Districtul 1 (1er Arrondissement)

Palatul de Justiție - 1er Arrondissement Palatul de Justiție - 1er Arrondissement

Detalii Paris

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale Parisului este diversitatea. Orașul este împărțiti în 20 de districte, începând cu primul dintre ele, situat în centrul orașului, desfășurându-se apoi, ca spirala unui melc, spre periferie. Destul de poetic, pentru un oraș în care escargot se numără printre specialitățile culinare favorite, nu? Fiecare district are un caracter diferit – de la prețurile mari ale 1er Arrondissement până la boemii burghezi din districtul 6 sau clasa muncitoare din 20.

Suntem de părere că fiecare dintre ele ar trebui să aibă propriul ghid turistic sau, oricum, ceva similar. Nu veți fi capabili niciodată să le vedeți pe toate într-o singură călătorie la Paris, așa că nu vă hazardați să încercați. Faceți-le lectura și alegeți-vă cele mai interesante dintre districte, cele ce se potrivesc cel mai bine caracterului de turist. Nu veți fi capabili să vedeți nici ce v-ați propus, pe lista mai extinsă, însă acesta poate să fie doar un motiv pentru a vă reîntoarce în capitala Franței curând!

Ghidul nostru ar începe pe malul drept al Senei, cu primul district al Parisului, așa cum, probabil, ar începe și vizita voastră – este kilometrul zero al turismului francez. Districtul se întinde de la Rue de la Concorde spre Boulevard de Sebastopol, mărginit într-una din laturi de Sena și de Rue Etienne Marcel în cealaltă. Include și minunăția numită Ile de la Cité. Principala atracție de aici, este, incontestabil, faimosul Palat Luvru, gazda muzeului cu același nume. Luvru și simbolul său, tabloul lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, pare să fie o experiență pe care oricine ar vrea s-o includă într-o călătorie la Paris, fie ea doar un weekend break. Însă experiența se poate repeta, cu ușurință, și la o dată ulterioară, dacă ne gândim doar la dimensiunile colosului artistic francez. Secțiunea artelor decorative din aripa Rohan include trei muzee, luate separat de restul, cuprinzând colecții ce acoperă o perioadă de timp ce începe cu costumele din Evul Mediu. Pentru că muzeul are aproape 1 kilometru în lungime, explorarea tuturor comorilor artistice pe care le găzduiește, ar lua, probabil, același timp pe care l-ați petrece în afara zidurilor sale, pentru a cerceta fiecare centimentru al orașului în sine. Pentru cei interesați să vadă cele mai memorabile lucrări din Luvru, există tururi organizate, orientate spre anumite aspecte ale sale.

Muzeul Luvru și piramida de sticlă - 1er Arrondissement
Muzeul Luvru și piramica de sticlă din Place du Carrousel sunt în Districtul 1 al Parisului

Chiar și pentru cei care nu se dau neapărat în vânt după Luvru, există ceva interesant de văzut, cum ar fi piramida de sticlă IM Pei și spectaculoasele grădini Tuileries din preajmă. Jardin des Tuileries sunt populare în special pentru perspectivele spre Champs Élyseés, spre Arcul de Triumf. Este un loc cu un șarm aparte, cu păturile sale de flori, fântâni, sculpturi și un iaz pentru copii, cu o miniatură a arcului în sine, Arc de Triomphe du Carrousel, realizat după modelul construcției lui Napoleon de la începutul secolului al XIX-lea.

Tot ce se află în interiorul districtului 1 al Parisului este de domeniul culturii și al shoppingului. Pe lângă Luvru, aici mai descoperiți Musée de l’Orangerie – pe vremuri parte a Palais des Tuileries, construcție distrusă în timpul Comunei din Paris, muzeul este gazda operei Nymphéas a lui Monet și favoritul celor în vizită la Paris pentru a doua oară. După Luvru și Musée D’Orsay, este unul din cele mai bune muzee de artă pariziene. Palais Royal este închis vizitelor publicului larg la momentul redactării acestui articol, însă este încă în uz, cu scopuri administrative și i se pot admira fațada superbă și grădinile încântătoare. Pentru iubitorii de istorie, La Conciergerie este cea mai importantă atracție, palatul transformat în închisoare fiind locul în care a fost închisă Marie Antoinette în timpul Révolution française, eveniment important în istoria capitalei franceze.

Secțiunea din Ile de la Cité ce cade sub administrarea Arrondissementului 1er, include Palais du Justice, iar între zidurile acestuia, Sainte Chapelle. Mulți spun că micuța capelă este mai frumoasă chiar decât Notre Dame, o frumusețe pusă în valoare de prezența vitraliilor capelei, în comparație cu grandoarea priveliștilor oferite de marea catedrală franceză. Din păcate, biserica este cunoscută și pentru cozile formate la intrare, ce v-ar mânca o după-amiază întreagă dacă sunteți hotărâți să o vedeți. Pentru acest motiv, este rapid tăiată de pe lista multor turiști, însă dacă ați reușit să vedeți restul districtului și vă rămâne ceva mai mult timp la dispoziție, merită să o vedeți.

În funcție de profilul fiecărui turistic, Districtul 1 poate să fie paradisul sau iadul cumpărăturilor la Paris. Aria din jurul Les Halles este cunoscută pentru cumpărăturile ieftine, de zi cu zi, în timp ce Rue St. Honore și Place Vendome găzduiesc brandurile de lux, precum Gucci sau Cartier. Primul arrondissement al Parisului este favoritul nostru pentru plimbări – chiar dacă nu există nimic anume de cumpărat (sau buget pentru același motiv), doar o călătirie de-a lungul vitrinelor, pe Rue de Rivoli, poate să fie o atracție în sine. Sena este sufletul Parisului și merită să-i călcați malurile. Pont Neuf este cel mai faimos pod, însă nu este singurul ce merită văzut.

Surse imagini

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...