Ghid turistic Tours

Mănăstirea Grande Bretèche, Tours Mănăstirea Grande Bretèche, Tours

Raspandit pe o portiune de teren dintre Loara si Cher, vechiul oras Tours este capitala departamentului francez Indre et Loire. Are reputatia unui loc serios, conservator si burghez, a unei populatii de intelectuali, mai degraba avocati decat artisti. Totusi, apropierea de Paris – la mai putin de o ora cu TGV-ul – a temperat intotdeauna natura sa, infinit mai aprinsa decat celelalte orase provinciale franceze, iar influxul de navetisti din ultimii ani au modificat senzatia de conservatorism. Exista o multime de baruri si cafenele vibrante, o viata de noapte activa si cateva restaurante rafinate – intre cele mai bune ale regiunii. Dispune de un cartier vechi destul de animat, cateva muzee neobisnuite – ale vinului, mestesugurilor locale, vitraliilor, un muzeu al artelor frumoase mai valoros decat media si cateva cladiri deosebite, luand in calcul si structura catedralei St Gatien.

Daca nu dispuneti de propriul mijloc de transport, aveti la dispozitie baza Touraine, ce ofera conexiuni bune, atat rutiere, cat si feroviare, cu cele mai importante castele ale zonei: Villandry, Langeais, Azay le Rideau si Amboise. Oficiul turistic din Tours se gaseste la intersectia dintre rue Bernard Palissy si aglomeratul bulevard Heurteloup, vizavi de statia auto si feroviara. Ofera un abonament ce va permite accesul in 5 muzee contra sumei de 7 euro si va poate da informatii despre excursiile spre castelele din jur. Tours se descurca bine si din punct de vedere al unitatilor de cazare, cu cateva hoteluri ieftine si de doua stele in zona din vestul catedralei, insa exista anumite limite din punct de vedere al hotelurilor mai luxoase. Merita sa rezervati cazare din timp, indiferent de perioada anului in care planificati sa-l vizitati.

Centrul orasului Tours se gaseste intre cursul Loarei si afluentul sau, raul Cher, insa orasul s-a intins mult departe de ambele, cu o zona industriala la nord de Loara. Niciunul dintre cursurile de apa nu reprezinta o atractie speciala pentru turisti, chiar daca s-au proiectat cateva parcuri pe insulele fluviale, iar cateva pasarele traverseaza Loara din partea castelului vechi spre quai d’Orleans. Cele doua cartiere distincte ale Tours se gasesc pe fiecare parte a rue Nationale, ce formeaza axa principala a orasului. Cele mai linistite zone se gasesc in jurul catedralei, in timp ce, sectiunile mai dezvoltate si cu un potential turistic mai mare, se concentreaza in jurul pitorestii place Plumereau, la 600 de metri spre est si un fost loc important de pelerinaj.

Cartierul din jurul catedralei din Tours

Turnurile maiestuoase din partea de vest a catedralei St Gatien, situata in piata omonima, sunt vizible de oriunde din Tours. Aspectul lor exterior este decorat intr-un stil gotic bombastic, chiar si clopotnitele aflate in partea superioara a fiecaruia impartasesc aceslasi spirit de exuberanta rafinata. In interior, stilul arhitectonic calatoreste inapoi in timp, sfarsind cu capatul estic, realizat intr-un stil gotic relativ auster – construit in secolul al XIII-lea – si ferestrele sale superbe, decorate cu vitralii. Chiar in spatele transeptului sudic se afla mormantul lui Carol al VIII-lea si Anne de Bretagne. Dupa moartea primului si decesul accidental al tatalui lor, linia monarhica Valois s-a incheiat, iar Anne a fost nevoita prin lege sa se casatoreasca cu varul lui Carol, Ludovic al XII-lea. O usa din 
 
O usa din capatul nordic conduce spre Cloitre de la Psalette, ce are un aspect neterminat, cu piciorul unui contrafort situat in coltul sud-estic si o arcada lipsa – disparuta atunci cand un prefect anticleric, acelasi care a daramat bazilica St Martin, a construit un drum care trecea prin interiorul sihastriei. Zona din spatele catedralei si a muzeului, spre estul orasului Tours, este potrivita pentru o scurta plimbare. Piata este dominata vizual de cea mai veche aripa a palatului episcopal, al carui perete de final este un amestec intre stilul renascentist si secolul al XVIII-lea, cu un balcon din secolul al XVI-lea folosit pe vremuri de preoti pentru a se adresa multimii.

La sud de catedrala, Musee des Beaux Arts este gazduit in fostul palat episcopal. In afara de opera semnata de Mantegna, „Agonie in gradina Ghetsimani”, aici se gasesc si cateva alte lucrari celebre, precum „Exodul in Egipt”, o schita semnata de Rembrandt. Bijuteriile locale sunt portretul lui Balzac pictat de Boulanger si gravurile celor cinci simturi realizate de artistul local Abrahan Bosse. Pe cealalta parte a catedralei, intre rue Albert Thomas si rau, doar doua turnuri au mai supravietuit din castelul regal antic din Tours. In cladirea Logis des Gouverneurs de langa, construita in secolul al XV-lea, de-a latul ruinelor zidurilor galico-romane, este organizata o expozitie de artefacte numita „Vivre a Tours” („Viata in Tours”), unde va puteti face o idee despre cum a evoluat orasul de-a lungul secolelor.

Orasul vechi Tours

Spre vest, pulsul orasului se accelereaza pe masura ce va apropiati place Plumereau – sau place Plum asa cum mai este numita de localnici. Piata este strans grupata in jurul caselor proaspat restaurate, transformand un loc ce odinioara era considerat mahala intr-un cartier bogat. In zilele insorite, piata este intesata de mesele cafenelelor, aproape de la un capat la celalalt. Unul dintre locurile cele mai elegante din piata este Cafe du Vieux Murier, numit asa pentru dudul plantat afara, o amintire a zilele in care viermii de matase din Tours erau hraniti cu frunzele de dud, arbori plantati cu miile pe toata suprafata orasului.

Pentru a evada din aglomeratia din centrul Tours, coborati pe rue Briconnet in reteaua de stradute linistite, antice. Pe partea opusa de casa venetiana din secolul al XIV-lea, o pasarela conduce spre Jardin de St Pierre le Puellier, parc intins de-a lungul ruinelor excavate ale unei manastiri antice. Mai departe, pe rue Briconnet, la nr. 16, chiar inainte de a ajunge pe malurile modernizate ale apei, se gaseste structura gotica a Maison de Tristan. Tot pe rue Briconnet gasim si Musee du Gemmail, dedicat unei forme de arta obscura, ce utilizeaza fragmente de vitraliu ca suprafata de lucru. Chiar daca unele din lucrari sunt semnate de mari artisti, precum Dufy, Modigliani sau Picasso (care era cu devarat indragostit de aceasta tehnica), finalizarea exponatelor este facuta intotdeauna de un tehnician, dupa un model preconceput.

Spre sud se gaseste localitatea de pelerinaj cunoscut pe vremuri drept Martinopolis, dupa Sfantul Martin, soldatul ce a devenit episcop de Tours in secolul al IV-lea si a devenit o figura marcanta in raspandirea crestinismului in Franta. Intre catolici, el este cunoscut pentru fapta sa caritabila – a oferit pelerina unui cersetor – o imagine repetata in capiteluri si in ferestrele cu vitralii din toata regiunea. Bazilica romanica ce se intinde de-a lungul rue des Halles, de la rue des Trois Pavees Ronds pana aproape de place de Chateauneuf mai prezinta doar conturul zidurilor, cu exceptia turnului nordic, Tour de Charlemagne si a turnului cu ceas din partea vestica, ce au supravietuit atacurilor din timpurile revoltelor hughenotilor iconoclasti din 1562. Noua bazilica St Martin din Tours, de pe rue Descartes, a fost construita in stil neo-bizantin in secolul XIX, pentru a onora moastele sfantului, redecoperite in 1860.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...