Ghid turistic Grecia

Coasta Greciei, la Kamares Coasta Greciei, la Kamares

Un punct de confluenţă a nopţilor fierbinţi, a produselor culinare de excepţie, a pasiunii mediteraneene şi a legendelor mitice, Grecia este o destinaţie pe cât de fascinantă pe atât de încântătoare, fie că este vorba despre plajele sale faimoase, fie despre relictele sale antice.

Centrele urbane ale Greciei sunt gazdele câtorva din cele mai valoroase şi mai apreciate elemente de arhitectură antică şi medievală – aşa cum este Partenonul din marmură albă al Atenei, bisericile bizantine din Salonic – şi decorul istoric al celor mai vechi poveşti din mitologia universală. Pe litoral se găsesc plaje aglomerate, împânzite de umbrele cochete de soare şi golfuleţe izolate scăldate de apele turcoaz ale mării.

În larg, cele 1.400 de insule ale Greciei, precum Mykonos, una dintre cele mai distractive locaţii, sau pitorescul Santorini, oferă un amalgam de decoruri naturale aproape paradisiace pentru aventuri insulare romantice. Aici găsiţi adevărata Mediterană, aşa cum o cunoaşte omenirea din moşi-strămoşi. Pacea Kefaloniei sau din Amorgos, plajele din Thassos, terenul mitic de pe piscurile Cretei şi condiţiile de primă mână pentru practicarea scuba-divingului din jurul zonei de coastă, face din Grecia o atracţie cu atât mai apreciată.

Dar pentru a explora insulele în cele mai bune condiţii, ar trebui să călătoriţi la bordul unuia dintre micile vaporaşe de croazieră ce se găsesc în aproape orice port. Se pot închiria ambarcaţiuni la fel cum se închiriază maşinile pe uscat cu singurul amendament că unul dintre pasageri trebuie să posede un permis de navigator. Se pot închiria şi ambarcaţiuni cu pilot, ca parte a unei flote de 6 – 10 vase, circulând în grupuri mai mari pe apele liniştite din jurul insulelor. Majoritatea acestor tipuri de excursii, la bordul unor vapoare de croazieră închiriate permanent, durează în jur de o săptămână şi vă oferă luxul de a explora golfurile ascunse, de a lăsa ancora într-o lagună şi a înota în linişte sau să obţinei panorame nepreţuite ale micilor sate pescăreşti situate de-a lungul coastelor Greciei.

Pregătită din fabuloasele produse mediteraneene, cu ajutorul condimentelor locale şi faimosul ulei de măsline grecesc, bucătăria greacă înseamnă mai mult decât musaca sau kebab, aşa cum atestă multitudinea de taverne răspândite în zonele turistice importante – salate cu rodii sau anşoa, caserole delicioase ce combină carnea de porc şi prunele şi vestitele fructe de mare servite în arome neaşteptate, precum vinete sau chimen dulce. Câteva dintre vinuri se ridică la înălţimea produselor adorabile pe care le însoţesc.

Faceţi precum localnicii şi recuperaţi-vă energia într-un somn liniştitor de după-amiază, în ziua în care dimineaţa v-o petreceţi pe plajă, după ce toată noaptea aţi petrecut într-unul din cluburi, baruri, concerte în aer liber pe plajă, direct sub cerul liber. Puteţi să-i numiţi narcisişti pentru că se laudă cu modul lor de viaţă, dar grecii ştiu foarte bine ce înseamnă distracţia.

Când vine vorba despre cazare, veţi fi plăcuţi surprinşi de multitudinea de posibilităţi. Cei în căutare de confort la superlativ pot opta pentru resorturile de cinci stele, cu spa-uri luxoase şi piscine private sau hotelurile stil boutique, mobilate în stil tradiţional. Cei care doresc o vacanţă mai aproape de natură pot pur şi simplu să-şi monteze corturile sub arborii de pe marginea lizierei litorale sau într-unul din locurile de camping special amenajate.

Şi nu vă luaţi neapărat de ceea ce spun ziarele. Este adevărat că economia Greciei trece printr-o perioadă mai dificilă, dar soarele încă străluceşte sus pe cer, localnicii sunt la fel de ospitalieri ca întotdeauna iar turismul încă aduce mai mult de 15 procente din produsul naţional brut. În timp ce reputaţia economiei primeşte lovituri după lovituri, Grecia rămâne o destinaţie turistică de prim rang. Incredibilele situri istorice acoperă perioade de mii de ani, încadrate atât de legendă cât şi de obscur. Coasta accidentată este punctată de plaje superbe, în timp ce munţii din interior vă îndeamnă să vă luaţi bocancii de căţărat şi să-i exploraţi.

Pentru oricine are un fărâmă de cultură, Grecia nu poate decât să inspire. Minoicii, romanii, arabii, cruciaţii latni, veneţienii, slavii, albanezii şi turcii şi-au lăsat cu toţii amprenta şi aproape orice oraş sau sat dispune de o legătură cât de mică cu trecutul, fie că este vorba de un templu dedicat zeiţei Afrodita, o fortificaţie veneţiană izolată sau o mănăstire bizantină prăfuită decorată cu fresce rafinate. Şi să nu uităm muzeele inţesate cu sculpturi clasice şi comori arheologice.

Dar ce oare ne atrage în Grecia? Poate este pământul care a dat omenirii Acropolis şi Delphi sau Olimpia ce atrage turiştii de două sute de ani, încă de la acţiunea lordului Elgin de a înlătura coloanele de marmură din Partenonul atenian. Poate că sunt insulele şi farmecul lor aparte. Mykonos, Santorini, Creta, Paros, Naxos sau Rodos, cu frumoasele lor plaje, restaurante, viaţa de noapte vibrantă şi siturile arheologice ce fac deliciul oricărui iubitor de istorie şi cultură. Poate că este totuşi vorba despre insulele mai mici, precum Sifnos, Lesbos sau Kea, ce au reprezentat întotdeauna o tentaţie aparte pentru cei în căutare de solitudine şi linişte.

Poate că este farmecul Peloponezului cu munţii săi înalţi şi coasta spectaculoasă, istoria bogată şi porturile Gythion sau Napflion, cele de unde au plecat zeci de mii de navigatori în toată lumea. Poate că este mâncarea, poate climatul Greciei, unul în care găsim 300 de zile însorite pe an, comasate în special între mai şi noiembrie. Poate că este totuşi calitatea spirituală a locurilor precum Meteora, unde mănăstiri vechi de sute de ani domină semeţe văile şi canioanele din vârfurile golase ale stâncilor. De altfel, Meteora a fost adăugată de noi pe un loc fruntaș în lista celor mai frumoase locuri de Grecia.

Trebuie să credem că motivul pentru care Grecia este atât de populară stă în caracterul său oarecum familiar, combinat cu izul de exotic. Fie că vine din ce am învăţat la şcoală fie din lucruri mult mai spirituale, această senzaţie de acasă trebuie să fie cumva direct din ADN. Ei sunt leagănul civilizaţiei occidentale moderne. Aceste lucruri nu se pierd niciodată. Rămân în noi şi ne fac să ne simţim acasă. Din acest punct de vedere, sloganul „Bine aţi venit acasă” afişat şi promovat în timpul Jocurilor Olimpice din 2004, nu poate fi întâmplător. Nu era adresat doar sportivilor, ci şi vizitatorilor de toate felurile, în vizită acolo unde s-au născut multe dintre lucrurile ce le caracterizează comunităţile în forma în care îi reprezintă acum. Şi dacă vrem să picăm mai tare în obscur, poate că unii dintre noi au colindat, la un moment dat, străzile Atenei, alături de Socrate sau Platon.

Indiferent de motivele pentru care aţi ajuns aici, este clar că Grecia are nevoie de turişti azi mai mult ca oricând, la fel cum şi turiştii au nevoie de Grecia. În ultima perioada, ţara a fost sinonimul catastrofelor financiare, a mişcărilor de stradă, sclava unei datorii financiare uriaşe, care poate, necontrolată, să inghită definiţia Uniunii Europene. Dacă ajungeţi în Grecia pentru o vacanţă, n-o să vă cheltuiţi banii decât pe ceea ce trebuie, plătind standarde internaţionale la preţuri balcanice. Kalos irthate stin Ellada – Bine aţi venit în Grecia!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...