Caracteristica dominanta a celui mai important centru comercial al insulei Corsica, Bastia este farmecul cladirilor darapanate, zona industriala a orasului intinzandu-se de-a lungul terenurilor joase de la sud, pastrand toate atractiile vechi in zona sa centrala. Cartierul vechi, cunoscuta sub numele de Terra Vecchia, cuprinde o retea aglomerata de strazi haotice, cateva biserici baroc si resedinte inalte, cu zidurile lor pe jumatate surpate dispuse in decorul tufarisului de pe colinele din spate. Terra Nova, pe de alta parte, este districtul istoric de pe cealalta parte a portului vechi, este o zona mai organizata, cartierul modern al Bastiei de astazi.
Orasul dateaza inca din perioada romana, cand la sud, in Biguglia, a fost intemeiata o baza langa laguna de apa dulce (etang). Nu s-au mai pastrat foarte multe din fosta colonie, insa locul merita o excursie de cateva ore, cel putin pentru a vedea cele doua frumoase biserici pisane din Marana, ale caror siluete rasar din marginea sudica a aeroportului Poretta. Bastia a inceput sa prospere sub conducere genoveza, cand, din Porto Cardo, inaintasul Vieux Port din Bastia (sau Terra Vecchia), a inceput sa exporte vin spre partea continentala italiana. In ciuda faptul ca Napoleon a oferit, in 1811, orasului Ajaccio (locul sau de nastere) statutul de capitala a insulei, Bastia poate ca pare mai potrivit pentru turisti, prin dimensiunile sale si mai ales pentru faptul ca majoritatea atractiilor turistice pot fi vazute intr-o zi, fara sa aveti nevoie de o masina.
Spatioasa place St Nicolas este locul cel mai potrivit pentru a va incepe vizita: cu vedere la mare, marginita de copaci racorosi si cafenele, este principala atractie a orasului. Paralele cu piata, spre coasta, sunt boulevard Paoli si rue Cesar Campinchi, principalele artere de shopping, insa majoritatea atractiilor istorice sunt in interiorul Terra Vecchia, vechiul cartier rezidential situat la sud de place St Nicolas si Terra Nova, aria cuprinsa ce inconjoara Citadelle. Ascunsa in spatele cladirii impozante si glabuie a bastionului este Vieux Port, unul din cele mai fotografiate obiective din Bastia, cu debarcaderul sau aglomerat si cladirile sale din secolul al XVIII-lea. Spre deosebire de portul vechi, Nouveau Port, situat la nord de piata, este fermecator si modern, cu cateva restaurante si baruri.
Terra Vecchia
Din piata St Nicolas, principala strada ce duce in Terra Vecchia este rue Napoleon, o artera ingusta, cu cateva magazine vechi si doua capele in partea sa estica. Prima dintre acestea, Oratoire de St Roch, este o cladire extravaganta, construita in stilul baroc genovez, amintind de bogatiile burgheziei din anul in care a fost construita, 1604. Putin mai departe se afla Oratoire de L’Immaculee Conception, construita la 7 ani dupa St Roch de genovezi ca simbol al prezentei lor in Corsica si pentru a fi folosita in diferite ocazii ceremoniale. In spatele oratoriului, place de l’Hotel de Ville este cunoscuta localnicilor sub numele de place du Marche, dupa targurile agricole ce au loc aici in fiecare dimineata. Capatul sudic al pietei este dominat de silueta bisericii St Jean Baptiste, o structura enorma de culoarea galben-mustar, ce troneaza asupra Vieux Port. Clopotnitele sale gemene sunt o caracteristica esentiala a orasului Bastia, insa interiorul este mai putin impresionant. Cladirea a fost construita in 1636 insa restaurata in secolul al XVIII-lea intr-un stil Rococo hidos.
In jurul bisericii se intinde cea mai veche parte a orasului, o zona de alei intunecate, pasaje boltite si case cu pana la sapte etaje. Cotind la dreapta de la biserica si urmand rue St Jean veti ajunge in rue General Carbuccia, inima Terra Vechia. Liderul corsican din lupta pentru independenta, Pascal Paoli, a trait aici, la fel cum a facut-o si Balzac pentru o scurta perioada de timp, cand vaporul sau spre Sardinia a ramas blocat in Bastia. Casele maiestuoase ale Vieux Port sunt cele mai fotografiate din oras. Vechea asezare romana Porto Cardo, portul vechi a fost mai tarziu folosit activ de comerciantii genovezi. Cea mai buna perioada pentru a-l vizita este seara, chiar inainte ca norii sa se adune rapid la orizont, insa dupa apus, restaurantele si barurile prind viata, de la port pana de-a lungul quai des Martyrs de la Liberation, locul preferat de turisti in perioada verii.
Terra Nova
Centrul militar si administrativ al vechii Bastia, Terra Nova (sau Citadelle), are un aer distins, important, apartamentele sale cochete fiind astazi populate de patura superioara a societatii. Zona se concentreaza in jurul place du Donjon, ce si-a primit numele de la turnul rotunjit ce forma pe timpuri nucleul fortificatiilor din Bastia si folosit de genovezi pentru a incarcera patriotii corsicani. Fata in fata cu place du Donjon se gaseste impresionanta cladire din secolul al XIV-lea al Palais des Gouvernoeurs. Cu turnul sau impozant, curtea cu arcade si vopselurile de culoarea piersicii, palatul construit pentru a-i servi pe guvernator si pe episcop in timpul perioadei de apogeu a civilizatiei genoveze in Corsica, arata mai mult ca un edificiu maur.
O parte a cladirii a fost donata Muse d’Ethnographie, ce prezinta istoria Corsicii din vremurile preistorice pana in contemporaneitate. Camerele sale boltite contin cateva delicii istorice, inclusiv un mic sarcofag roman decorat cu scene de vanatoare, busturi ale catorva personalitati corsicane si un steag originar din 1755, cu o emblema maura.
Plajele din Bastia
Aglomerate de o multime de copii in perioada verii, plaja urbana din Bastia merita vizitata doar daca doriti neaparat sa inotati aproape de localitate. Pentru a o accesa, faceti stanga din artera principala undeva la marginea orasului, in partea sa de sud, langa o florarie. O alternativa mai curata este lunga intindere de nisip L’Arinella in Montesoro, la 1 kilometru distanta de-a lungul aceleiasi sttrazi. De langa Cafe Riche, pe bulevardul Paoli, se poate lua autobuzul ce duce la L’Arinella. Trebuie sa coborati la ultima statie si sa traversati linia de cale ferata pentru a ajunge pe plaja. Aici exista cateva cluburi de windsurfing si navigatie, precum si un bar.
Surse imagini
- Place Saint-Nicolas: Pinpin - Wikipedia | CC BY 2.5 Generic
- La Citadelle: Miguel2b - Wikipedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Cover: Maeva Blue - Unsplash | Licență Unsplash