Litoralul bulgăresc

Farul din Burgas, pe litoralul Bulgariei Farul din Burgas, pe litoralul Bulgariei

Detalii Bulgaria

Litoralul bulgăresc de la Marea Neagră se întinde pe toată lungimea coastei, de la granița cu România în nord, până la frontiera cu Turcia, la gura de vărsare a râului Rezovo în sud. Lungimea totală a litoralului bulgăresc este de aproximativ 350 de kilometri, din care 200 sunt ocupați de vastele întinderi de nisip și plaje – vezi harta stațiunilor aici. Cele două orașe importante de coastă, Varna și Burga, sunt situate în nordul și în sudul regiunii. În fiecare an, aeroporturile celor două localități importante ajută anual zeci de mii de vizitatori să ajungă pe plajele bulgărești, pentru a-și petrece vacanțele în cele mai bune condiții. Pentru români, mijlocul de transport cel mai convenabil pentru o vacanță în Bulgaria este cu mașina personală, urmând câteva rute accesibile, bine cunoscute.

Coasta bulgărească este privită ca una din cele mai accesibile destinații de vară din Europa, iar în afară de plajele sale superbe, apa limpede și vremea blândă, oferă o gamă largă de atracții ce pot satisface orice gusturi în materie de cultură, distracție și divertisment. Acest articol este dedicat caracteristicilor cunoscute sau mai puțin știute, ce fac din litoralul Bulgariei o destinație turistică unică, un paradis pentru turiștii români din ultimii 15-20 de ani.

Tradiție și relaxare

În primul rând, localitățile rurale liniștite, echivalentele satului de vacanță Vama Veche de la noi, Krapets și Sinemorets. Casele lor de vacanță, străzile liniștite și plajele nesfârșite nu par să încânte foarte tare doritorii de distracții și de senzații tari, petrecăreții ce asediază litoralul bulgăresc în fiecare an, însă oferă lucrul la care tânjim cel mai mult – un colț liniștit de rai, deloc aglomerat, deloc zgomotos, în care totul se învârte în jurul relaxării.

Turiștii iubitori de mișcare în aer liber, pe de altă parte, preferă să-și petreacă vacanțele în campingurile amenajate pe toată suprafața coastei. Câteva dintre aceste locuri de camping au nume destul de ciudate – Kosmos (lesne de tradus), Koral (coral…), Zora (zori de zi) și sunt situate în imediata apropiere a mării. Pentru amatorii de natură, Bulgaria oferă câteva din cele mai izolate și mai liniștite locuri de la Marea Neagră, plajele Silistar și Irakli, cu nisipul lor auriu și apele limpezi. Să nu uităm de peisajul spectaculos de la Kamen Breag, cu stâncile sale abrupte.

Distracție și lux

Totuși, trebuie să recunoaștem că nu alegem litoralul bulgăresc pentru liniște și locuri izolate. Mare parte din turiștii acestei regiuni sunt aici pentru distracție și condiții de cazare deosebite. Și aici Bulgaria triumfează în fața destinațiilor similare de la noi, cu enorm de multe atracții de luat în considerare. În afară de centrele recunoscute de la Sunny Beach și Nisipurile de Aur, înțesate de cluburi și discoteci, Albena și Riviera cu hotelurile lor extravagante, Pomorie cu centrele sale Spa, Balchik și Kavarna cu tarifele mai mult decât decente, litoralul bulgăresc oferă câteva resorturi ceva mai mici, însă deloc de ignorat, precum Ahtopol, Lozenets sau Kiten, unde distracție nu se oprește, practic, niciodată.

Însă doriți să vă dedicați întreaga perioadă a vacanței distracției și nopților albe în cluburi și discoteci? Nu ați vrea să învățați și câteva lucruri despre istoria și cultura țării? Sunt locuri care rezonează și astăzi în inima unora dintre noi, legate într-un mod ireversibil de istoria României Mari. Dacă răspunsul este da, atunci trebuie să mergeți să vedeți străduțele, clădirile și bisericile vechi din Nesebar sau Sozopol și frumoasa grădină botanică și Palatul Reginei Maria din Balchik, atracții ce completează imaginea de ansamblu a litoralului bulgăresc și trasează diferențele de netăgăduit între stațiunile din țara vecină și salba de resorturi de la noi.

Surse imagini

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...