Ghid turistic Letonia

Capitala Riga și fluviul Daugava Capitala Riga și fluviul Daugava

Letonia are o istorie de ţară sub ocupaţie, supravieţuitoare a două războaie mondiale şi a 50 de ani sub Cortina de Fier, dar Letonia de astăzi lasă încearcă să lase în spate anii de declin, neglijenţă şi pierdere a identităţii suferite sub dominaţia rusă şi reconstruieşte cu pasiune o naţiune ce tocmai a intrat în cea mai promiţătoare perioadă a istoriei sale.

O mică ţară preponderent plată, situată între vecinii Estonia şi Lituania pe malul Mării Baltice, Letonia este o ţară a cărei sate pitoreşti şi oraşe antice sunt incadrate de un peisaj de câmpii, lacuri, păduri şi văi, iar acolo unde satele pescăreşti întrerup linia accidentată de coastă, apar plajele de nisip alb şi fin. Ţara oferă un număr important de conace, castele medievale, palate fotogenice şi ruine. Riga, frumoasa capitală a ţării, este bogată în istorie şi cultură, mândrindu-se cu cea mai mare concentrare de clădiri construite în stilul Art Nouveau din Europa. Oraşul conţine o mulţime de stiluri arhitectonice şi a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Capitala Letoniei este o destinaţie turistică evidentă şi cel mai mare oraş din ţările baltice, un port major ce găzduieşte aproape jumătate din populaţia totală a ţării. Imediat lângă, resortul turistic de la Jurmala, îi dublează populaţia în timpul verii, fiind o atracţie turistică populară, cu plaje de nisip, ape cu proprietăţi terapeutice, băi de noroi şi case fermecătoare de lemn.

Sufletul Letoniei şi a locuitorilor ei nu stă în clădiri ci în zona rurală, alături de stejarii magici şi forturile căţărate în vârful dealurilor. Oamenii sunt mai fericiţi atunci când petrec un weekend de familie în mijlocul grădinilor din fermele de la ţară, cântând şi bucurându-se la un pahar de bere în jurul focului sau simplu, relaxându-se într-o saună fierbinte. Într-o ţară în care dispun de nenumărate ape curgătoare şi lacuri, beneficiind de aproape 500 km de plaje neatinse, nu este dificil să ne imaginăm de ce letonii preferă natura în detrimentul peisajelor urbane.

Principala rută a ţărilor baltice este fluviul Daugava, ce curge pe aproximativ 1.000 km, pleacă din Rusia şi soseşte, prin Belarus, în sudul Letonia, lângă Daugavpils. Crucişătoarele germane au sosit chiar lângă estuarul fluviului în locul pe care l-au numit Riga şi l-au transformat în punctul de plecare în cucerirea naţiunilor baltice şi al comerţului ligii hanseatice.

După Daugava, râul Gauja este al doilea ca importanţă al ţării, locul în care se găseşte un frumos parc naţional, la nord de Riga. Spre este sunt lacurile albasre izolate din Latgale, o cetate catolică şi loc de pelerinaj unde puteţi găsi obiecte valoroase de ceramică. La vest este Kurzeme, fostul domeniu al ducelui de Courland, unde puteţi explora localităţile medievale Liepaja şi Ventspils, oraşe bine conservate aflate pe malul Balticii. Imediat în interior se află Kuldiga. Spre sud găsim Zemgale, gazda celei mai valoroase comori în stil baroc, palatul proiectat de Rastrelli.

Atracţiile turistice istorice din Letonia includ oraşele antice Valmiera, Cçsis şi Limbaži în regiunea de nord, ce făceau parte demult din Liga Haseatică; localităţile pitoreşti de pe valea râului Abava şi satele vechii populaţii Liv din sud; Palatul Rundale, un obiectiv turistic popular laolaltă cu palatul baroc din Jelgava în regiunea centrală Zemgale; frumoasa pădure Tervete, ce se mândreşte cu cei mai bătrâni şi mai înalţi pini din Letonia.

Cei care apreciază activităţile în aer liber se vor bucura de peisajele naturale din regiunea Letgale (cunoscută sub numele de „Ţara lacurilor albastre”), de decorurile regiunii Kurzeme, unde plajele golaşe se întind pe kilometri întregi; linia de coastă şi peisajul deluros din partea de nord a regiunii Vidzeme, gazda oraşului Sigulda, principala zonă de schi a ţării.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...