Guarda, 70 kilometri est de Viseu, la o altitudine de peste 1.000 de metri, este orasul cel mai inalt din Europa, daca ne luam dupa revendicarile localnicilor, o afirmatie pe care n-ar trebui s-o luam foarte in serios. Totusi, este cu siguranta cel mai inalt oras al Portugaliei, destul de sus pentru a fi rece si batut de vant in majoritatea lunilor anilor. Guarda a fost fondat in 1197 de un anumit Dom Sancho pentru a apara (asa cum sugereaza numele) zona de granita impotriva maurilor si spaniolilor. Atat castelul cat si zidurile defensive au disparut, fie distruse, fie folosite la constructia altor cladiri, din vechiul oras supravietuind doar catedrala impresionanta, ce troneaza deasupra centrului pitoresc al orasului Guarda, cu strazile sale serpuitoare si micile sale piete.
Puteti vedea totul intr-o jumatate de zi, chiar daca merita sa va petreceti aici macar o noapte, daca luati in considerare descrierea traditionala a localitatii – Fria, Farta, Forte e Feia – rece, bogat, puternic si urat. Intrebati orice localnic, totusi, si va jura ca este vorba despre 5 de F – Feia fiind inlocuit, din punctul lor de vedere, cu Fiel – loial -, si Formosa – frumos. Cele mai mari evenimente anuale sunt Feiras – in esenta, doua targuri pline de viata si caracter. Festas da Cidade, desfasurate intre iulie si august, sunt festivitatile culturale ce cuprind expozitii, concerte si tot felul de evenimente populare.
In inima orasului, tronand deasupra Praca Luis de Camoes (cunoscuta si ca Praca Velha), este silueta impunatoare a catedralei Se, una din cladirile a carei constructie a durat atat de mult incat a cunoscut mai multe stiluri arhitectonice, destul de evidente astazi. Principala fatada, cu doua turnuri octogonale robuste, arata ca o poarta de acces a unui castel infricosator, insa laturile salveaza aparentele prin contraforturi, turnurile ascutite si garguiele expresive – cele indreptate in directia Spaniei au un aspect ceva mai inspaimantator. Procesul de restaurare a inmuiat exteriorul de granit dur, in timp ce interiorul este surprinzator de lung si de inalt, cu pilonii rasuciti si bolta influentate de stilul Manuelin din perioada de final a constructiei sale.
Putin in afara castelului, pe un deal din spatele catedralei, a supravietuit doar Torre de Menagem. Zidurile sunt evocate doar de prezenta celor trei porti de acces, cea mai impresionanta fiind Torre dos Ferreiros (Turnul Fierarilor). Zona incalcita, cumva decadenta dintre cele doua porti – Porta da Evra si Porta d’El Rei, s-a schimbat destul de putin in ultimii 400 de ani. Puteti sa urcati trepele ultimei porti pentru a admira peisajele montane de la orizont, chiar daca trebuie sa luptati cu sticlele sparte de bere de pe drum.
Istoria, arta si cultura orasului se poate descoperi in incinta Museu da Guarda, pe Rua Alves Rocadas, gazduit de fostul sediu al seminarului teologic si al palatului episcopal. Intr-un final, totusi, strazile pietruite ale orasului furnizeaza cele mai mari distractii, laolalta cu o vizita la Mercado Municipal, accesibil dupa o plimbare de 5 minute pe jos din centru, de-a lungul Rua Dom Nuno Alvares Pereira. Este o piata regionala de dimensiuni decente, mai aglomerata sambata, cu cativa oameni sositi din zona rurala pentru a-si vinde legumele, fructele si florile, langa vanzatorii de peste si carne.
Surse imagini