Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată a fost confirmată în 1983 în stația Vostok din Antarctica: -89,2 grade Celsius. Există un raport neconfirmat pentru o temperatură de -91 grade Celsius. Indiferent care ar fi, de fapt, adevărul, am îngheța bocnă.
Viteza vântului de la Polul Sud nu ușurează deloc suportabilitatea frigului de către cercetătorii prezenți pe continentul Antarctic. Vânturile pot atinge viteze de peste 90 metri / secundă, la egalitate cu cea mai mare viteză a vântului, înregistrată în Munții Washington din statul New Hampshire, Statele Unite ale Americii. Aceste temperaturi au fost înregistrate în timpul iernii antarctice, în iunie și iulie, atunci când soarele nu este vizibil pe cer. Chiar și în cele mai blânde perioade din an, la Vostok nu se ating temperaturi medii mai mari de -25 grade Celsius. De fapt, cea mai „ridicată” temperatură a fost de -19 grade Celsius.
Altitudinea Vostokului antarctic este de aproape 3.500 de metri deasupra nivelului mării și, din cauza densității mici de oxigen de la poli, condițiile de lucru ale oamenilor de știință prezenți acolo sunt similare unei altitudini normale de peste 5.000 de metri.
De ce ne-am avânta atât de departe și în asemenea condiții neprielnice? Vostok se află la 1.300 km de Polul Sud dar foarte aproape de polul magnetic al pământului. Oamenii de știință de acolo studiază actinometria (măsurarea activității radiomagnetice a razelor solare), forțele gravitaționale și magnetice care includ seismologia, climatologia și sistemele meteorologice.
Surse imagini
- Observatorul de Cercetare Atmosferică de la Polul Sud: NOAA - Unsplash | Licență Unsplash