Ghid turistic Somalia

Lângă Dhagax Kure Lângă Dhagax Kure

Chiar și înaintea stării de anarhie ce o cuprinde acum, Somalia nu era un loc pe care turiștii s-au înghesuit să-l viziteze. Terenul este predominant deșertic, climatul este unul fierbinte, iar ploile destul de rare. Oricum, este total ieșită din circuit, nu atât din punct de vedere turistic, cât al oricărui alt tip de vizitator. De fapt, luând în considerare dezordinea totală care primează aici, lipsa de guvern, frecvența ambuscadelor, a crimelor, a răpirilor și a conflictelor dintre anumite fracțiuni militare, aceasta este poate singura țară de pe glob pe care turiștii ar trebui s-o evite cu desăvârșire. Nici măcar Chuck Norris nu cred ca ar vizita-o!

Capitala Mogadishu are trista distincție de oraș lipsit de orice fel de lege. Edificiile sale provenite din perioada colonială sunt acum reduse la câteva dărăpănături, străzile cândva aglomerate sunt acum lipsite de activitate, iar comerțul se rezumă la cele mai rudimentare tranzacții. Partea „bună” este că în Mogadishu există totuși acces la internet.

Încă din 1991, Somalia a fost efectiv împărțită în trei părți separate: Somalia la sud, statul independent Somaliland în mijloc și Puntland în nord. Dintre cele trei, Somaliland este singura destinație ce dispune de o administrație propriu-zisă și un simț al păcii și al echilibrului. Somalia, ca un întreg, și-a asumat în ultima perioadă o proastă reputație, printr-o creștere a activităților piraților. Concentrați în jurul portul Eyl, pirații trăiesc după propriile legi, deturnând nave pentru recompense și guvernând regiunea fără teama eventualelor repercusiuni.

 Poate într-o bună zi pacea va poposi și pe aceste tărâmuri tragice ale lumii. Și poate, atunci când se vor intampla și lucruri bune, turiștii vor avea parte de o destinație practic necunoscută. Există, totuși, 3.000 de kilometri de plaje, formațiuni coraligene fabuloase, picturi neolitice de clasă mondială și posibilități pentru scuba-diving de cea mai buna calitate în Las Geel. În plus, cultura somaleză cu tradiționala căldura a localnicilor și bucătăria delicioasă vor putea, într-un final, să fie descoperite.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...