Ghid turistic Orientul Mijlociu

Dată: 10 Feb 2014
Autor: 

Orientul Mijlociu este o regiune a cărei cultură datează de când istoriile noastre au plasat naşterea umanităţii în sine. Este pământul în care a luat naştere civilizaţia şi trei mari religii ale lumii: creştinismul, islamismul şi iudaismul. Fierbinte şi arid, Orientul Mijlocul a reprezentat întotdeauna terenul de luptă pentru idealuri religioase şi mai nou, câmpul de bătălie pentru o importantă resursă, petrolul. În ciudă publicităţii negative de care a avut parte în ultimul timp, turismul în Orientul Mijlociu a înflorit, în special în ultimii 20 de ani. Câteva dintre atracţiile cele mai importante nu au nevoie de niciun fel de prezentare, precum monumentul săpat în stâncă de la Petra în Iordania, Burj al Arab sau Burj Khalifa în Dubai (Emiratele Arabe Unite) sau vestigiile imemoriale din Israel. 

Arabii sunt oameni calzi, primitori. Timp de mii de ani au avut de-a face cu alte culturi, contactul cu civilizaţiile vestice făcându-se încă din vremuri biblice, fie datorită fenicienilor sau persanilor care au dus faima zonei prin Marea Mediterană peste tot în Europa, fie datorită schimburilor comerciale din ambele sensuri. Aveţi nevoie să le înţelegeţi religia pentru a îi putea cunoaşte mai bine, arabii fiind o naţie conservatoare şi tradiţionalistă. Femeile trebuie să îmbrace haine care să acopere integral corpul, în unele locuri fiind obligatorie chiar şi ascunderea feţei. Cuplurile arabe nu-şi manifestă afecţiunea în mod public. Expresia "păstrează aparenţele" pare că s-a născut tot aici, orice certuri sau diferenţe de opinii rezolvându-se de către cupluri sau rude apropiate mai puţin în public şi mai mult la masa tratativelor. Mai mult de atât, arabii pun mare preţ pe cuvântul dat şi pe calităţile morale. 

Orientul Mijlociu a fost şi va rămâne o zonă fascinantă, pe care merită s-o vizităm. Experienţele trăite aici de turişti sunt, în general, legate de peisajele mult râvnite, fie care este vorba despre dunele uriaşe de nisip, lanţuri muntoase grandioase, palmierii din oazele atât de căutate în deşert sau plajele incredibile de la Marea Roşie.