Ghid turistic Corrèze

Zona rurală din Turenne, Corrèze Zona rurală din Turenne, Corrèze

Cu un peisaj fabulos, oportunități extraordinare pentru cicliști și iubitorii de mișcare în aer liber, sate tradiționale aproape neatinse de turismul de masă și câteva dintre cele mai frumoase localități ale Franței, Corrèze este unul din cele mai apreciate departamente franceze – însă nu spuneți nimănui! Farmecul său nedescoperit face parte din caracterul surprinzător al zonei.

Cel mai sudic departament al regiunii Limousin, cu Dordogne la vest și Auvergne la est, cu Tulle capitală departamentală, Corrèze poate fi împărțit în două zone majore, distincte prin caracter, nordul și sudul, motiv pentru care am hotărât să le tratăm separat.

Nordul Corrèze

Spre nord se găsește regiunea Haute Corrèze, ce include Parcul Regional Natural Millevaches și Massif des Monédières. Peisajul terenurilor mlăștinoase, pădurilor, turbăriilor și pajiștilor  are un farmec aparte. O atracție ce privește departe în zare (laolaltă cu o table d’orientation, ca să știți la ce vă uitați) este piscul Suc au May, de lângă Treignac, iar un alt punct de observare de-a lungul regiunii este la Porte de Corrèze din Maseret, la nord de Brive la Gaillard.

La est de Peyrelevade și lângă granița de nord-est a departamentului Corrèze, arboretumul Sylvatum este modalitatea perfectă de a învăța mai multe lucruri despre relieful și condițiile bioclimatice din zonă, prin plimbări prelungi de-a lungul micilor torente, printre cascade și versanți dens împăduriți. Dacă aveți nevoie de un stop de la repriza de condus prin nordul regiunii, Meymac și centrul său istoric poate reprezenta o opțiune plăcută. Aproape de aici, însă, aveți și alte orizonturi, fie în micul sat Saint Angel pentru a vizita abația din vârful dealului, fie la Château de Ventadour, ruinele evocatoare ale castelului din vârful colinelor de lângă Égletons.

Spre est de aici, vizitați localitatea Bort les Orgues, situat într-o vecinătate curioasă, la poalele unei formațiuni stâncoase bizare, ce arată originile numelui – orgue = orgă, și bucurați-vă privirile cu Château de Val, un castel aflat în imediata apropiere, într-un decor idilic, pe marginea unui lac. Alte localități interesante din această parte a regiunii Limousin sunt Tulle și Égletons, dar și localitatea care poartă același nume cu departamentul din care face parte – Corrèze, o localitate cu un centru medieval drăguț. Pe măsură ce explorați zona și aveți ceva mai mult timp la dispoziție, încercați să vedeți satele Meyrignac, Vitrac și Affieux.

La mică distanță nord-est de Tulle, o atracție importantă o reprezintă Cascades de Gimel, accesibile după plata unei mici taxe de intrare, o secvență de cascade poziționate într-un cadru natural pitoresc, dens împădurit. Orașele și satele de vizitat în această parte a departamentului Corrèze sunt Treignac și, ceva mai la vest, Ségur le Château. În sud-estul ultimului, la Arnac Pompadour, a fost înființată o herghelie, găzduită pe o suprafață vastă de teren, în preajma unui castel. Atât herghelia, cât și castelul, sunt deschise vizitelor publicului larg.

Localitatea fortificată Uzerche, de pe malurile râului Vézère, poate reprezenta o surpriză plăcută, dispunând, la rându-i, de un centru istoric interesant.

Sudul Corrèze

Această parte a departamentului este cea care atrage cel mai mare număr de turiști , în special zona de graniță cu departamentele Lot și Dordogne, spre sud-vest. Regiunea rurală aici este extrem de pitorească, cu păduri și mici câmpuri agricole, un număr mare de sate medievale, iar de la cursul superior al râului Dordogne până la micuțele șosele comunale, există câteva ceva de văzut sau de făcut în practic fiecare colțișor.

Cel mai mare centru urban în sudul Corrèze este Brive la Gaillairde, însă o vizită merită și vecinul Donzenac, dacă tot sunteți în zonă. Peșterile din Gouffre de la Fage, la sud de Brive, sunt impresionante, la fel cum sunt și minele istorice de ardezie din Travassac, lângă Donzenac. Spre vest, vă sugerăm să aruncați o privire la satul Saint Robert, aflat pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Există multe alte sate pitorești în regiune, precum: Allassac, Le Saillant și Juillac, toate mici, însă fără să le lipsească farmecul.

Și mai departe, spre sud, în Corrèze puteți vizita un grup de alte sate de pe lista celor mai frumoase ale Franței:

  • Turenne – localitate în care se remarcă silueta castelului local;
  • Collonges la Rouge – așa cum spune numele (rouge = roșu), localitate dominată de culoarea roșie;
  • Curemonte și cele trei castele ale sale.

Înainte de a părăsi zona, nu ratați o vizită în localitatea Beaulieu sur Dordogne, din imediata apropiere. Întreaga suprafață este împânzită de castele antice, precum Tours de Merle din Saint Geniez ô Merle, dar și câteva din cele mai spectaculoase decoruri naturale de-a lungul râului Dordogne, așa cum putem vedea în Defileul Dordogne (Gorges de la Dordogne) în nord-estul Argentat, o localitate cu o promenadă superbă.

Frumusețile naturale și caracterul unic al părții de sud a departamentului Corrèze se continuă uniform, spre sud, în departamentul Lot, dar și spre vest, în Dordogne, având în vedere faptul că sud-vestul Corrèze este o prioritate pentru turiști.

Atât râul Dordogne, cât și Vézère, scaldă departamentul Corrèze, laolaltă cu alte câteva cursuri de apă mai mărunte și câteva lacuri care punctează teritoriul, din loc în loc. Datorită acestor caracteristici, au devenit extrem de populare activitățile legate de apă, de la canoe la caiac sau pescuit. Dacă sunteți amatori, vă recomandăm o excursie la bordul unei ambarcațiuni pe unul din cursurile de apă principale, una dintre cele mai potrivite modalități de a admira zona rurală încântătoare a departamentului.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...