Ghid turistic Insula Norfolk

Pe malul mării în Insula Norfolk Pe malul mării în Insula Norfolk

Faimoasă pentru coniferele ce-i poartă numele, Insula Norfolk este curată, frumoasă și oferă peisaje uluitoare. Situată în Oceanul Pacific, între Australia, Noua Zeelandă și Noua Caledonie, este inclusă în Commonwealth of Australia din 1901, iar începând cu anul 2010, localitatea Kingston și regiunea istorică Arthur’s Vale sunt pe lista obiectivelor protejate din patrimoniul universal UNESCO. În ciuda relativei izolări geografice, la o distanță semnificativă de zonele metropolitane continentale (fără să mai luăm în calcul distanța de România), insula se mândrește cu toate categoriile de atracții, de la cele naturale, la cele culturale și istorice.

Destinul insulei Norfolk este legat în mod ireversibil de Bounty și complotul de la bordul corabiei britanice, al cărei echipaj se pare că a întemeiat prima așezare umană modernă de aici. Astăzi, 2.300 de persoane, între care urmașii vechilor marinari, populează insula, în cea mai mare parte de origini polineziene. Descoperită de James Cook în secolul al XVIII-lea, a fost numită așa în cinstea ducesei Mary Howard de Norfolk și descrisă de marele explorator englez ca „paradisul pe pământ”. Și poate că avea dreptate, dacă luăm în considerare cadrul natural extraordinar creat de lanțul montan subacvatic ce se desfășoară între Noua Zeelandă și Noua Caledonie, cunoscut sub numele de Norfolk Ridge.

Este greu de făcut legătura dintre trecutul infam al insulei de condamnați de acum 200 de ani, cu reședințele în stil georgian din Quality Row sau cu formele multicolore oferite de fundalul Emily Bay privind dinspre punctul de observare Queen Elizabeth. De aici, într-o zi însorită, se poate admira verdele aprins al terenurilor de golf și al pădurilor de pini, caracteristice. O mențiune specială o au plajele, apa sărată a mării, dintre cele mai curate ale lumii, dar și recifele de corali multicolori ce înconjoară Norfolk Island.

Cu aproape o treime dedicată în exclusivitate parcurilor și rezervațiilor naturale, insula nu poate fi altceva decât o desfătare pentru oricine este atât de aventuros încât să-i acceadă țărmurile îndepărtate. Activitățile de bază aici sunt, bineînțeles, drumețiile în aer liber și scufundările în apa limpede a oceanului Pacific, însă datorită statutului său Duty Free, se pot achiziționa, paradoxal pentru această destinație izolată a lumii, numeroase produse la cele mai mici prețuri din lume, precum cel mai ieftin Lego sau lenjerii create de marile branduri ale lumii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...