Ghid turistic Pisa

Turnul din Pisa și Catedrala Santa Maria Turnul din Pisa și Catedrala Santa Maria

Pentru aproape orice turist, Pisa este sinonim cu marele sau Torre Pendende (Turnul Inclinat), imaginea simbolica a Italiei si o structura incredibila, de fapt o clopotnita enorma, a carei constructie a inceput in 1173 si a durat aproape 200 de ani! Dar Turnul Inclinat este doar una dintre atractiile din cadrul Campo dei Miracoli al Pisei (Campul Miracolelor). Aici se pot vedea si superbul Dom, Battistero si Galleria ce inconjoara Camposanto (un cimitir-monument). Acestea si mai mult de 10 biserici si palate imprastiate in jurul centrului istoric, apartin Perioadei de Aur a Pisei, din secolele XI – XIII, atunci cand orasul era una din marile puteri ale Mediteranei.

Pisa este cunoscuta si pentru universitatea sa excelenta, infiintata in 1343 si considerata una dintre cele mai bune ale Italiei, un loc in care au studiat scriitori si poeti faimosi. Pisa este impanzita de monumente istorice, multe dintre ele realizate din superba marmura alba de Carrara si o arhitectura splendida, cunoscuta sub numele de „Romanico Pisano”, notabila prin fatadele de marmura in negru si alb, inspirate de arhitectura maura din Andaluzia. Calatorind de-a lungul bazinului Marii Mediterane, comerciantii pisani au adus cu ei diversitatea stilului in arta, cultura si arhitectura, rezultand intr-o bogatie comerciala de exceptie si formand bazele unei revolutii stiintifice si culturale, inca reflectate in cladirile splendide din Pisa, multe dintre care dateaza de sute de ani. Pastrandu-si aspectul medieval, trecutul glorios al Pisei este inca in viata. De-a lungul intregului oras predomina marturiile acestui trecut istoric bogat, iar strazile sale inguste, ce se deschid in pietele micute, pietele sale multicolore si palatele nobile, un parc in care va plimba pe ziduri, i-au adus supranumele de „oras al minunilor”.

Intemeiat initial ca o asezare etrusca in secolul al II-lea i.Hr., romanii, ce obisnuiau sa-l numeasca Portus Pisanus, au controlat Pisa pana la caderea imperiului. A devenit un port important pentru goti, lombarzi si carolingieni aliati cu Genova, Venetia si Amalfi in secolul al XI-lea, pentru a fi vazut mai tarziu ca unul dintre cele mai puternice republici maritime din Italia. In timpul Evului Mediu, forta navala a orasului a garantat autoritatea in partea de vest a Mediteranei. A fost o perioada de realizari culturale si arhitecturale unica, in care au fost construite majoritatea monumentelor faimoase ale orasului, inclusiv Domul, clopotnita catedralei si distinsul Turn Inclinat. Bogatia acumulata de Pisa a permis, pe mai departe, exploratorilor sai, sa descopere noi colonii in partea de sud a Spaniei, in Africa de Nord si pe coasta sudica a Asiei Mici. Dar succesul ca forta maritima avea sa fie amenintat si devastat de genovezi in 1284, urmand ani intregi de razboaie, cu Batalia de la Meloria (o insula in largul orasului Livorno de astazi) si colmatarea portului Pisa.

Cu niste costuri de dragare mai mari decat ar fi putut sa duca traficul naval, Visconti din Milano a confiscat orasului in 1395, iar noua ani mai tarziu, este cucerit de catre Florenta. Totusi, sub conducerea florentina a lui Lorenzo il Magnifico, a urmat o perioada benefica pentru Pisa. Orasul a trecut printr-o schimbare drastica sub obladuirea familiei de Medici, ce au transformat peisajul urban intr-o adevarata splendoare, inceputa de construirea catorva cladiri superbe in stil renascentist si intemeind faimoasa universitatea din Pisa, unde insusi Galileo Galilei a predat fizica. Florenta a ramas la putere pana la unificarea Italiei de la sfarsitul anilor 1800. Pisa a suferit cele mai mari distrugeri in 1944, victima a bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cu sectiunea de sud a raului Arno aproape in totalitate distrusa, mare marte a cladirilor istorice din Pisa au disparut, fortand autoritatile orasului sa reconstruiasca aproape tot din ceea ce se poate vedea astazi.

Datorita caracterului de navigatori si exploratori, pisanii au adus inapoi din calatoriile lor noi idei in arhitectura, filozofie si stiinta. Varietatea incredibila a stiluriloe arhitectonice vazuta in monumentele sale sta marturie expunerii in fata diferitelor culturi si concepturi artistice, dovada a dorintei de a armoniza influentele externe in noi forme de expresie. Acesta este locul in care s-a nascut stilul romanico-pisano, mostenirea nemuritoare a pisanilor in lumea artei si tot aici este locul in care Galileo, unul dintre cei mai mari fizicieni si astronomi ai lumii, sau Leonardo Fibonacci, marele matematician, s-au nascut si au invatat. Pisa poate adauga la mandria locala si renumita universitatea, construita in 1343, fiind chiar si astazi una din cele mai bune scoli ale Italiei.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...