Este incert de unde provine denumirea, insa Sardinia, din punct de vedere istoric, are o cu totul alt trecut decat partea continentala a Italiei. Cartaginezii au fost primii care au numit insula Sardinia, in timp ce grecii au facut referire la Ichnoussa (urma de pas), fie datorita formei sale, fie pentru ca a fost folosita ca punct de oprire pentru comerciantii greci. Departe de continent, combinatia dintre geografie si istorie a rezultat in asimilarea si interpretarea de catre sarzi a influentelor diferite si transpunerea acestora intr-o cultura unica, in care totul parte sa fie mai autentic, mai original, in Sardinia!
Sarzii sunt mandrii de mostenirea lor culturala, aspect regasit in numeroasele lor festivaluri. In timpul anului exista multe ceremonii si festivitati celebrand vechile lor traditii si obiceiuri, cateva religioase si cateva pagane, in special in timpul recoltarii si producerii produselor si delicateselor locale, precum vinul sau mierea. Fiecare oras si sat are propria traditie culinara in genul diferitelor forme de paine, dulciuri, paste, preparate pescaresti si alte feluri de carne. Caracteristice traditiilor antice, veti vedea costumele ce reprezinta evidenta culturala sarda, felul lor de viata si traditiile specifice, conservate si transmise de la generatie la generatie. Si nu trebuie sa va indepartati prea mult pentru a gasi artizanatele locale. Exista peste 50 de cooperative mestesugaresti pe toata suprafata insulei. Produsele lor sunt faimoase: frumoasele covoare, confectionate la razboaiele de tesut orizontale, tapiserii, fete de masa, prosoape, ceramica, fier forjat, bijuterii de aur sau argint, cutite sau cosuri impletite.
A doua in marime dupa Sicilia, insula Sardinia dispune de un relief interior spectaculos, coline serpuitoare acoperite de pajisti (macchia) pe care cresc mirtul, cimbrul salbatic, perele si stejarii pitici, si de un peisaj litoral variat, de stanci inalte, munti ce pica abrupt in marea translucida, insulite izolate, grote, insule de granit si plaje cu nisip alb sau roz. Pesterile sunt peste tot – in Sardinia se pot vedea mai multe pe kilometru patrat decat oriunde altundeva in lume. Costa Smeralda este una dintre cele mai exclusiviste zone de coasta ale Sardiniei. Intinzandu-se de la Golfo di Cugnana la Golfo di Arzachena, a fost descoperita pentur prima data la sfarsotul anilor 1950 de un consortiu de magnati, incluzand Aga Khan, unul dintre cele mai opulente resorturi de vacanta de pe glob. Aspectul sau neatins este acum strict controlat. Mai departe, spre sud, zona de coasta din jurul Golfi di Orosei este absolut neatinsa. Cateva plaje, precum Chia in sud, se intind kilometri intregi, cu dune inalte de nisip alb si formatiuni stancoase sculptate de actiunea vantului, unde singurele sunete pe care le puteti auzi sunt facute de valurile marii, in culori de verde si albastru.
Cand vizitati Sardinia, faceti o excursie in timp, plina de surprize. Este ca si cum ati vizita un muzeu in aer liber! Explorati ruinele antice nuraghi, raspandite pe toata suprafata insulei si unice pentru Sardinia. Aceste turnuri in forma conica si asezari stravechi, seamana cu fortaretele din Evul Mediu si sunt construite din blocuri de piatra, puse laolalta fara utilizarea cimentului. Numele deriva de la cuvantul „nurra”, ce inseamna „movila” sau „gramada”, dar si „cavitate”. Su Nuraxi din Barumini, in provincia Cagliari, este una dintre cele mai faimoase structuri nuraghi de pe insula. Mergand de-a lungul insulei, veti putea vedea ruine nuraghi construite si pe platourile mai inalte, dar si in mijlocul suprafetelor mai plate din zona rurala, marturie a legaturii inseparabile dintre trecut si prezent. Mormintele antice, numite Domus de Janas (casele vrajitoarelor, conform folclorului local), sunt sculptate in stanca si dispun deseori de mai multe camere interioare.
Parcul National gennargentu este gazda numeroaselor specii de plante indigene si animale. Dar nu aveti nevoie sa colindati muntii pentru a vedea viata salbatica, chiar si in apropierea capitalei Cagliari puteti observa cu usurinta coloniile de flamingo roz ce-si au rezidenta permanenta in zonele mlastinoase. Intre cei mai exotici locuitori ai insulei sunt vulturii si soimii pelerini, caprioare pitice si mufloni (oi salbatice) in munti. Intre rezidentii Giara di Gesturi gasim o specie rara de cai salbatici, de pana in 40 centimetri inaltime. Exista aproximativ 500 de exemplare si acesta este singurul loc din lume in care pot fi vazuti. Pe insula Asinara, veti descoperi singura specie de magari albinosi din lume.
Fie ca sunteti in Sardinia pentru a va bucura de apa si plajele magnifice sau pentru a-i vizita muzeele, studia misterul faimoaselor nuraghi sau a participa la unul dintre numeroasele festivaluri rurale, pentua descoperit secretele ascunse in traditionale costume sarde sau pentru a degusta preparatele pescaresti delicioase, veti simti ca sunteti in locul potrivit!
Surse imagini