Ghid turistic Assisi

Fântâna Celor Trei Lei din Piazza del Comune Fântâna Celor Trei Lei din Piazza del Comune

La mai putin de o jumatate de ora de mers cu masina de Perugia si vizibil de la mare distanta, Assisi este cel mai faimos oras al Umbriei si unul din cele mai fermecatoare. Acest oras medieval si muscatele sale agatate de-a lungul strazilor inguste, cu panoramele incantatoare si pietele impanzite de fantani, este mostenirea lasata de Sfantul Francisc, protectorul Italiei si cel mai iubit fiu al orasului Assisi. Calugarul din secolul al XII-lea a fondat ordinul franciscan si a pornit o adevarata revolutie religioasa.

Orasul este un punct important de pelerinaj, al treilea de acest timp al Italiei si gazduieste, de-a lungul anului, numeroase conferinte si festivaluri religioase. Basilica di San Francesco este poata cea mai vizitata atractie a Umbriei, adapostind resturile pamantesti ale sfantului si seria de fresce realizata de Giotto pentru a comemora viata lui Francisc. Ruinele locale demonstreaza radacinile etrusce si romane ale orasului, in timp ce palatele grandioase si castelele maiestuoare, faimoasele rocche, troneaza deasupra acoperisurilor din tigla. Din pacate, Assisi a suferit enorm in timpul cutremurului din septembrie 1997, dar mare parte din ele au putut fi restaurate si pot fi admirate astazi.

Chiar daca a fost locuit inca din Epoca Fierului, Assisi s-a ridicat ca oras in secolul al VI-lea i.Hr. si si-a mentinut cultura distincta pana in primul secol i.Hr. Redenumit de catre romani Asisium, l-a dat lumii pe poetul Sextus Propertius, iar sfantul Rufino il converteste la crestinism pe locuitori in anul 238 d.Hr. Parte a Ducatului Lombard de Spoleto, orasul iese in evidenta din nou in Evul Mediu, ca una dintre comunele combatante ale Umbriei, de partea ghibelinilor, chiar daca in 1198 s-a revoltat impotriva ducelui de Spoleto si l-a sfidat pe imparatul Frederic Barbarossa. Unul din marile motive de mandrie ale localitatii Assisi este ca l-a oferit lumii pe Giovanni di Bernardone, cunoscut precum Sfantul Francisc de Assisi, patronul spiritual al Italiei. La inceputul secolului al XVI-lea, Assis a fost inclus in Statul Papal pana sa fie anexat Regatului Italiei in 1860, laolalta cu restul regiunii Umbria.

Toate festivalurile religioase din Assisi presupun festine si procesiuni. O performanta indelungata si spectaculoasa marcheaza Saptamana Mare, de dinainte de Paste. In Joia Mare, o piesa de teatru pune in scena ultimele zile din viata lui Iisus, procesiunile traditionale continuand in zilele ce urmeaza, din Vinerea Mare pana in ziua de Paste. Assisi intampina primavara cu Festa di Calendimaggio. Este aleasa o regina, numita Primavera, in timp ce cartierele din partile inferioare si superioare participa la un turneu muzical. Doamnele si cavalerii pun stapanire pe strazi fredonand melodii de dragoste in amintirea tanarului Francisc de Assisi, ce obisnuia sa colinde strazile orasului cantand serenade. Legenda spune ca intr-una din acele seri in care bantuia strazile a avut viziunea Madonnei della Poverta (Doamna Saraciei). Festa di San Francesco de pe 4 octombrie incepe in Chiesa di Santa maria degli Angeli, locul mortii lui Francisc. An de an, fiecare regiune a Italiei ofera ulei catedralei din localitate, pentru a fi folosit la procesiuni, in timp ce dansurile si cantecele reprezentative acelei regiuni sunt puse in scena.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...