Capitala Bulgariei este un oraș multicolor, complet. Verde primăvara și vara, alb în sezonul hibernal, peisajele se transformă în tot felul de nuanțe de roșu, ruginiu și galben în timpul toamnei, oferind totdeauna ceva nou, proaspăt, cu care să atragă vizitatorii pe toată durata anului. Chiar dacă, pentru noi, Sofia nu a reprezentat o destinație favorită, nici măcar pentru un pachet de weekend, punând lipsa de interes pe seama asemănărilor cu Bucureștiul – ca oraș est-european -, Sofia poate fi surprinzătoare și extrem de diferită pe alocuri.
Trecutul său bogat, cu nenumărate vestigii istorice și religioase, este transpus în monumentele, muzeele, templele și clădirile culturale răspândite la fiecare pas. Prezentul, pe de altă parte, este reflectat de viața vibrantă a orașului, cu o multitudine de cafenele, baruri, bulevarde largi, toate aglomerate în fiecare zi a săptămânii. Spre deosebire de București, Sofia se bucură de prezența siluetei Muntelui Vitoșa, o destinație de vacanță pentru locuitorii capitalei statului vecin, o prezență grandioasă, de o valoare naturală deosebită, ce urcă până la altitudinea de 2.292 de metri, pe Vârful Negru (Cerni Vrah). Toate aceste atracții vă pot invita să petreceți o zi sau două, făcând un mic ocol, pe drumul spre resorturile litorale, mult mai populare la noi. Este, până la urmă, cel mai larg centru urban al țării vecine, cu o mentalitate familiară nouă și oferind întotdeauna ceva distractiv de făcut.
O vizită la Sofia începe, de cele mai multe ori, cu piața Alexandr Nevski, numită în cinstea uneia dintre cele mai marcante figuri ale ortodoxismului slav. Este locul în care veți descoperi simbolul orașului, statura impozantă a catedralei cu același nume. Turnurile sale aurii atrag lumina soarelui, radiind energie pozitivă. Micuța biserica Sfânta Sofia, cu zidurile sale cărămizii, se află imediat lângă. Imaginea pieței este completată de stilul arhitectonic neo-renascentist al clădirii parlamentului bulgar, Universitate și Biblioteca Națională. Dacă vreți să faceți o mică pauză și să încercați salatele faimoase bulgărești, vă puteți opri la o cafenea sau restaurant de pe bulevardul Țar Osvoboditel (Țarul Eliberator – numit așa după Alexandru II al Rusiei). De aici aveți parte de priveliștea superbă a bisericii ordotoxe rusești.
În cel mai scurt timp, dacă mai aveți chef de o plimbare, ajungeți la sediul Președinției bulgare, pentru a asista la schimbarea gărzii, procesiune ce începe la prânz. Biserica Sfântul Gheorghe, una din cele mai vechi ale Sofiei, se găsește în curtea interioară a Președinției, iar Muzeul de Arheologie se află vizavi. Obișnuți cu atracții similare multora de la noi, probabil că este momentul în care vă veți spune că este plictisitor. Însă, adevărații iubitori de istorie și cultură, au multe de învățat. Așa cum o să se întâmple cu amatorii de cumpărături la prețuri rezonabile în cea mai populară zonă a orașului, bulevardul Vitoșa și secțiunea pietonală aferentă. De pe Vitoșa, aveți două opțiuni: fie mergeți spre sud pentru a vedea, printre altele, Palatul Culturii și biserica Nevski, fie mergeți spre nord spre bulevardul Maria Luiza (Raina Popgeorgieva Foutekova), unde stau ascunse majoritatea comorilor Sofiei.
Aici, creștinismul ortodox și catolic se întâlnesc cu iudaismul și coranul islamic, fiecare dintre aceste religii fiind reprezentate de câtre un edificiu religios, toate situate pe o suprafață de doar câteva sute de metri pătrați. Sveta Nedelia, biserica ortodoxă, Moscheea Bania Başi, catedrala catolică Sfântul Iosif și sinagoga Sofia. Fiecare dintre ele afișează caracteristicile reprezentative ale perioadei în care au fost construite și furnizează bazele culturilor pe care le reprezintă. În imediata apropiere se găsesc Băile Centrale, o facilitate ce exploatează la maxim izvoarele minerale ale Sofiei. Piața Centrală se află lângă băi și pe partea opusă de moschee.
Transformate recent într-un muzeu în aer liber, rămășițele localității romane Serdica, descoperite în regiune nu cu mult timp în urmă, ocupă 19.000 mp și se pot vizita începând cu 2014. Și dacă avem lăcașuri de cult, biserici și moschei, avem muzee și piețe publice, însă avem parte și de zone verzi, unde vă puteți trage sufletul dacă sunteți în căutare de câteva momente de liniște. Deși muntele Vitoșa se găsește la mică distanță de oraș, în Sofia există câteva zone verzi, unde vă veți simți în mijlocul naturii: Borisova Gradina, cel mai mare parc urban din țară, Parcul Iujen, Doktorska Gradina din spatele Bibliotecii Naționale sau parcul Teatrului Ivan Vazov.
Muntele Vitoșa în sine este răcoritor și la îndemână, furnizând decorul natural pentru o escapadă de un weekend. În plus, este potrivit pentru un picnic, plimbări pe jos sau pe bicicletă, la doar 30 de minute de condus de centrul orașului. În timpul iernii se transformă în resortul ideal pentru schi și snowboarding. Înainte de a păși prin pădurile sale de conifere, asigurați-vă că faceți o oprire la Biserica Boiana, un frumos edificiu medieval situat la poalele Vitoșa, lista de UNESCO printre obiectivele protejate ale lumii.
Aproape de Sofia, iubitorii de cultură pot face o vizită la Koprivștița, fără să iasă din regiunea administrativă Sofia. Pentru natură și mișcare în aer liber, îndreptați-vă spre nord pentru a vedea Stâncile Belogradcik sau Peștera Magura, și spre vest pentru uimitorul defileu Tran de pe râul Erma, lângă localitatea Tran. Nu putem să ignorăm Mănăstirea Rila, la ceva mai mult de 100 km distanță spre sud.
Surse imagini
- Cover: Kalin Dimchev - Unsplash | Licență Unsplash