Ghid turistic Vanuatu

Peisaj tipic de coastă Peisaj tipic de coastă

Vanuatu, al cărui nume înseamna literalmente „Pământ Etern”, este unul dintre cele mai neobişnuite grupuri de insule exotice situate în partea de sud a Oceanului Pacific. Datorită cadrului natural neatins descoperit aici, Vanuatu şi câştigat supranumele de paradisul virgin al Oceaniei. Lanţul vulcanic de pe fundul Oceanului Pacific a permis apariţia acestor insule montane, oferind o lume subacvatică cum rar se poate vedea, plaje cu nisip alb ca zăpada, apă limpede precum cristalul şi o multitudine de corali exotici.

Vanuatu este compus din 14 insule mai mari şi 60 mai mici, dintre care, cele mai importante sunt Efate, Espiritu Santo (cea mai mare dintre ele), Tanna şi Malekula. Micuţul stat insular este gazda a 114 naţionalităţi şi limbi diferite. Totuşi, majoritatea locuitorilor vorbesc şi engleza, Vanuatu fiind renumit pentru ospitalitatea de care dau dovadă aceştia. Datorită lor insula a fost denumită de către vizitatori Insula Zâmbetelor.

Insula Tanna este tipic tropicală, cu cascade spectaculoase de apă călduţă şi izvoare geotermale. Turiştii au aici ocazia de a urca pe muntele Yasur pentru a-l întâlni pe „Marele Creator”. Pentru cei dornici de aventuri extreme, este o bună oportunitate de a se adânci în inima muntelui, o activitate veche în tradiţia locală. În fiecare an, localnicii entuziaşti se aruncă în gol de pe vârful muntelui, pentru aproximativ 35 de metri, susţinuţi doar de lianele care se scurg încet pe pantele acestuia. Puteţi lua parte la ritualul nebun al locuitorilor şi puteţi fi martori la magia neagră şi vrăjitoriile făcute de magii locali, chiar discuta cu liderul acestora şi servi un pahar de kava, băutura specifică, tradiţională.

Vanuatu este o destinaţie renumită pentru sporturile subacvatice, o adevărată Mecca a amatorilor genului, dispunând de un set de facilităţi şi condiţii fără precedent. Apa transparentă a mării are o adâncime de 30 – 50 de metri, în funcţie de sezon. Felul în care sunt dispuse recifele de corali prezintă o formă unică a terenului subacvatic. În jurul acestora trăiesc nu mai puţin de 600 de specii de peşti şi 1.200 de alte specii de nevertebrate marine. Perioada marilor descoperiri geografice a lăsat în urmă un număr mare de epave ascunse în apele mai puţin adânci din jurul insulelor, transformând zonele din apropierea acestora într-un adevărat paradis colorat şi entuziasmant.

În afară de sporturile acvatice, Vanuatu mai găzuieşte şi alte distracţii turistice demne de atenţia oricărui vizitator, precum peşterile Katidral şi Bleksendz, un pat oceanic deosebit văzut în nordul insulei Efate, plin de canioane şi alte formaţiuni vulcanice, Parcul Naţional Vanuatu – Big Bay, unde putem vedea o întindere masivă de păduri tropicale extrem de vechi. În Aneytyume, cea mai sudică insulă a arhipelagului, localnicii au pus bazele unei mici rezervaţii naturale, protejând astfel specii rare de broaşte ţestoase, altfel vânate fără milă în alte părţi ale micului stat insular, pentru supa delicioasă, tradiţie a locului.

Aproape toate insulele oferă condiţii excelente pentru pescuitul în apa oceanului. Facilităţi deosebite pentru practicarea drumeţiilor montane şi forestiere se găsesc pe insulele Epiritu Santo, Eromanga, Gaoua şi Ambrime. Totodată, în Port Vila există condiţii pentru practicarea golfului şi câteva cazinouri. În ansamblu, nu există turişti care să se plictisească în această ţară veselă şi strălucitoare – Vanuatu.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...