Districtul 5 (5e Arrondissement)

Restaurante în Quartier Latin - 5e Arrondisement Restaurante în Quartier Latin - 5e Arrondisement

Detalii Paris

Odată intrați în districtul 5 al Parisului, realizăm că suntem în zona bună a orașului. Arrondissmentul 5, cunoscut și ca 5eme, 5e sau Cartierul Latin, este unul dintre cele mai vechi părți ale capitalei Franței. Este locul în care veți descoperi cele mai vechi monumente, inclusiv Arènes de Lutèce, un amfiteatru roman din secolul al II-lea ce găzduia odinioară 10.000 de spectatori, folosit astăzi de localnici pentru tot felul de activități, de la jocurile de fotbal ale celor mici, la vechiul „boules”.

Simbolul pentru care este cunoscut cel de-al 5-lea district al Parisului, totuși, este universitatea Sorbona, centrul literar al orașului. Sorbona a fost înființată la mijlocul secolului al XIII-lea de Ludovic al IX-lea pentru a-i ajuta pe studenții săraci de la teologie. Începând cu această dată, universitatea a crescut constant, lăsând în urmă începuturile sale umile și reușind să ajungă una dintre cele mai distinse edificii educaționale ale lumii, la același nivel cu Oxford în Anglia sau Harvard din Statele Unite. Astăzi, incorporează 13 catedre independente, găzduind un total de 35.000 de studenți. Sorbona a jucat un rol important în dezvoltarea urbană a districtului, care a fost transformat dintr-o zonă locuită de muncitori într-un centru intelectual. Este locul în care, probabil, l-ați fi putut vedea pe Sartre îngropat cu nasul într-o carte de filozofie sau pe Oscar Wilde purtând un pix după ureche, chiar dacă ambii locuiau în districtul al 6-lea.

Trebuie precizat că districtul a crescut mult în ultimii ani, devenind mai exclusivist. Foarte probabil, astăzi veți găsi aici apartamente de jumătate de milion de euro în locul unor studiouri studențești, însă mare parte din cultura sa a fost păstrată. Chiar dacă studenții locuiesc acum în zone ceva mai îndepărtate, tot acesta este locul în care vin să mănânce, să bea și să socializeze. Barurile din districtul 5 al Parisului sunt aceleași taverne ce servesc mai degrabă gustări care să satisfacă foamea și bere la happy-hour, în locul delicateselor și cocktailurilor de după serviciu. Există și câteva restaurante de o valoare ridicată, dar și creperii tradiționale.

Dacă vă autogospodăriți și aveți de cumpărat de mâncare, districtul 5 este cel mai potrivit. Mai exact, piața de pe Rue Mouffetard este locul în care trebuie să ajungeți. Dacă aici nu găsiți mâncare ieftină, atunci n-o s-o puteți cumpăra de nicăieri. Străduța pavată urcă lin, mărginită de magazine, brutării, brânzării, crame, pescării și cafenele mustind de studenți, doamne de toate vârstele și câinii din lesă. Chiar dacă nu se găsește chiar pe Rue Mouffatard, magazinul L’Agrume de pe Rue des Fossés St-Marcel din imediata apropiere, este locul ideal pentru a achiziționa delicatese la prețuri rezonabile, după standardele pariziene.

Dacă doriți adevărata față a districtului al V-lea al Parisului, ați face bine să înlocuiți seria de vizite a atracțiilor cu un periplu prin cafenele. Alegeți cu grijă și vă veți trezi înconjurați de studenți, profesori și filozofii de mâine, chiar dacă sunt ceva mai greu de localizat în ziua de astăzi, spre diferență de altă dată, când își purtau cu naturalețe hainele pline de găuri. Bineînțeles, există și atracții, multe și interesante. Una pe care o veți rata cu greu este Panthéonul. Arătând multe din caracteristicile celui similar din Roma, nu este nici pe departe la fel de bătrân. A fost construit în secolul al XVIII-lea ca o abație, însă ferestreșe sale au fost zidite în perioada Revoluției Franceze și transformat ulterior în mausoleu. Astăzi, este un loc surprinzător de liniștit, ce găzduiește mormintele unor personalități franceze precum soții Curie, Victor Hugo, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Louis Braille sau Émile Zona.

Districtul 5 - Moscheea din Paris
Moscheea din Paris – arhitectură maură, conform școlii Maliki – minaretul de înalță la 33 de metri deasupra solului

Arrondissmentul 5 nu are fi nici pe departe un centru studențesc dacă nu ar exista ceva mai multă diversitate la mijloc. Două din cele mai frumoase atacții ale Cartierului Latin sunt Mosquée de Paris și Institut du Monde Arabe. În timp ce prima găzduiește câteva expoziții temporare, insistutul este cel mai bine recunoscut pentru arhitectură. Fațada sa uriașă este alcătuită, în mare parte, de cele mai interesante panouri de sticlă din câte ați vedea vreodată. Moscheea, pe de altă parte, are un splendid minaret, primindu-și auster vizitatorii, în haine decente și lăsând pantofii la intrare.

Prea obosiți de produsele delicioase de patiserie pentru a mai face un tur complet al obiectivelor turistice din 5e? Nu vă faceți griji, există tratament pentru asta – Jardin de Plantes, grădina botanică de 24 de hectare a capitalei Franței. Are chiar și o mică grădină zoologică în interior, o locație iubită în special de copii. Ce ați putea să vă doriți mai mult?

Surse imagini

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...