Filipine este un arhipelag din partea de sud-est a Asiei, o ţară unică şi una dintre cele mai diversificate din punct de vedere cultural. Spre deosebire de alte naţiuni asiatice, ţara este produsul a ambelor culturi mai importante, malaeziană şi spaniolă, cu influenţe chineze şi legături strânse cu Statele Unite. Cunoscut pentru plajele sale superbe, apusurile de soare spectaculoase, viaţa de noapte vibrantă şi populaţia ospitalieră, există 7.100 de motive pentru care călătorii aleg să mearga în acest stat din partea de vest a Oceanului Pacific.
Cei care doresc să incerce o aromă diferită a continentului asiatic, trebuie să meargă în Filipine. Ţara este compusă din 7.107 insule, chiar dacă există numai trei regiuni insulare principale. Acestea sunt Luzon, Visayas şi Mindanao. Cea mai mare insulă este Mindanao, chiar dacă Manila, capitala ţării, este situată pe insula Luzon. Totodată, doar 800 dintre insule sunt locuite. Nu dispune de o porţiune de uscat vastă, aşa cum au celelalte ţări din această parte a continentului asiatic, dar Filipine reuşeşte să fie una dintre cele mai diversificate ţări ale lumii. În acelaşi timp, este şi una dintre cele mai bogate din punct de vedere al resurselor naturale.
Filipine este înconjurat de porţiuni de apă atât bogate cât şi biodiversificate. Există strâmtoarea Luzon înspre nord, Marea Chinei de Sud la vest, Marea Sulu în partea de sud-vest şi Marea Celebes (sau Sulawesi) în sud. Marea Filipine se găseşte în partea de est. Toate acestea sunt bogate în peşte şi alte forme de viaţă marină. Aria totală a ţării este de aproximativ 300.000 kmp, locuită de mai mult de 90 de milioane de locuitori, cu o densitate de circa 300 locuitori / kmp. Este a douăsprezecea cea mai populată ţară a lumii. 50% din totalul populaţiei locuieşte în zona urbană, majoritatea ocupând aria metropolitană a oraşului Manila.
Capitala Manila are peste 11 milioane de locuitori, Davao adăposteşte 1.5 milioane de rezidenţi, Cebu puţin peste 800.000 iar Zamboanga 827.000 locuitori. Există un număr de etnii şi grupuri regionale mai importante. Multe sunt Tagalog, Cebuano, Ilocano, Bisaya, Ilongoo, Bikolano şi Waray. Populaţia Filipine este catolica, chiar daca există şi o parte semnificativă de musulmani. De fapt, este singura ţară romano-catolică din sud-estul Asiei, mulţumită colonizării spaniole timă de trei secole.
Ţara rezidă în Ringul de Foc al Pacificului. Aceasta se traduce printr-un număr mare de activităţi seismice şi taifunuri. Climatul este unul tropical, de jungla tropicală. În medie, temperaturile din timpul zilei sunt în jurul valorii de 26 de grade Celsius. Sezonul de vară este cea mai fierbinte perioadă a anului. Vara durează din martie până în mai. Pe de altă parte, cel mai rece sezon este între decembrie şi ianuaire. Perioada cea mai umedă a anului este între lunile iunie şi octombrie, când ţara primeşte precipitaţiile musonice. Ianuarie este cea mai rece lună a anului, temperaturile atingând un maxim de 25 grade Celsius. În contract, mai este cea mai fierbinte lună a anului, cu temperaturi medii în jur de 30 grade Celius şi maxime în jurul valorii de 40 de grade. Chiar şi în timpul serii, temperaturile pot atinge 27 de grade Celsius.
Turiştii ce doresc să viziteze ţara trebuie să fie pregătiţi pentru vreme călduroasă şi umedă. Fibrele textile uşoare şi naturale sunt o necesitate. Nu este nevoie să aduceţi haine grele, de lână sau de iarnă. Majoritatea oamenilor de aici poartă tricouri, maieuri fără mâneci, fuste, costume de baie şi şlapi. Cei ce doresc să se plimbe o perioadă mai lungă de timp ar trebui să poarte încălţăminte confortabilă şi îmbrăcăminte uşoară, răcoroasă. Aveţi grijă cât timp vă expuneţi pielea la soare. Purtaţi o şapcă sau o pălărie cu boruri largi şi folosiţi protecţie solară. Pentru nopţile din oraş se recomandă îmbrăcăminte mai formală, unele restaurante, de anumite standarde, cerând îmbrăcăminte mai elegantă.
Precipitaţiile aduse de muson sunt acompaniate frecvent de vânturi puternice şi pot provoca indundaţii. Vânturile din partea de sud-vest apar între lunile mai şi octombrie şi se numesc habagat iar cele din nord, din noiembrie şi până în aprilie se cheamă amihan. Climatul fierbinte şi umed al ţării poate fi un dezavantaj pentru unii turişti, dar este perfect pentru plajă şi excursiile sau activităţile în aer liber.
Istoria ţării se remarcă prin diversitatea personajelor importante. Timp de trei secole a fost colonie spaniolă. Numele ţării a fost dat de regele Filip al II-lea al Spaniei, atunci când a fost descoperită de către europeni, în 1542. Ferdinand Magellan a fost primul european ce a debarcat pe insule. Exploratorul spaniol Ruy Lopez de Villalobos a numit insulele Felipinas, ce a evoluat mai târziu în Las Islas Filipinas. Se crede că ţara a fost locuită încă de acum 67.000 de ani. Negritos ar fi fost primii locuitori ai insulelor, urmaţi ulterior de alte grupuri de oameni, traversând podurile de uscat.
În secolul al XVI-lea, insulele au devenit colonie a Spaniei. Filipine şi-a declarat independenţa pe 12 iunie 1898. În secolul al XIX-lea, a fost sub conducere americană. În 1935, Filipine a devenit un guvernorat de tip Commonwealth, în pregătire pentru perioada de tranziţie de 10 ani până la obţinerea independenţei. Cu toate acestea, planurile au fost zădărcinite de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, când Filipine a fost ocupat de soldaţii japonezi. Eliberarea a avut loc în 1945, încununând promisiunea generalului Douglas MacArthur, care a lansat faimoasa zicală „mă voi întoarce” („I shall return”). Pe 4 iulie 1946 ţara a obţinut independenţa de sub conducerea americană.
Statul asiatic a cunoscut multe provocări spre sfârşitul secolului XX, precum revolte, datorii majore, guverne corupte, câteva atentate de lovitură de stat şi ameninţări din partea populaţiei islamiste separatiste. Ferdinand Marcos a introdus legea marţială în 1972, înlesnindu-şi cei 20 de ani de conducere despotică. A fost mai târziu înlăturat din conducerea ţării după un protest masiv al populaţiei, numit People Power, ajutându-l pe Corazon Aquino să devină preşedinte. Această acţiune a fost repetată şi în alte părţi ale lumii, în încercarea lor de a schimba puterea guvernamentală prin mijloace pacifiste. Fiul lui Aquino, Benigno „Noynoy” Aquino III, a devenit al 15-lea preşedinte filipinez la două decenii după.
Limba oficială vorbită în ţară este filipineza, bazată în mare măsură pe Tagalog şi câteva cuvinte din spaniolă. Cu toate acestea, Filipine este ţara dialectelor şi limbilor regionale, precum Bikolano, Cebuano, Hiligaynon, Ilokano, Pampango, Waray, Pangasinense şi Tagalog. Din fericire, mulţi dintre filipinezi se descurcă destul de bine cu limba engleză. Se apreciază folosirea de către turiştii străini încercarea de a articula câteva cuvinte în limba locală, acţiuni apreciate şi răsplătite cu multă căldură şi apreciere.
Filipine are acum o economie în curs de dezvoltare. În 2010, creşterea a fost de 7,6 % iar în 2011 a căzut la 3,7%. Sărăcia este încă o problemă economică şi socială majoră. Moneda naţională folosită aici este peso filipinez (PHP) sau piso. Serviciile sunt coloana vertebrală a ţării, angregând 54% din veniturile bugetare. Sunt urmate aproape de industrie şi agricultură. Sectorul industrial include ansamblarea echipamentelor electronice, textile, încălţăminte, produse farmaceutice, prelucrarea lemnului, procesarea alimentelor şi rafinarea petrolului. Principalii parteneri internaţionali sunt China, Statele Unite ale Americii, Singapore, Japonia, Hong Kong, Germania, Thailanda, Olanda şi Coreea de Sud.
Insulele din Filipine şi plajele lor sunt un paradis exotic. Fără nicio exagerare, este destul de greu să găseşti mai multe plaje minunate decât în Filipine. Regina acestora pare să fie White Beach din Boracay, evalută constant ca una dintre primele 10 plaje ale lumii. Nu am putea să spunem dacă este cea mai frumoasă plajă din lume dar este cu siguranţă una dintre cele mai faimoase. Daca vă plac plajele cu nisip alb fin şi apele limpezi de culoarea turcoazului, sunteţi în locul în care trebuie. Având în vedere numărul extraordinar de insule, nu ar trebui să fie greu să găsiţi plaja perfectă.
Filipine este şi un paradis al cumpărăturilor la preţurile cele mai mici. Pentru filipinezi, shoppingul este ca o reuniune a familiei, o experienţă ce merită trăită. Ţara este cunoscută pentru marile centre de manufactură a produselor textile. Manila prezintă poate cele mai importante magazine de cumpărături din Filipine şi unul dintre cele mai mari mall-uri din lume. SM City North EDSA este situat în Quezon şi este cel mai mare mall din sud-estul Asiei. Buticurile, supermarketurile, outleturile elegante, restaurantele de toate felurile, cafenelele, cinematografele şi cinemaurile 3D, spa-urile, internet cafe-urile – veţi găsi absolut orice v-ar ţine ocupat timp de zile întregi.
Filipine este şi gazda unei game variate de păsări, plante, animale şi creaturi marine exotice. Există aproape 200 de specii de mamifere, între care găsim Tarsierul, una dintre cele mai micuţe specii de maimuţă din lume. Veţi avea ocazia să descoperiţi mai mult de 600 de specii de păsări, peste 300 de specii de reptile şi amfibieni şi cel puţin 400 de specii de corali. De la giganticul rechin alb până la cel mai mic peşte al lumii – Pandaca Pygmea – tot ceea ce aţi visat în materie de viaţă sălbatică se găseşte pe una din insule sau în largul acestora.
Bineînţeles, nu putem să uităm alte două aspecte esenţiale. Bucătăria filipineză, nu atât de faimoasă în lume dar delicioasă. Mâncarea filipineză este un amestec de produse culinare malaeziene, chinezeşti, spaniole, japoneze şi americane. Un alt lucru pe care îl puteţi face în Filipine este să mergeţi la bordul unui Jeepney. De ce? Pentru ca este amuzant! Este ieftin şi nu aveţi nevoie de aer condiţionat pentru că vântul o să vă bată tot timpul prin păr. Aceste maşini viu colorate sunt reminiscenţele maşinilor militare americane, rămase aici din timpul celui de-al doilea război mondial. Sunt deschise în spate, filipinezii le-au adăugat două banchete, le-au pictat vesel, le-au decorat cu stele, picturi ţipătoare şi câteva luminiţe în plus. În acest fel, jeepney-ul a devenit un aspect cultural al ţării, reprezentativ pentru tot ce înseamnă Filipine în ochii turiştilor moderni.
Surse imagini
- Cover: Eibner Saliba - Unsplash | Licență Unsplash