Ghid turistic Taiwan

Taipei Taipei

Dacă vă imaginaţi Taiwan ca o variantă industrială şi sanitizată a Silicon Valley din California, veţi fi bucuroşi să aflaţi că realitatea este, mai degrabă, mult mai complexă. Imediat ce ajungeţi în Taipei veţi fi plăcut impresionaţi de silueta clădirii Taipei 101, un zgârie-nori cu personalitate, ce simbolizează cu succes puterea economică a acestei metropole moderne. Cu cât vă veţi apropia mai mult însă, veţi remarca şi o perspectivă relevantă a vechii Formosa, în ceainării, în templele antice înţesate de turişti sau în procesiunile religioase sumptuoase.

Pentru a compensa eventualele şocuri culturale, luaţi metroul spre staţiunea balneo-termală Beitou sau mergeţi în Parcul Naţional al Munţilor Yangmingshan, ai cărui arbori înfloriţi de cireş reprezintă doar o avanpremieră a bogăţiei de peisaje naturale încântătoare din Taiwan. Bucuraţi-vă de malurile tăcute ale lacului Sun Moon, un decor natural menit să inspire artiştii dar nu numai, sublima panorama a cheilor Taroko şi coasta accidentată, punctată din loc în loc cu plaje idilice şi formaţiuni stâncoase aproape fantasmagorice, precum cele de la Yeliu. De-a lungul litoralului estic veţi fi întâmpinaţi cum se cuvine de localnicii prietenoşi şi de un alt peisaj magnific în care timpul pare că stă pe loc. Pe coasta de vest, descoperiţi tradiţiile culinare şi construcţiile din epoca Qing din localităţi precum Beipu.

Indiferent unde aţi alege să mergeţi vă aşteaptă privelişti pitoreşti: un pescar al tribului Dao decorându-şi ambarcaţiunea şi pregătind-o pentru a ieşi în largul insulei Orchid (Orhidee), zborul spectaculos al delicatelor libelule în Valea Libelulelor Purpurii sau ritualurile de sute de ani din templul Nankushen din cel mai vechi oraş al insulei, Tainan. Izolată în frumuseţea ei, ca unul dintre secretele ascunse ale Asiei, picanta şi pitorească insulă Taiwan şi-a făcut o obişnuinţă din a demola ideile preconcepute ale vizitatorilor. Cei veniţi din afară, fără legătură cu fenomenul turistic local, tind să privească Taiwanul prin latura sa tehnologică, o imagine întărită consistent de prezenţa abţibildurilor „Made in Taiwan” de pe aproape orice componentă electronică a telefoanelor şi laptopurilor de acasă. Privirea de ansamblu a realităţii este cu totul diferită, o destinaţie plină de panorame şarmante, un curcubeu de culturi şi o istorie greu de egalat.

În cadrul pieţelor de noapte, a traseelor de ciclism şi a izvoarelor termale, răsar strălucitoarele clădiri gigantice, munţii semeţi şi lacurile înspumate. Dacă luaţi în calcul mărimea micului stat asiatic, aproape la fel ca şi cea a Republicii Moldova, atracţia devine şi mai intrigantă. Taiwanul este unul dintre cele câteva locuri de pe pământ unde practicile religioase şi culturale antice au supravieţuit, în ciuda peisajelor urbane moderne. Acest amestec este şi mai evident în Taipei, locul în care minunile viitorului, precum Taipei 101 – a doua cea mai înaltă clădire a lumii dupa Burj Khalifa – împarte spaţiul urban cu templele aglomerate şi frumos mirositoare. Contrastul dintre vechi şi noi poate fi găsit şi în alte părţi totuşi, luând în considerare şi coridorul de fabrici sau oraşe de pe coasta de vest, flancate de comunităţile autohtone ce formează o parte integrantă a vieţii de zi cu zi.

Amestectul de influenţe diferite ce alcătuiesc Taiwanul de astăzi este reprezentat ideal şi în bucătăria insulei, o delicioasă combinaţie de arome chinezeşti, japoneze sau indigene. La fel ca şi multe alte aspecte ale vieţii de aici, realitatea iese la iveală doar dacă aruncaţi o privire spre istoria insulei. Japonia a stăpânit aici timp de 50 de ani, urmată în 1949 de simpatizanţii şi soldaţii partidului naţionalist chinez, învinşi de forţele lui Mao în timpul războiului civil. Până în perioada modernă Taiwanul a rămas produsul acelei perioade de tranziţie, un stat nonconformist rămas într-un con de umbră nemulţumitor la Beijing.

Indiferent că sunteţi amatori de istorie sau nu, în Taiwan există lucruri pe care le veţi aprecia la adevărata lor valoare, laolaltă cu ceilalţi turişti ce vor adăuga insula pe lista de destinaţii pe care ar dori să le viziteze. În principal o destinaţie sigură şi primitoare, de dimensiuni mici comparativ cu giganticul stat chinez, dar preluând o mulţime de turişti din aceeaşi nişă. Nu înseamnă însă că Taiwan sufera de oportunităţi de aventură, bineînţeles, ci doar că, de cele mai multe ori, reprezintă un plan de vacanţă mai direct comparativ cu statul chinez continental (în limba chineză, Taiwan este Republica China, în timp ce China este Republica Populară Chineză).

În trecut, Taiwanul era cunoscut ca Formosa, un cuvânt preluat din portughezul „insulă frumoasă”, iar acest apelativ pare că se potriveşte şi astăzi. Departe de turnurile înalte şi de pulsaţia continuă a vieţii urbane, impresia cea mai copleşitoare este făcută tot pe seama văilor, lacurilor şi cheilor din zonele rurale. Cu toate acestea, Taiwanul nu face încă parte din lista locurilor care trebuie văzute măcar o dată în viaţă de către orice turist care se respectă. Se întâmplă aşa pentru că suntem obişnuiţi să vedem lucrurile după aparenţe, să le judecăm în funcţie de spoturile publicitare sau înscrisurile tehnice.

Multe s-au schimbat de când primul grup de europeni au debarcat pe această insulă dar, dacă ar reveni, mai mult ca sigur că ar numi-o la fel: Ilha Formosa.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...