Muzeul Luvru

Muzeul Luvru și piramida de sticlă Muzeul Luvru și piramida de sticlă

Detalii Paris

Chiar si cei care nu sunt neaparat interesati de arta sau muzee, tind sa aleaga Muzeul Luvru ca un stop obligatoriu a vizitei in Paris. Si asta e logic, pentru ca Luvrul este unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume si gazduieste unele din cele mai valoroase opere de arta. Este, de asemenea, si unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, deci nu este neaparat ceva de vazut la voia intamplarii. Prin urmare, nu ar strica sa studiati putin ce puteti face sau vedea la Luvru, pentru a nu regreta ulterior.

Ce se poate vedea in Luvru

De departe, preferatul tuturor este tabloul lui Leonardo da Vinci – Gioconda (sau Mona Lisa). Nu luati in seama aglomeratia din sala in care se gaseste exponatul, incercati sa aveti rabdare pentru a-l privi de aproape. Printre sculpturile pe care le puteti admira in Luvru putem enumera:

  • Venus din Milo – aceasta statuie reprezentand zeita frumusetii isi trage numele de la insula greceasca Melos, unde a fost descoperita si dateaza din jurul anului 100 i.Hr.
  • Scrib stand jos – sculptura egipteana remarcabila, datand din perioada 2.600 – 2.500 i.Hr. pastrata intr-o excelenta conditie. Este gresie pictata si ochii contin piese din cristal
  • Psyche reinviata de sarutul lui Cupidon – poate nu cunoasteti numele acestei sculpturi dar, este cu siguranta foarte usor de reperat. Este opera lui Antonio Canova si dateaza din anii 1700.
  • Sclav murind – exista doua sculpturi ale lui Michelangelo pe aceasta tematica, cealalta fiind „Sclavul Rebel”, ambele menite sa decoreze mormantului unui papa
  • Nike din Samothrace – ati putea trece pe langa ea si sa nu stiti ce ati ratat. Este pozitionata in partea de sus a unei scari si o prezinta pe zeita greaca a victoriei, Nike. Dateaza din secolul II sau III i.Hr.

Muzeul Luvru prezinta si o serie de picturi extrordinare, organizate in functie de artisti sau de curentele artistice reprezentative. Temporar, se organizeaza expozitii care prezinta opere din alte parti ale lumii. Pentru aceste expozitii, insa, aveti nevoie de bilet separat, de la intrare (sau puteti achizitiona un bilet care se cuprinda ambeele servicii). Dintre cele 35.000 de opere de arta prezente in Muzeul Luvru, putem aminti:

  • Alte opere ale lui Da Vinci – Gioconda nu este singura pictura a faimosului Leonardo da Vinci prezenta aici. Muzeul dispune, de asemenea, de „Sfanta Ana, Fecioara si Pruncul cu mielul”, „Ioan Botezatorul”, sau „Fecioara intre stanci”. Ultima lucrare mentionata laolalta cu Gioconda sunt prezente in romanul lui Dan Brown – „Codul lui da Vinci”
  • Moartea virginei – aceasta pictura a lui Caravaggio a fost realizata in prima perioada a secolului al XVII-lea
  • Nunta in Cana – pictura enorma din secolul al XVI-lea realizata de Veronese este dedicata momentului biblic in care Iisus transforma apa in vin
  • Frumoasa gradinareasa – una din numeroasele picturi ale lui Rafael prezente in Luvru, o descrie pe Sfanta Maria impreuna cu Iisus copil si Sfantul Ioan Botezatorul copil
  • Libertatea conducand poporul – nu doar artisti italieni expun in Luvru, aceasta lucrare a lui Eugene Delacroix a fost terminata in 1830 si comemoreaza Revolutia Franceza
  • Pluta Meduzei – alt pictor francez, Theodore Gerricault, a terminat aceasta opera in 1819
  • Incoronarea lui Napoleon – aceasta pictura de Jacques-Louis David a fost comandata de catre Napoleon si a fost realizata in 3 ani
  • Juramantul Horatiilor – alta pictura a aceluiasi Jacques-Louis David, terminata in 1784. Prezinta o poveste din istoria Romei.

Asa cum toata lumea spune, Muzeul Luvru este masiv. Daca va ganditi ca veti putea vedea absolut totul, va inselati – doar daca nu cumva va ganditi sa petreceti cateva saptamani aici. Majoritatea turistilor prezenti aici, doresc sa vada doar exponatele cele mai importante, o mica parte din colectia impresionanta prezenta aici. Daca apelati la un ghid turistic, probabil ca veti putea sa vedeti lucrurile importante in jumatate de zi. Daca, totusi, sunteti pe cont propriu, aveti nevoie de o zi intreaga pentru a vedea mai multe opere de arta decat cele expuse de noi mai sus. Nicio problema, puteti sta in Luvru o zi intreaga, pentru ca veti gasi cateva restaurante si cafenele in interiorul muzeului, chiar si un Starbucks si nu va trebui sa iesiti pentru a lua masa.

Istoria Muzeului Luvru

Chiar daca nu doriti sa pasiti in muzeu vreodata, zidurile in sine reprezinta o lectie din istoria Frantei (chiar si cea contemporana). In anii care au trecut, excavatiile facute aici au descoperit cateva dintre fundatiile medievale ale muzeului. In anii sai de inceput (1200 d.Hr.) Luvru exista ca si castel construit pentru aparare (era si mult mai mic decat ce puteti vedea acum). Turnurile sale medievale au fost inlocuite de fatadele ornamentale si decorative, acum foarte mult ani, cand Francisc I al Frantei revine asupra acestui castel fortificat, cumva abandonat si lasat prada ruinii. Pe intreaga durata a istoriei, veti observa cum imparatii sau conducatorii Frantei au avut o relatie bizara, de iubire sau ura cu Parisul, construint palate marete doar pentru a pastra aparentele, dar intorcandu-se in partea rurala a tarii, mult mai linistita. Si in zilele noastre, parizienii prefera sa paraseasca orasul in weekend-uri, pentru zona rurala, mai ales in lunile foarte calduroase de vara.

Inainte de a deveni muzeu, Luvrul a avut mai multe scopuri. Primul, asa cum am mentionat, a fost sa apere Parisul si pozitia sa langa fluviul Sena. Nu a constituit ca palat rezidential pana in anii 1.300 d.Hr., in timpul regimului lui Carol Quintul. Carol a trait aici dar a pus bazele, de asemenea, a unei mari librarii intr-unul dintre turnuri. Cand Francisc I s-a hotarat sa se mute aici, 150 de ani mai tarziu, a dorit sa schimbe semnificativ fata cladirii. Fatada a capatat caracteristici la moda ale timpului sau, imprumutand ornamente mai putin austere, imprumutate din burghezia renascentista italiana.

Totusi, ce puteti vedea acum, in particular in Caree Cour (incinta patrata la care se poate ajunge trecand de Piramida de Sticla, prin arcadele din partea cea mai de vest a muzeului), pastreaza doar un mic segment din era lui Francisc. Caterina de Medici a adaugat aripa dinspre Sena. Chiar daca Ludovic al XIV-lea a petrecut cea mai mare a timpului la Versailles, a adus o echipa de arhitecti si artisti pentru a lucra la palatul Luvru, incepand din interior, spre exterior. Napoleon nu a rezistat sa nu participe la adaugarea de noi elemente cladirii, urmat de Napoleon al III-lea, care, la randu-i, a realizat noi modificari pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Si chiar presedintii francezi din ultima parte a secolului XX au dorit sa isi puna amprenta asupra structurii. Un exemplu concludent este construirea Piramidei de Sticla de catre Francois Mitterand. Este posibil ca inceperea constructiei Luvrului sa inceapa cu un Francois (Francisc I al Frantei) si sa se incheie tot cu un Francois? Prea putin probabil. Perspectiva de a ramane in istorie participand la constructia unuia dintre cele mai mari muzee ale lumii, este mult prea tentanta. Usor de imaginat ca se vor opera mai multe schimbari si de acum incolo.

Sfaturi pentru turistii Muzeului Luvru

Asa cum am mentionat anterior, Luvrul este un muzeu gigant si dispune de, poate, prea multe lucruri de vazut. In acest sens, puteti incerca sa obtineti unele indicii cu privire la vizitarea muzeului inainte de a va achizitiona biletul de intrare. Iata cateva lucruri bine de stiut inainte de a merge la Luvru:

  • Procurati-va o harta a muzeului si faceti acest lucru inainte de a intra. De ce? Pentru ca aveti nevoie sa stiti ce sectiuni prezinta o mai mare importanta pentru dumneavoastra inainte de a va cumpara biletul. Deci, consultati o harta pentru a determina ce aripi ale muzeului o sa vizitati si cumparati-va un bilet care sa acopere doar acele sectiuni, altfel riscati sa platiti mai mult decat puteti vizita.
  • Puteti sa va cumparati biletele de intrare online. Pentru a sari de cozile interminabile de la intrare si merge direct la intrarea muzeului, puteti cumpara bilete de pe mai multe site-uri, listate pe pagina oficiala a Luvrului.
  • Exista mai mult de un oficiu de vanzare de bilete. Majoritatea turistilor intra in muzeu prin faimoasa piramida de sticla. Acolo incepe o adevarata drama, dupa asteptarea prelungita, aveti indoieli ca mai doriti sa mai vizitati Luvrul. Inainte de a va razgandi, ar trebui sa stiti ca exista si o alta intrare pe sub muzeu, care poate fi accesata din Rue de Rivoli. Merita sa vedeti daca aceasta intrare alternativa este la fel de aglomerata ca si prima.
  • Dupa ce ati cumparat biletele, tot va trebui sa asteptati in linie pentru a intra in muzeu. Din nou, exista mai multe intrari pe care trebuie sa le verificati si sa alegeti pe cea mai putin aglomerata dintre ele. Este una sub arcada Caruselului, una dinspre Porte des Lions (in aripa vecina fluviului Sena) si chiar una direct in statia de metrou Palais Royal.
  • Chiar daca veti fi tentati sa beneficiati de gratuitatea oferita in prima zile de duminica a fiecarei luni, daca preferati sa evitati cozile interminabile, atunci incercati sa evitati zilele care aduc aceasta oferta publicului larg. Liniile tind sa fie mai scurte dimineata, chiar dupa deschiderea muzeului si in zilele de luni si miercuri (martea muzeul este inchis). Multi turisti considera vizitele de seara ca fiind cele mai potrivite alegeri datorita prezentei din ce in ce mai reduse de turisti, pentru a putea beneficia de alte locatii interesante din oras, in timpul zilei.
  • Aveti grija: nu toate sectiunile muzeului sunt deschise in fiecare zi. Asigurati-va ca intrebati, inainte de a va cumpara biletul, ce sectiuni sunt deschise si daca aveti acces la exponatele pe care va doriti sa le vedeti. Daca una din aripi este inchisa intr-o zi anume, aflati cand o sa fie deschisa, in cazul in care va puteti intoarce si a doua zi (sau in zilele care urmeaza).

Detalii obiectiv turistic

  • Adresa

    place du Louvre 1er

  • Transport

    metrou – Palais Royal-Musee du Louvre

  • Telefon
    01.40.20.53.17
  • Website
  • Orar

    luni, marti, joi, sambata si duminica – 09:00 – 18:00; miercuri si vineri – 09:00 – 22:00

  • Tarif

    10 € / persoana – accesul la colectiile permanente

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...