Ghid turistic Rusia

Sankt Petersburg, Rusia europeană Sankt Petersburg, Rusia europeană

De la strălucirea imperială a turlelor aurite, tundra siberiană și monumentele epocii comuniste, până la cultura urbană cosmopolită, Rusia dispune de tot atât de multe fațete contrastante precum sugerează dimensiunile sale colosale. Țara pe care Churchill o descria într-un mod original drept „o ghicitoare invăluită într-un mister din interiorul unei enigme”, este cea mai mare a lumii și rămâne o destinație pe care am putea cu greu s-o abordăm în totalitate.

Federația Rusă acoperă o optime din suprafața totală a uscatului, aproximativ 17 milioane de kilometri pătrați, din Europa până în îndepărtatul cost estic al Asiei. Chiar și după dizolvarea imperiului sovietic, Rusia rămâne la distanță mare de următoare țară a lumii din punct de vedere al suprafeței, Canada. Lanțurile montane sunt găsite cu preponderență în regiunile estice și sudice, cu Uralii constituind o coloană vertebrală naturală, ce separă Europa de Asia. Țara are o bogăție fabuloasă de resurse naturale, producând 17% din totalul petrolului mondial, 25-30% din gazele naturale ale lumii și de la 10 până la 20 de procente de metale nobile, rare, neferoase extrase pe tot globul.

Majoritatea teritoriului Rusiei este localizat în centura temperată a emisferei nordice. Cu toate acestea, gama de tipuri climatice și habitate naturale se întinde de la tundra arctică și tundra împădurită la păduri, stepe împădurite și semi-deșerturi. Temperatura medie a lunii ianuarie variază de la 0 la -5 grade Celsius în partea de vest a Rusiei, cea europeană, iar regiunea extremelor, Iacuția, suferă temperaturi incredibile pentru majoritatea dintre noi, între -40 și -50 grade Celsius. În iulie, mercurul în termometre variază de la 1 grad Celsius pe coasta nordică, siberiană, până la 25 grade Celsius în zonele joase de lângă Marea Caspică.

Rusia are a cincea cea mai numeroasă populație a globului – aproape de 150 de milioane de locuitori – după China, India, Statele Unite ale Americii și Indonezia. Susține 130 de etnii diferite, incluzând rușii, tătarii, ucrainienii, ciuvașii, evreii, bașchirii sau bielorușii.

Vizitatorii de astăzi pot profita de deschiderea frontierelor, o dată cu încheierea epocii comuniste și sfârșitul aparent al războiului rece, dându-li-se oportunitatea de a explora o gamă extrem de largă de culturi antice și captivante, de la perfecțiunea imperială a orașului Sankt Petersburg la satele pierdute în timp din stepele siberiene sau Irkutsk. Una dintre cele mai notabile caracteristici a Rusiei de astăzi este celebrarea reînnoită a bogăției trecutului său glorios și a mândria pentru potențialul viitorului.

Aruncând zalele unei uniformități comuniste, Rusia contemporană este o națiune de o diversitate și o vitalitate extraordinară. Este ca și cum tradițiile culturale născute de-a lungul unui secol s-au trezit toate laolaltă, cu o putere proaspătă, nediminuată – catedralele antice sunt reconstruite și restaurate, piețele multicolore zumzăie încontinuu de activitate iar literatura și arta au prins noi aripi, recâștigând renumele creativ de care s-au bucurat acum câteva decenii. O nouă Rusie s-a născut și este în plină înflorire.

Pentru marea majoritate a europenilor, Rusia este asociată cu orașele Moscova, Sankt Petersburg sau Murmansk. Acesta este zona ce formează sufletul Rusiei imperiale iar aceste orașe grandioase și străvechi devin pentru mulți dintre turiști locul de convergență al planurilor de vacanță. Totuși, există mai multe de văzut sau de făcut în Rusia, o țară ce se întinde pe 11 fusuri orare și două continente, încheindu-se la 80 de kilometri de America de Nord (unde aveau Alaska, vândută americanilor în 1867). În cadrul acestor întinderi colosale, se găsește cel mai mare lac cu apă dulce din lume, lacul Baikal, fluvii și păduri în care mișună viață sălbatică, vulcani impresionanți și munți impunători. Rusia este țara extremelor, cu multe teritorii deschise recent publicului larg, cu adevărat încântătoare și misterioase.

Rusia deține un număr important de mari lanțuri montane, câteva dintre ele d-abia cunoscute în vest. Munții Caucaz, Altai, Saian și Stanovoi oferă posibilități fantastice de alpinism sau drumeții montane, la fel cum fac și vârfurile spectaculoase din cadrul peninsulei Kamceatka. Facilitățile de schi sunt totuși limitate în Rusia, chiar dacă sunt în curs de îmbunătățire semnificativă și vor fi demne de luat în seamă în perioada imediat următoare. Cele mai bune resorturi de schi se găsesc în partea de vest a Munților Caucaz, în jurul localității Dombai.

Vânătoarea și pescuitul sunt activitățile pentru care Rusia este aptă la un nivel mai sus decât oricare alte destinații de profil cunoscute de europeni. Cu atât de mult spațiu închis vizitatorilor timp de decenii întregi, râurile și munții Rusiei abundă încă în pește și vânat. Cu toate acestea, există câteva companii reputate, ce conduc expediții de vânătoare sau pescuit în rezervațiile legale răspândite de-a lungul și de-a latul țării. În special în partea de est extrem, oportunitățile de pescuit somon și vânătoare de urși sunt fără rival în lume.

Cu tipuri de climat ce variază de la calota arctică la păduri subtropicale, nu există limite atunci când vine vorba despre opțiunile din care ați putea alege pentru excursii sau drumeții. Sunt totuși câteva regiuni remarcabile, de o frumusețe senzațională, ce merită atenția noastră specială. În sud-vest și granițele sudice, se găsesc Munții Caucaz și Altai. Ambele lanțuri montane sunt comparabile ca și climat sau ecologie cu Alpii europeni sau Munții Stâncoși din America de Nord, cu văi alpine sufocate de verdele coniferelor și tapate, ca într-un tablou, de flori multicolore.

În partea de sud-est se găsește întinderea impresionantă a Lacului Baikal, cuibărit într-o vale montană de proporții, înconjurată de rezervații naturale și parcuri. În estul extrem, vizitatorii pot explora dramatismul Kamceatkăi, cu izvoare termale, vârfuri vulcanice și gheizere fierbinți. Mai aproape de zona civilizată a Rusiei se găsesc Uralii, ale cărui pante punctate de arbori de mesteacăn vă invită la plimbări îndelungate prin pădure. În estul extrem, pământul este și mai dens populat cu viață sălbatică, incluzând urși, elani, vulturi, chiar și superbul tigru siberian.

Nu ar trebui să reprezinte o surpriză faptul că aceleași restricții fragile ce au legitimat vânătoarea au făcut posibilă apariția unei creșteri dureroase a braconajului. Multe dintre speciile unice habitatelor rusești și descoperite recent de naturaliști și vizitatori din toată lumea, se găsesc acum pe cale de dispariție. Între speciile cele mai periclitate sunt leoparzii amurieni și anatolieni, precum și tigrul siberian, cea mai mare felină a lumii. Tigrii siberieni pot atinge aproape 4 metri în lungime, incluzând coada și pot cântări până la 300 de kilomgrame – mult, mult mai mari decât orice leu obișnuit. Ei sunt, în habitatul lor natural, una dintre cele mai magnifice peisaje ale naturii. Numărul acestora este acum, din perspectiva specialiștilor, undeva între câteva exemplare, la maxim două sute.

De la icoane și turle la suprematism și baroc în stil stalinist, arta și arhitectura din Rusia par să deruteze în primă instanță vizitatorii, afișând o gamă largă de forme exotice și stiluri cel puțin bizare pentru aceștia. Fără nicio cunoștință despre bogata tradiție a culturii rusești, o caracterizare a enormei bogății artistice de care dispune Rusia, pare să alunece ușor într-un fel de anecdotă istorică de proporții sau într-o colecție fără sens de fleacuri estetizate artficial. De fapt, arta și literatura rusească nu este atât de greu de înțeles precum pare și cunoscând puțin motivele pentru care arată așa, înseamnă să aducă la viață personalitatea întregii țării, în forma ei concentrată.

Poate că amestecul de peisaje diferite, orașe splendide și natura misterioasă sunt motivele din spatele creșterii numărului de turiști în ultimii ani, însetați să cunoască de îndeaproape Rusia modernă. Tot mai mulți vizitatori sunt așteptați în 2018, la organizarea Campionatului Mondial de Fotbal. Câștigarea dreptului de țara organizatoare împotriva unor forțe precum Anglia, Țările de Jos sau Spania, confirmă încă o dată popularitatea de care se bucură acum Rusia pe plan internațional, fie că este vorba despre forța politico-economică, fie că este vorba despre statutul ei de destinație turistică excepțională.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...