Catania este o optiune pentru turistii in vizita in Sicilia din trei puncte de vedere: are o arhitectura fermecatoare, dispune de o coasta superba si se bucura de prezenta siluetei maiestosului Munte Etna. Pozitia geografica a Cataniei, intre Marea Ionica si versantii Etnei adevereste legaturile stranse pe care localitatea le-a avut intotdeauna cu vulcanul. Istoria Cataniei a fost la fel de zbuciumata precum temperamentul vulcanului de care se leaga. Orasul a fost construit cu ajutorul elementelor naturale si geofizice prezente si multe dintre cladiri sunt construite din lava vulcanica. Orasul a fost deseori distrus de eruptiile Etnei si de cutremurele devastatoare ce au urmat acestora. Cel mai mare dezastru a avut loc in 1669, cand lava a ingropat mare parte a orasului, curgand efectiv pe strazi. Si daca eruptia nu a fost suficient de brutala, cativa ani mai tarziu, in 1693, un cutremur masiv a lovit Catania, provocand o ciza economica acuta.
In ciuda acestor dezastre naturale, locuitorii Cataniei au revenit, crend un oras si mai frumos, reconstruindu-l in stil baroc. Catania contine cateva dintre cele mai creative cladiri in stil baroc din Sicilia, aproape in intregime realizate din lava. Principalii arhitecti implicati in procesul de reconstructie au fost G.B. Vaccarini, F. Battaglia si S. Ittar. Ei au transportat practic orasul de la radacinile sale medievale si au creat bulevarde largi si piete cu biserici si manastiri splendide, toate construite cu ajutorul lavei si a pietrei calcaroase din Siracuza, creand astfel conceptul de oras in „alb si negru”. Atmosfera de secol al XVIII-lea inca se mai simte pe strazile Cataniei, ca un rezultat al programului de reconsolidare a orasului.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, orasul a cunoscut o renastere culturala si sociala, o data cu unificarea Italiei. Arta, literatura si muzica au inflorit in Catania, un fenomen la care au participat artistii locali reputati, precum scriitorul Giovanni Verga, compozitorul Vincenzo Bellini sau pictorul Giuseppe Sciuti. Magnifica cladire a operei si teatrul din Catania au fost numite in cinstea maestrului Bellini, iar in fiecare an aici se organizeaza un festival de muzica ce-i poarta numele. Teatrul, renumit pentru acustica sa deosebta, este unul din cele mai prestigioase din Italia, iar evenimentele organizate aici sunt recunoscute pe plan international.
Un element important ce a supravietuit inca din perioada dominatiei romane este credinta in Sfanta Agata, patronul spiritual al orasului, ce a trait in perioada persecutiei crestine. Inca de la martiratul sfintei din anul 251, locuitorii Cataniei au manifestat o afectiune deosebita pentru Agata, a carei prezenta spirituala este sarbatorita in fiecare an, in prima saptamana a lunii februarie. Festivitatile reprezinta cel mai mare eveniment religios si folcloristic din Europa si atrage participanti din intreaga lume.
Catania este astazi un oras fascinant, plin de surprize pentru vizitatorii sai. Cu unul din cele mai mare antrepozite de arhitectura baroca din Europa, Catania dispune de comori artistice, biserici ce pot fi considerate muzee si ruine romane, toate meritand cu prisosinta o vizita. Orasul ofera, de asemenea, cateva facilitati de sporturi acvatice in timpul verii, precum si posibilitatea de a practica schiul pe muntele Etna in timpul iernii. Excelenta pozitia geografica permite turistilor sa calatoreasca rapid intre salba de resorturi turistice din jurul Insulei Sicilia, precum Taormina, Muntele Etna sau Siracuza. Este foarte bine conectata si de siturile arheologice de la Agrigento, Piazza Armerina, precum si Acireale si Noto, unde veti putea vedea exemple splendide de arhitectura in stil baroc.
Surse imagini
- Cover: Samir Kharrat - Unsplash | Licență Unsplash