatea neobisnuita a stilului. Inceputa in 1220, sub coordonarea arhitectului Robert de Luzarches, a fost finalizata efectiv in 1269. Perioada scurta de constructie sta in spatele uniformitatii sale, scapand de succesiunea de stiluri ce a urmat. Exfolierea cu laser a laturii vestica a dezvaluit urmele picturilor policrome exterioare, in contrast cu aparenta sobra, cenusie.

Un spectacol de lumini ne face sa ne gandim la cum ar fi aratat latura de vest cand era colorata, adaugand muzica pentru a crea o atmosfera deosebita. Prin contrast, interiorul este alcatuit din linii verticale, fara alte accesorii bombastice – un spatiu calm, luminos. Ornamentele adaugate ulterior, precum corul, sunt lucrari de o frumusete rara. La fel arata si panourile sculptate infatisand viata sfantului Fermin, primul episcop de Amiens, din partea dreapta a corului. Cei ce se simt in stare, pot sa urce in turnurile din fata catedralei. Una dintre cele mai speciale moduri de a vedea catedrala este sa participe la slujba de duminica dimineata, cand se canta muzica gregoriana.

In partea de nord a catedralei se gaseste cartierul St Leu, o retea de canale cu aspect olandez, ce a fost, pe vremuri, centrul industriei textile din Amiens. Orasul produce inca mare parte din catifeaua Frantei, insa fabricile s-au mutat in suburbii acum mult timp, transformand St Leu intr-un cartier linistit pana la aparitia investitorilor imobiliari. Vechile mahalale au fost tansformate in stradute pietruite marginite de vile cochete, iar malurile apei au fost colonizate de restaurante si cluburi.

La marginea orasului, canalele sunt inca folosite pentru hortillonnages, o serie de gradini plutitoare extrem de fertile, nascute din mlastinile raului Somme. Fermierii calatoresc de-a lungul lor in niste punti negre, iar cativa dintre ei aduc produse in pietele orasului tot la bordul acestor ambarcatiuni. Aceste hortillonnages se pot vedea cel mai bine de pe apa – Association des Hortillonnages ofera tururi pe apa, deloc scumpe, din oficiul amplasat pe boulevard de Beauville. Tot de aici puteti sa va procurati harti gratuite, pentru a putea sa va plimbati pe cele cateva trasee marcate din jurul gradinilor lacustre.

Daca sunteti interesati in cultura Picardiei, ar fi bine sa aruncati o privire in cele doua muzee regionale din Amiens. La 5 minute de mers pe jos de-a lungul rue de la Republique, plecand din place Gambetta, o cladire masiva, din secolul al XIX-lea, gazduieste Musee de Picardie, ale carui exponate principale sunt tablourile lui Puvis de Chavannes din casa scarii, incaperea realizata de Sol LeWitt si o colectie de picturi pe lemn rare, din secolul al XVIII-lea, donate catedralei de o societate literara locala. Aproape de catedrala, in cadrul fromosului imobil al Musee de l’Hotel de Berny, se gaseste o anex a muzeului principal, cu obiecte de arta si colectii istorice locale, inclusiv un portret al lui Choderlos de Laclos, autorul „Les Liaisons Dangereuses” (legaturi periculoase), nascut in Amiens in 1741.

Un alt treilea muzeu, de pe rue Dubois, a fost, pe vremuri, resedinta lui Jules Verne. Autorul a petrecut aici mare parte din viata, Amiens fiind si locul in care a fost inmormantat. O cladire istorica, atractiva, cu un turnulet romantic, ce se concetreaza pe viata lui Jules Verne, merita vizitata de fanii celebrului autor. In partea de vest a orasului, la Tirrancourt, pe drumul spre Abbeville, de-a lungul N1, parcul-muzeu Samara (de la Samarobriva, numele roman al localitatii Amiens), recreeaza viata oamenilor preistorici din partea de nord a Europei, cu reconstituiri ale locuintelr si exponate ce ilustreaza felul lor de viata.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...