Ghid turistic Avignon

Palatul Papei (Palais de Papes) Palatul Papei (Palais de Papes)

Avignon, cu bogata sa istorie religioasa si artistica, poate fi foarte intimidant. Monumentele si muzeele sale sunt uriase, iar orasul a fost intotdeauna aglomerat in perioada verii si poate deveni sufocant de cald. Insa dispune de un centru medical medieval foarte bine pastrat, cu o multitudine de cladiri impresionante, biserici antice, capele si manastiri si mai multe locuri in care puteti servi masa sau o bautura racoritoare decat ati putea sa vedeti timp de o luna. Orasul este in apogeul aglomeratiei in timpul lunilor iulie si august, atunci cand Festival d’Avignon – un amestec de spectacole de teatru, dans, concerte, expozitii – atrage oameni din intreaga tara si turisti sositi din toate colturile lumii. 

Monumentele din Avignon si aproape intreaga sa istorie sunt legate inseparabil de statutul obtinut in secolul al XIV-lea, de sediu al papalitatii. Papa Clement al V-lea, incercand sa se refugieze de feudalitatea haotica din Roma si a nordului Italiei, muta aici sediul papalitatii in 1309, o actiune temporara, ce avea sa dureze peste 70 de ani, chiar si mai mult, daca luati in calcul haosul ce a urmat, in apararea antipapilor. Chiar daca orasul, spre deosebire de Chateauneuf-du-Pape nu a apartinut initial papalitatii, a avut avantajul legaturilor de transport excelente si a unui lider catolic capabil. Clement nu era convins de securitatea personala, asa ca a hotarat sa penduleze intre Avignon, Vienne si Carpentras. Succesorul sau, Ioan al XXII-lea, a fost anterior episcop de Avignon, instalandu-se fara probleme ca papa in palatul episcopal pe care l-a infiintat Clement al V-lea. Urmatorul suveran pontif, Benoit al XII-lea, a ajuns la putere in 1335; acceptand imposibilitatea de a se intoarce la Roma, el a demolat palatul papal actual pentru a-l inlocui cu o fortareata austera, cunoscuta acum precum Vieux Palais.

Perioada celor 9 papi a influentat populatia orasului. Laolalta cu sfintii parinti, aici au sosit functionarii, avocatii, doctorii, comerciantii si afaceristii fara scrupule, de origini italiene, franceze, catalane sau germane, fara a mentiona pelerinii din intreaga Europa. Evreii au fost sanctionati, asa cum au fost si fugarii de la Roma, in timpul Marii Schisme. Populatia astfel diversificata si multiculuralizata a inflorit – asa cum s-a intamplat si cu rata criminalitatii – atrasi de enclava papala pentru a scapa de pedepsele pe care le primisera in regiunile invecinate. In aceeasi masura in care papii se delectau cu vizite la diversi ambasadori si monarhi, in procesiuni spectaculoase si banchete, tot asa au luat amploare si viciile. Moartea Neagra a lovit orasul in 1348 si a fost urmata de perioade de boala si foamete, iar supra-popularea si-a pus amprenta groaznica intre acestea. Insa Avignon reuseste sa ramana un oras animat, „un canal colector, unde s-a adunat toata mizeria universului”, asa cum l-a numit Petrarca.

Zidurile din Avignon inca formeaza un cerc complete in jurul orasului, chiar daca acum par mult prea scunzi pentru a putea fi folositi cu scop defensiv. De fapt, jumatate din inaltimea lor totala este ingropata sub oras, asa cum sunt si santurile – totusi, toate portile si turnurile au fost restaurate in timpul secolului al XIX-lea. Mergand spre nord de la Porte de la Republique, strada Jean-Jaures devine rue de la Republique, principala artera a orasului vechi, conducand spre Place de l’Horloge, piata centrala. In spatele acesteia este place du Palais, parcul Rocher des Doms si Porte du Rocher dominand vizual Ronul langa Pont d’Avignon sau Pont St. Benezet, asa cum este cunoscut in mod oficial. Majoriitatea monumentelor din Avignon ocupa o sectiune compacta din partea de nord a regiunii inconjurate de cercul de ziduri. Palais des Papes, din partea de est a place du palais si gazda papilor medievali, este bineinteles cea mai importanta atractie a orasului, insa exista si alte palate in centrul orasului, iar asa cum v-ati astepta, o adunare impresionanta de biserici (multe dintre ele functionand dupa un orar destul de scurt). Cele mai bune muzee sunt Petit Palais si Musee Calvet, iar daca doriti o pauza de la monumente, faceti o plimbare de-a lungul strazilor pietonale din estul palatului papal, in directia place des Carmes, iar in partea de sud-est a centrului, pe vibranta rue des Teinturiers.

Vizitarea atractiilor serioase trebuie sa inceapa in place du palais, o piata vasta, pietruita, dominata de prezenta Palais des Papes. Palatul este de dimensiuni monstruoase si se vede cel mai bine dinspre rue Peyrolerie. Interiorul nu mai pastreaza decat putine din mobila si ornamentele initiale, incat veti fi indusi sa credeti ca toti papii ce au locuit aici au fost la fel de piosi si de modesti ca ultimul sau locuitor, Benoit al XII-lea. Interiorul dezgolit va da cateva indicatii despre coruptia si decadenta cardinalilor si amantelor lor, laolalta cu furnizorii de bijuterii, matase, blanuri, cu muzicienii, pictorii si bucatarii, banchetele zgomotoase, toate inghesuite aici in vremea papilor. O vizita incepe in turnul papei sau Turnul Ingerilor, accesat dinspre Trezorerie, o camera boltita din turn. Aici se desfasurau operatiunile financiare ale bisericii, iar aurul si bijuteriile papale erau depozitate in patru nise adanci. 

O usa in partea de nord a salii Iisus conducea catre Consistoire, locul in care ambasadorii si liderii politici erau primiti si in care se desfasurau consiliile cardinalilor. Podeaua si frescele originale au fost distruse de incendiul din 1413, iar astazi continte doar fragmente ce au fost mutate aici din catedrala, plus o serie de picturi din secolul al XIX-lea, reprezentandu-i pe papi, toate fiind pastrate in conditii foarte bune. Daca va intereseaza si maiestria artistilor medievali mergeti la capela St Jean de langa Consistoire si la capela St Martial de pe etajul superior, accesibila prin intermediul abatiilor. Ambele au fost decorate de artistul sienez Matteo Giovanetti si comandate de papa Clement al VI-lea. Frescele au fost deteriorate in secolul al XIX-lea de soldatii ce foloseau cladirile precum cazarme, frescele fiind ciobite pentru a li se smulge figurinele, pentru ca ulterior sa fie vandute.

In partea de sud a Palais des Papes se gaseste aglomerata place de l’Horloge, locul in care se gaseste opera si structura impresionanta a primariei (Hotel de Ville) si turnul sau cu ceas. In spatele primariei, biserica din secolul al XIV-lea, St Agricol, este una dintre cele mai frumoase edificii gotice ale orasului Avignon, cu o superba fatada sculptata, un altar de provenienta provensala si picturi de Nicolas Mignard si Pierre Parrocel. Este zona rezidentiala cea mai apreciata din Avignon. Fatade inalte si abundent decorate cu vulturi, dragoni, fructe, cupidoni si frunzis sunt aliniate de-a lungul rue Petite-Fusterie si rue Joseph-Vernet, strazi pe care veti gasi cele mai scumpe magazine de ciocolata, bijuterii si haute-couture, restaurante si galerii de arta. Interesanta este si zona de sud a place d’Horloge, in spatele St Agricol, pe rue College du Roure, gazda palatului du Roure, zona rue de Mons cu Hotel de Crochans, gazda Maison Jean Vilar, locul de desfasurare a unor expozitii de arta permanente si temporare.

Chiar daca mare parte din energia orasului este consumata in timpul faimosului festival, exista o gama variata de evenimente culturale pe toata durata anului si o viata de noapte activa. Pentru mai multe informatii despre evenimente si alte optiuni turistice din Avignon, adresati-va oficiului turistic si obtineti de aici calendarul lunar Rendez-Vous.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...