Este greu de facut diferenta intre orasele Elvetiei, atat din punct de vedere al frumusetii (capitol destul de subiectiv, nu?), cat si din punct de vedere al calitatii vietii. Zurich este cel mai mare si mai cosmopolit, foarte curat si in mare parte pietonal; Geneva este cel mai internationalizat – gazda Organizatiei Natiunilor Unite – si pe malurile unui lac foarte frumos. Berna este capitala, un oras riveran cunoscut pentru arcade si districtul de shopping. Lugano este o Italie in miniatura, locul in care aromele Mediteranei prind viata pe teritoriul elvetian, Basel este plin de muzee. Insa, dintre toate marile orase ale Elvetiei, sunt multi care prefera Lucerna, localitate situata la o ora de mers cu trenul de Zurich.
Lucerna, scris Luzern in Elvetia, este unul din cele mai potrivite locuri cu care va puteti incepe un circuit in orasele tarii cantoanelor. Intre cele mai importante orase elvetiene este, probabil, cel mai montan si cu siguranta unul dintre cele mai frumoase. Fondat in secolul al IX-lea pe malurile lacului omonim, Lucerna dispune de un centru vechi micut si cochet (Altstadt) cu o arhitectura interesanta, in stil Renascentist, de muzee, parcuri si de o multime de oportunitati de excursii cu barca pe lac sau excursii in imprejurimi, ce va vor tine ocupati cateva zile. Intr-o vacanta ceva mai scurta prin orasele Elvetiei, nu se merita, totusi, sa petreceti foarte multe zile in Lucerna, insa una sau doua zile merita, cu siguranta, sa-i alocati.
Kappellbrucke – podul si turnul de apa – este punctul de reper important de pe harta Lucernei. Datand din secolul al XIV-lea, a fost restaurat recent, dupa ce, in 1993, un incendiu l-a distrus aproape in intregime. Se pot vedea inca si portiuni vechi ale structurii initiale. Atractia se gaseste la mica distanta de principala statie de tren din oras, in centrul vechi. Muzeul Transporturilor este un alt obiectiv turistice apreciat, cu exponate ce cuprind tot ce tine de trenuri, avioane, ambarcatiuni si masini. Este un stop potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copii. Pentru acestia din urma, dar nu numai, exista o multitudin de alte locuri de vazut in Lucerna, cum este cinematograful IMAX. Se poate accesa cu autobuzul, cu barca sau printr-o plimbare relaxanta pe malurile lacului. Muzeul Picasso cuprinde cateva fotografii in alb-negru ale celebrului pictor spaniol. Exista multe alte muzee in Lucerna, lista completa putand fi procurata de la oficiul turistic al localitatii.
Leul din Lucerna – trebuie sa-l vedeti pentru ca este faimos. Localizata in imediata vecinatate a centrului orasului, aceasta sculptura iconica, de aproximativ 7 metri inaltime, comemoreaza soldatii mercenari ce si-au dat viata pentru Revolutia Franceza. Mark Twain a numit opera de arta drept „cea mai trista si mai emotionanta bucata de piatra din lume”. Pilatus Kulm, sau Muntele Pilatus, troneaza deasupra orasului Lucerna si a lacurilor inconjuratoare si furnizeaza cateva din cele mai remarcabile panorame din Elvetia. Puteti ajunge acolo cu telegondola din Kriens, la mica distanta de Lucerna sau cu trenul cu cremaliera din Alpnachstad. Acesta din urma are cel mai abrupt urcus din lume, cu o medie a unghiului de 48 de grade. In varful muntelui gasiti cateva restaurante, un numar indestulator de trasee turistice de urmat pe mai departe, cea mai lunga pista estivala de sanie din Elvetia, un hotel si cateva privelisti absolut spectaculoase. Calatoria poate fi achizitionata si la pachet, incluzand o plimbare cu barca pe lac, ascensiunea cu trenul si coborarea cu telegondola. Nu este deloc ieftina, insa puteti salva 50% daca dispuneti de un Swiss Card.
Calatoriile pe lac pot fi, de altfel, rampa de lansare pentru a vedea localitatile din jur. Sunt enorm de multe locuri de vazut, in functie de cat de mult si de departe va permiteti sa plecati. Considerati o vizita in Vitznau, unde puteti combina calatoria pe lac cu o ascensiune, din nou ajutati de trenul cu cremaliera, pana sus, pe varful Rigi, un alt loc superb de unde se pot vedea cateva panorame excelente. Intr-un final, am putea sa mentionam si piata agricola din Lucerna, tinuta in fiecare zi de marti si sambata, in zona podului capelei, langa rau.
Surse imagini
- Cover: wolfgang_vogt - Pixabay | Licență Pixabay