Ghid turistic Cipru

Plaja din Ayia Napa, Cipru Plaja din Ayia Napa, Cipru

Situată în cel mai nordic colţ al strălucitoarei Mediterane, la egală distanţă de Africa, Asia şi Europa, Cipru poate să susţină că este punctul preliminar dintre aceste trei vaste continente. În timpul istoriei violente şi dramatice, de 9.000 de ani, insula scăldată de razele soarelui a fost revendicată de toate civilizaţiile majore ale acestei zone a lumii, încă de la începutul timpurilor iar ruinele şi reminiscenţele arhitectonice prezente aici atestă acest lucru.

Plaje excelente ale insulei sunt legate de legendele zeilor greci şi zeiţelor ale căror temple încă înfrumuseţează zonele rurale şi coasta accidentată, cuprinzând amprentele istorice romane, cruciate, bizantine, franceze şi veneţiene. Istoria Europei şi a Asiei Mici poate fi urmarită prin palatele, bisericile, mănăstirile, monumentele, muzeele insulei, precum şi în moştenirea culturală bogată a populaţiei Ciprului.

Grecii şi turcii ciprioţi sunt între cele mai ospitaliere popoare ale lumii, ajutând pe cât se poate turiştii în problemele legate de limbă, semnele de circulaţie sau oricare alte aspecte ale vieţii. Cazarea variază de la micile case de vacanţă din proprietatea locuitorilor până la resorturi turistice de cinci stele cu preţuri pentru toate bugetele. Bucătăria cipriotă este un amestec intrigant de produse culinare turceşti, greceşti şi italieneşti, cu multe preparate la fel de vechi ca şi localurile în care se servesc.

Insula este împărţită în două, în regiunea grecească din sud şi enclava turcească din partea de nord, dar este uşor pentru vizitatori să parcurgă distanţa dintre acestea în excursii de o zi. Cipru este un pământ al frumuseţilor naturale, de la munţii Troodos, bogaţi în floră şi faună, la satele pitoreşti şi la plajele de pe coastă, dintre stâncile golaşe, maiestoase. Este disponibilă toată gama de sporturi de apă iar amatorii de aventură se pot bucura de paragliding, mountain biking, căţărări, schi sau golf.

Chiar dacă Cipru nu dispune de o cale ferată sau de servicii aeriene interne, se poate explora cu uşurinţă prin intermediul reţelei rutiere şi al autobuzelor şi autocarelor moderne, legând principalele atracţii ale insulei. Maşinile închiriate sunt o altă metodă populară pentru transportul de-a lungul insulei, chiar dacă preţurile nu sunt la fel de avantajoase ca pe continent. Pentru călătoriile mai scurte, autobuzele locale sau taxiurile în regim de co-plată ce operează pe rute predefinite sunt cea mai bună opţiune. În partea nordică, turcească, autobuzele ruleaza după un program mai maleabil dar sunt în general mai puţin confortabile decât cele din regiunea sudică, grecească. O dată ce aţi ajuns într-o localitate, majoritatea obiectivelor turistice se găsesc la distanţe mici una de cealaltă, ce se pot parcurge fără probleme pe jos.

Cu satele sale pitoreşti înconjurate de podgorii şi oraşele sale înţesate de galerii de artă, spa-uri şi restaurante, cu scufundările în preajma epavelor, schi în zona de munte iarna şi plimbările în jurul principalelor situri arheologice, Cipru este la fel de sofisticată precum multe alte destinaţii populare din bazinul Mediteranei.

Insula, a cărei legendă spune că aparţinea Afroditei, zeiţa greacă a iubirii şi a frumuseţii, născută, se pare, în pitorescul Petre Tou Romiou de lângă Paphos, se află într-un punct strategic valoros din mijlocul mării. De fapt, toată istoria Ciprului este una de legendă. A fost achiziţionată de Richard Inimă de Leu în secolul al XII-lea, a făcut parte din Imperiul Britanic în secolul al XIX-lea şi şi-a câştigat independenţa în 1960, fiind divizată 14 ani mai târziu.

Nicosia este capitala şi ultimul oraş faimos divizat al lumii. Sudul cunoscut sub numele de Lefkosia este o metropolă modernă şi centrul financiar, administrativ şi guvernamental al Republicii Cipru, în timp ce partea de nord, Lefkoşa, este considerată capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord. Încă de la invadarea Ciprului de către turci în 1974, nordul Ciprului este considerat pe plan internaţional ca teritoriu sub ocupaţie.

Sudul Nicosiei este caracterizat de bulevarde largi, unde sunt aliniate cuminţi magazinele de designer, cafenele, birouri şi muzee. Este dominat de ziduri de protecţie uriaşe, ce separă oraşul vechi, înţesat de case veneţiene şi oraşul nou din jurul pieţei Eleftherias. Nicosia este un punct de atracţie popular pentru excursiile de o zi din celelalte oraşe ale insulei, Larnaca, Limassol sau Paphos.

Cipru îmbrăţişează contrastele: vechi şi nou, tradiţional şi contemporan. Îndrăzneaţa Larnarca, ce se găseşte de-a lungul coastei sudice, accidentate a insulei, lângă resorturile de vacanţă Protaras şi Agia Napa (local Ayia Napa), dispune de plaje cu nisip fin şi hoteluri moderne, în timp ce Limassolul este cunoscut pentru faimosul Kourion. Un oraş străvechi, Kouriounul este una dintre atracţiile obligatorii ale Ciprului. Limassol şi pantele line ce coboară din munţii Troodos, se găseşte în inima regiunii viticole a ţării. De fapt, deliciosul Commandaria, făcut din strugurii Mavro şi Xynisteri, este unul dintre cele mai vechi vinuri ale lumii.

Paphos, la fel ca Limassolul, se mândreşte cu situri arheologice faimoase, incluzând mozaicurile greco-romane afişând scene din mitologie, castelul său medieval şi locul în care se afla vechiul regat Palaipafos. Paphos este listat între obiectivele protejate UNEESCO pe de-a-ntregul, fiind numită capitală europeană a culturii în 2017.

Fie că vă bucuraţi de moştenirea culturală sau istorică a insulei, fie că sunteţi amatori de scufundări în apele Mediteranei sau că vă relaxaţi la un pahar de vin loc într-o tavernă, indiferent de timpul pe care-l veţi avea la dispoziţie pentru a-l vizita, Cipru va garantează că veţi dori să vă intoarceţi înapoi cu prima ocazie.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...