Ghid turistic Reims

Catedrala Notre Dame din Reimis Catedrala Notre Dame din Reimis

Distrus de bombardamentele din Primul Razboi Mondial, Reims poate lasa impresia de mare centru industrial. In ciuda aparentelor, centrul orasului este unul potrivit pentru o plimbare, insa adevarata comoara a sa fermenteaza ascunsa de-a lungul kilometrilor de beciuri – sampania. Mai mult de statutul sau de capitala mondiala a sampaniei, Reims detine una dintre cele mai impresionante catedrale gotice din Franta, fost loc de incoronare a monarhilor inca de la vremea lui Clovis, primul rege al francilor. Pentru cei interesati de catolicism si educatie clerica, Reims este locul de nastere al lui Jean Baptiste de la Salle, protectorul pedagogilor, si gazda muzeului dedicat vietii sale.

Centrul vechi al orasului Reims se intinde de la catedrala si cladirea adiacenta a palatului episcopal pana in nord spre place de la Republique si arcul sau triumfal, Porte de Mars, punctata de marile piete Royale, du Forum si de l’Hotel de Ville. Spre sud, la aproximativ 15 minute de mers pe jos de la catedrala, se afla o doua alte piese de rezistenta ale orasului, Abbaye St Remi si Colegiul Iezuit. Spre est de aici se gasesc mai toate casele sampaniei, iar si mai la est, un muzeu al autoturismului.

Catedrala si imprejurimile

Catedrala Notre Dame din Reims a jucat un rol important in istoria Frantei: in 1429 Ioana d’Arc a reusit sa-l incoroneze ca rege aici pe Carol al VII-lea, un act de o semnificatie profunda pentru francezi, mai mult sau mai putin eliminati de pe harta de englezi si aliatii lor. Cu totul, aici au fost incoronati 26 de regi ai Frantei. Aspectul interiorului catedralei este dominat de tiparele caleidoscopice ale vitraliilor, cu cateva lucrari fantastice ale lui Marc Chagall in capela estica, in timp ce gloriosul proces de fabricare a sampaniei este ilustrat in transeptul sudic. Insa cea mai mare atractie se gaseste afara: ornamentele haioase ce se deruleaza de-a lungul statuarului deteriorat al laturii vestice – ingerii chicotind par sa fie responsabili de raspandirea glumei. Nu toate figurinele de pe latura vestica a catedralei sunt originale. Cateva au fost inlaturate pentru a evita eroziunea ulterioara si se gasesc acum in fostul palat episcopal – Palais du Tau.

Turnurile catedralei sunt gratuite publicului larg, precum si plimbarile de-a lungul transepturilor, iar daca doriti, puteti chiar vedea cadrul interior al acoperisului. Biletele sunt disponibile la Palais du Tau. Tot la palat, in imediata vecinatate a catedralei, aveti posibilitatea sa admirati expresivitatea statuarului de aici, de la mica distanta. Ar fi fost imposibil sa realizati acest lucru daca era fixat in structura monumentala a catedralei. In afara de ingerii amuzati, exista si o superba reprezentatie a Evei, strangand in brate monstrul pacatului, in timp ce tapiseriile bordate sunt aliniate de-a lungul peretilor. Palatul pastreaza si accesoriile folosite la incoronarea lui Carol al X-lea din 1824.

La vest de catedrala, pe rue Chanzy, Musee des Beaux Arts este principala instutie artistica din Reims, acoperind o perioada ce se deruleaza de la Renastere si pana in prezent. Putine dintre lucrarile de aici apartin numelor cunoscute, insa colectie cuprinde totusi o replica a scenei mortii ilustrata de Jacques Louis David, 27 de tablouri ale lui Jean Baptiste Camille Corot, doua ale lui Gauguin si cateva portrete apartinand artistilor germani din secolul al XVI-lea. La nord de Notre Dame de Reims, L’Hotel de La Salle, de pe rue de l’Arbalete, a fost locul de nastere al sfantului de acum Jean Baptiste de la Salle, protectorul invatatorilor. Construita in 1545, cladirea a pastrat cateva caracteristici originale si gazduieste un muzeu privat destinat metodelor pedagogice de invatare, precum si cateva obiecte personale ale sfantului.

Continuand pe jos, 5 minute spre nord de la catedrala, in place du Forum gasiti Musee Hotel le Vergeur, o casa a comorilor ce adaposteste doua seturi de gravuri ale lui Albrecht Durer. Langa muzeu se afla calea de acces spre cele cateva sectiuni ale arcadelor scufundate ale unei cripte galico-romane, ce dateaza din anul 200 d.Hr. Celalalt monument roman din Reims, Porte de Mars, din place de la Republique, apartine aceleiasi perioade. La vest de poarta, in spatele statie de pe rue Franklin Roosevelt, se afla Musee de la Reddition, construit in jurul unei vechi scoli ce a servit ca sediu central al lui Eisenhower incepand cu februarie 1945. 

Abbaye St Remi, Colegiul Iezuit si muzeele din zona

Multi dintre vechii regi francezi au fost inmormantati intr-una din cele mai vechi cladiri din Reims, cladirea din secoul al XI-lea a Basilique St Remi, situata la 15 minute de mers pe jos de catedrala, pe rue Simon. Parte a unei foste manastiri benedictine, numita in cinstea episcopului ce l-a botezat pe Clovis si cei 3.000 de razboinici ai sai, cladirea este una spatioasa, destul de lata pentru a putea cuprinde un autobuz intreg si pastreaza zidurile originale ale transeptul in stil Romanesque, precum si capelele ambulatorii, cateva ornamentate cu vitralii deosebite. Cladirile spectaculoase ale abatiei, dispuse in jurul bisericii, gazduieste Musee St Rem, muzeul de istorie si arheologie al orasului, a carei colectie eclectica de tapiserii rafinate, arme si armuri medievale, merita o privire. Cladirea capitoliului a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO.

Ancien College des Jesuites, situat la o mica distanta de mers pe jos, spre nord, de-a lungul rue du Grand Cerf, a fost fondat in Reims in 1606 si finalizat in 1678. Tururile organizate, disponibile in limba franceza, va plimba prin sala de mese, in bucatarii si in frumoasa biblioteca, cu mobilierul sau frumos sculptat in lemn. Cartile de pe rafturi sunt reproduceri si au ramas aici de la punerea in scena a filmului La Reine Margot. 

Daca sunteti amatori de masini vechi, ar trebui sa faceti o vizita la Musee de l’Automobile, pe avenue Georges Clemenceau, la 15 minute de mers pe jos in partea de sud-est a catedralei. Toate masinile de aici fac parte din colectia privata a lui Philippe Charbonneaux, designerul catorva modele clasice de vehicule de dupa razboi. In plus fata de masinile reale, exista si o selectie impresionante de modele de masini, jucarii antice si postere vechi.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...