Ghid turistic Tuvalu

Insula Funafuti Insula Funafuti

Minunata si misterioasa insula Tuvalu este sinonim pentru peisaj incredibil, apa calda si plaje curate, intr-un cuvant: un paradis. Tuvalu este cu adevarat o insula vesela, voia buna si optimismul citindu-se pe fetele locuitorilor de aici.

Tuvalu este un grup de 5 atoli – Funafuti, Nui, Nukufetau, Nanumea, si Nukulaelae – si patru insule – Niulakita, Niutao, Vaitupu si Nanumanga (sau Nanumaga) localizate in partea de vest a Oceanului Pacific. In pofida faptul ca arhipelagul consta in 9 insule, numele statului, Tuvalu, inseamna literalmente „un grup de 8”.

Principala atractie turistica din Funafuti este laguna enorma in mijlocul careia se gaseste insula. O activitate turistica obisnuita in zona este inchirierea unei ambarcatiuni pentru a ajunge pe insula Funafa sau oricare dintre insulele nelocuite din partea de sud a arhipelagului, unde natura este practic neatinsa. Parcul Funafuti Marina, anuntat recent drept parc national de catre Programul de Mediu din Pacificul de Sud, este unul dintre cele mai neobisnuite de acest tip. Compus din sase insule, parcul este intesat de o multitudine de specii de pesti tropicali, pasari de apa si testoase.

Nanumanga este un adevarat „Mecca” pentru oamenii de stiinta si unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru studiul arheologiei subacvatice. O atentie deosebita este acorda aici legendei care anunta existenta unei case gigantice aflate sub apa, fosta locuinta a semizeilor din mitologia locala. Insula Nukulaelae, sau „taramul nisipului”, cum mai este cunoscuta, se afla la 120 km de Funafuti, in partea de sud-est. Acest atol est este faimos pentru faptul ca adaposeste singurul sit religios pre-Crestin din arhipelagul Tuvalu. Cu toate acestea, din intreaga structura azi se mai poate vedea doar o piatra de altar de mari dimensiuni, ascunsa intre tufe si vegetatia densa. Si la intrebarea „cine a construit altarul”, oamenii de stiinta au inca nenumarate diferente de opinie. Indiferent de varianta aleasa, un lucru este cert: a fost realizarea oamenilor marii, stramosii multor triburi din zona Oceania – Pacific.

Atolul Nui este considerat unul dintre cele mai linistite insule din Tuvalu. Turistii sositi aici sunt delectati de umbra oferita de palmierii de nuca de cocos, de recifele de corali si de apetisantele feluri de mancare bazate pe fructe de mare pe care le gasesc aici. Este si locul perfect pentru degustarea diferitelor retete gastronomice traditionale. Apele zonei sunt bogate in viata marina, experiene deosebite pentru snorkelling si scufundari.

Cel mai potrivit loc pentru a descoperi jocul traditional al localnicilor, numit kilikiti sau Te-ano („minge” pe romaneste) este Niulakita. Jocul este o combinatie dintre volei si baseball. Apele din imprejurimi, desi nu la fel de bogate in recife de corali ca si cele din partea de nord a arhipelagului Tuvalu, adapostesc un numar important de specii de animale subacvatice migratoare, precum balenele, pisici de mare iar zonele de uscat sunt locul preferat al albatrosilor si alte specii de pasari familiarizate cu viata de coasta.

Vacantele in Insulele Tuvalu vor fi, cu siguranta, experiente extraordinare. Turistii iubitori de viata activa vor aprecia apropierea localnicilor de muzica si dans. Festivaluri pline de culoare sunt organizate aici cu prilejul Pastelui, Craciunului, zilei nationale de independenta sau de ziua nationala a copilui de pe 3 august. Indiferent de activitatile pe care ati dori sa le intreprindeti in Tuvalu, motivul principal pentru care v-ati afla acolo, relaxarea, va fi cu siguranta atins, dorind sa reveniti in fiecare an, insufletiti de un si mai puternic entuziasm, poate importat din atitudinea locuitorilor minunatelor insule din Pacific.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...