Ghid turistic Belfort

Fortăreața Vauban și Leul din Belfort, simbolul orașului Fortăreața Vauban și Leul din Belfort, simbolul orașului

Cuibarit in bresa dintre marginea sudica a Vosgilor si poalele nordice ale Muntilor Jura, pe cea mai evidenta ruta a potentialilor invadatori ai Frantei, Belfort are asigurat locul in sufletele francezilor pentru faptele sale eroice. Numele sau este legat in mod particular de Razboiul Prusac, cand rezistenta sa indelungata la asediu a scutat umilinta unei anexari la Germania, situatia in care s-a gasit provinciile din Alsacia si Lorena. Conducatorul militar de la acea vreme, colonelul Denfert Rochereau (supranumit „Leul din Belfort”), si-a castigat onoarea de a fi prezent in numele multor strazi, precum si a unei piete pariziene si a unei statii de metrou din capitala. Astazi, Belfort este un oras interesant, cu influente franceze si germane, atat in arhitectura, cat si in bucatarie. Belfort este si o buna baza de plecare pentru explorarea localitatilor Ronchamp, Montbeliard, coltul de nord-est al raului Doubs si pentru organizarea de excursii in partea de sud a Muntilor Vosgi.

Orientarea in Belfort este destul de simpla. Orasul este impartit in doua de cursul raului Savoureuse: orasul nou de la vest este centrul comercial; la est se gaseste centrul vechi, ceva mai linistit, situat la umbra masivului chateau rosu. Construit de omniprezentul arhitect Vauban pe locul in care s-a gasit, pe timpuri, un fort medieval, astazi adaposeste Musee d’Art et d’Histoire, prezentand lucrari semnate de Durer, Dore si Rodin. Celelalte colectii includ obiecte de sorginte militara adunate de-a lungul secolelor de conflicte in care Belfort a fost implicat, artefacte din Epocile de Bronz si de Fier – ceramica pictata, bijuterii si unelte, gasite in pestera funerara situata la Cravanche, 5 kilometri nord de Belfort, in 1876. Vauban este responsabil si de constructia fortificatiilor ce inconjoara Belfort, un oras vechi cu o forma pentagonala, a carui plan urban a ramas aproape neschimbat.

Celalalt muzeu din belfort, Donation Maurice Jardot, se gaseste la 10 minute de mers pe jos pornind de la oficiul turistic, pe rue de Mulhouse si va interesa, in mare masura, amatorii de Cubism. Jardot a fost un asociat al lui Daniel henry Kahnweiler, unul dintre cei mai mari comercianti de arta din secolul XX. Colectia sa, ramas in Belfort dupa moartea sa din 1997, include 110 opere de arta, incluzand lucrari de-ale lui Groeges Braque, Fernand Leger si Pablo Picasso. 

Cel mai faimos si mai fotografiat obiectiv al orasului Belfort este leul de 11 metri inaltime, din gresie rosie, sculptat intr-o roca situata de-a lungul drumului spre castel – monument realizat de Frederic Auguste Bartholdi pentru a comemora asediul din 1870. De pe platforma de observatie amenajata langa picioarele din fata ale leului, puteti obtine cateva panorame superbe ale orasului Belfort si zona rurala adiacenta.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...