Perceput la prima vedere, Cannes este o destinatie la fel ca oricare alt oras din partea de sud a Frantei, din punct de vedere al exclusivismului si al luxului. Cat de superficial s-ar simti aparent, in multe feluri este resortul absolut de pe Riviera Franceza, cu hotelurile de pe plaja imaculata si plajele de calitate, iahturi incantatoare si magazine cochete de designer. Este locul in care aparentele si imaginea conteaza cu adevarat, in special in timpul faimosului festival de film. Vastul Palais des Festivals este inima festivalului anual, insa gazduieste si conferinte, turnee si expozitii comerciale.
Surprinzator, Cannes poate fi considerat si unul dintre cele mai putin pretensioase resorturi litorale, cu o multime de plaje gratuite in partea de vest a portului, hoteluri si restaurante potrivite pentru orice buzunar. Daca va simtiti coplesiti de stralucirea mondena puteti oricand sa explorati frumusetea de secol al XIX-lea a La Californie sau a La Croix des Gares, in timp ce pe colinele din afara localitatii se poate vedea Mougins, un sat ce gazduieste, la fel de surprinzator, un numar mare de restaurante si baruri de localitate. Tot in zona, le Cannet se mandreste cu legatura sa cu pictorul Pierre Bonnard iar Vallauris este un centru al ceramicii, cateva obiecte fiind ornamentate de insusi Picasso. Mai presus de orice, pentru un contrast de efect cu agitatia turismului de masa, insula Iles de Lerins se gaseste la doar cateva minute distanta de tarm.
Chiar daca centrul Cannes este definit corespunzator de nodul de cale ferata, ce parcurge tunelul dintre Voie Rapide si mare, zona urbana a orasului se intinde la vest spre Mandelieu-La-Napoule, la nord trece de Le Cannet, Mougins si Mouans Sartoux (poate si Grasse), iar la este spre Vallauris si Juan-les-Pins. Daca sunteti in Cannes doar pentru a arunca o privire, La Croisette este locul pe care ar trebui sa-l vedeti in prima instanta. O vizita dupa-amiaza merge facuta la Le Suquet, orasul vechi din partea vestica a Vieux Port, iar daca aveti ceva mai mult timp la dispozitie, indreptati-va spre frumoasa Iles de Lerins inainte de a incerca o plimbare prin suburbiile La Croix des Gardes sau La Californie.
Plaje gratuite din abundenta veti gasi la vest de Le Suquet spre La Bocca, de-a lungul bulevardului du Midi si chiar daca bulevardul sta in umbra caii ferate, iar apa nu este intotdeauna curata, atmosfera este nepretentioasa si potrivita familiilor, cu o multime de chioscuri oferind simple gustari si inghetata pentru a compensa lipsa altor facilitati turistice mai complexe. La polul opus, in capetele faimoasei La Croisette exista doar cateva petice gratuite de nisip, ce se transforma in perioada verii, pe alocuri, in plaje private exclusiviste. Intinderile de nisip din proprietatea hotelurilor de lux sunt locurile in care veti avea posibilitatea sa recunoasteti personalitatile pe care altfel le puteti vedea doar la televizor, insa aveti nevoie de noroc, sa razbateti prin armata de paparazzi care ii inconjoara de obicei. Daca nu puteti sa mergeti pe plaja, puteti macar sa va folositi de micile sezlonguri albastre puse la dispozitie gratuit de-a lungul elegantului bulevard la Croisette, artera larga ce se arcuieste intreaga distanta dintre Vieux Port si Cap de la Croisette. Aici puteti observa multimea nesfarsita de rolleri si de iubitori de animale iesiti in plimbare alaturi de caini in lesa.
Mare parte din arhitectura de secolul al XIX-lea din centrul orasului Cannes a picat victima dezvoltarilor moderne, insa cladirile aliniate de-a lungul La Croisette includ cateva hoteluri cu aspect de palat din perioada de aur a orasului, din care putem mentiona Carlton Intercontinental (ale carui cupole au fost inspirate de sanii unei faimoase curtezane) si Art Deco Martinez. Insa aici exista si cateva monstruozitati, precum Noga Hilton. Mai degraba umbrit de stralucirea promenadei este La Malmaison, o fosta ceainarie a Grand Hotel, construit in 1863 si demolat un an mai tarziu. Acesta este gazda departamentului de afaceri culturale din Cannes, unde se pun in scena expozitii temporare de arta moderna si contemporana.
Orasul vechi este cunoscut ca Le Suquet dupa numele colinei pe care este dispus. In secolul al XI-lea a devenit proprietatea calugarilor de pe Iles de Lerins, iar castelul construit de abate in 1088 se mai poate vedea si acum. De-a lungul acestuia se afla silueta alba a capelei romanice din secolul al XII-lea, dedicata Sfintei Ana. Dupa cateva secole in care in jurul structurilor religioase s-a infiripat un mic oras, a inceput disputa dintre calugari si populatia locala, ce-si dorea propria parohie si proprii preoti. Doua sute de ani dupa cererea lor, in 1648, a fost construita catedrala Notre Dame de l’Esperance, in stil gotic si denumita probabil asa pentru a exprima intarzierea cu care a fost realizata. In interiorul castelului si al capelei se afla Musee de la Castre, ce dispune de cateva picturi interesante si poze ale vechiului Cannes, laolalta cu cateva artefacte etnografice si arheologice. Piesa sa de rezistenta este, fara indoiala, colectia de instrumente muzicale adunate din toata lumea, ce include obiecte din Congo, Etiopia sau Asia. Urcati treptele turnului medieval din curtea muzeului pentru a obtine cele mai frumoase imagini ale Le Suquet si ale orasului.
Chiar daca Le Suquet s-a infiintat pentru a gazdui patura de jos a societatii, strazile ce conduc spre varf sunt acum aristocratice, cu cateva restaurante si baruri elegante dedicate aproape in exclusivitate turistilor. Din varf, panorama de-a lungul La Croisette este absolut superba.
La aproximativ 2 kilometri est de centrul Cannes, La Californie este mai greu de patruns – este colinara si intinsa, iar drumurile se infasoara haotic in jurul dealurilor. Cu toate acestea, regiunea aduce mai mult decat oricare alta, cu trecutul opulent al orasului, pentru ca a fost gazda familiilor regale britanice si rusesti. Arhitectura de aici este eclectica si bombastica, fiind vizibila chiar daca cateva dintre grupurile cele mai mari si mai impresionante de cladiri, precum Chateau Scott de pe Avenue de la Tropicale, sau Chateau Louis XIII sunt ascuns in spatele zidurilor inalte si mai greu de observat.
Mai usor de vazut sunt structurile superbe de sticla de la Villa Soligny pe Avenue Roi Albert. Mai departe, spre vest, de-a lungul Roi Albert, peisajul se completeaza cu hornuri inalte, realizate din caramida rosie, sfarsindu-se cu capela St Georges, fosta biserica anglicana a orasului si unul din cele mai bune exemple de arhitectura religioasa victoriana de pe Riviera. A fost construita ca un memorial dedicat fratelui regelui Eduard al VII-lea, ducele de Albany, ce a murit in Cannes in urma unui accident in 1884. O fantana ridicata de populatia orasului in amintirea ducelui se afla langa Villa Nevada, pe Boulevard des Pins, locul in care a murit. Puncte de observatie mai avantajoase sunt in La Californie pe bulevardul Superieur si mai sus spre fostul observator, locuri din cale se pot vedea cateva panorame superbe ale Iles de Lerins.
Surse imagini
- Golful Cannes: Jim Thirion - Unsplash | Licență Unsplash