Ghid turistic Vatican

Vaticanul încadrat în Roma Vaticanul încadrat în Roma

Povestea Vaticanului a început la Roma, acum aproximativ 2.000 de ani, în timpul crudului regim al împăratului Nero. În anul 64 d.Hr., un incendiu teribil a devastat orașul, al cărui vinovat s-a făcut, în ochii locuitorilor Romei, împăratul însuși, acuzat că ar fi dorit să creeze spațiul necesar pentru a-și construi obsesia – Domus Aurea. Astăzi știm că aceste acuzații au fost, probabil, fără temei. Roma era deja faimoasă pentru splendidele sale edificii din marmură, mulțumită împăratului Augustus, chiar dacă cele mai sărace cartiere, suburra, erau alcătuite, în principal, de reședințe din lemn. Îngustimea căilor de acces, precum și apropierea dintre case, au contribuit la propagarea rapidă a „focului lui Nero”.

Politica dură a perioadei nu i-a permis lui Nero să accepte învinuirile aduse, iar consecințele aveau să fie catastrofale pentru creștini, cei învinovățiți de împărat pentru incediu. A fost startul celei mai crude și mai absurse persecuții din istorie. Mii de creștini, pe rând, într-o perioadă extrem de scurtă, au fost condamnați la moarte prin crucificare. Pavel – Saul, Paul sau Paolo -, aflat în Roma la acel moment, este sacrificat, la rându-i, de Nero, în nebunia lui, însă fiind cetățean roman (statut moștenit de la tatăl său), este decapitat, cel mai probabil în 67 d.Hr. Aproximativ trei secole mai târziu, împăratul ce avea să ofere omenirii religia creștină, Constantin cel Mare, a construit în locul în care a fost înmormântat Pavel o biserică superbă. Câteva secțiuni din construcția inițială se pot vedea și acum în Roma – biserica Sfântul Pavel din afara zidurilor (San Paolo fuori le Mura).

Urmează povestea Sfântului Petru, liderul comunității creștine din acea perioadă. Legenda spune că Petru a avut o întâlnire cu Iisus, iar discuția ce a urmat a fost păstrată în istoria creștinismului timp de mii de ani:

– „Quo Vadis, Domine?” – Unde mergi, Doamne?
– „Roman vado iterum crucifigi” – La Roma, pentru a fi crucificat din nou.

Scurta apariție l-a determinat pe Petru să meargă la Roma pentru a-și îndeplini destinul, de martir creștin. Pe Via Appia Antica, este posibil încă să vedeți micuța biserică Quo Vadis, ce aminteșe de locul întâlnirii. Soarta lui Petru a fost pecetluită de mânia lui Nero, cel care ordonă executarea în spațiu public, prin crucificare. Ne aflam în același an, 67 d.Hr. când, în spațiul ocupat de impozantul Circus, o construcție pe care o finalizase recent în imediata apropiere a Tibrului (Tevere), pe Câmpia Vaticanului (Ager Vaticanus – numit așa, probabil, după cuvântul din limba latină „vaticinium” – profeție), a avut loc execuția lui Petru.

Imediat lângă Circus se afla o stradă, Via Cornelia, iar în spatele ei se găsea un cimitir, locul în care trupul lui Petru a fost depus într-un mormânt simplu, acoperit de cahle din teracotă. După mai mult de două secole și jumătate, în jurul anului 324 d.Hr., după ce a acordat libertate de exprimare creștinilor, Constantin cel Mare a început construcția primei bazilici creștine de pe locul de mormânt al lui Petru. Simbolul și sufletul Vaticanului a licărit începând cu acel moment!

Astăzi, Vaticanul este centrul religios și artistic al Orașului Etern. Cu cei 2.750 de ani de istorie în spate, dar și zeci de mii de vestigii arheologice și capodopere de artă, Roma în general și Vaticanul, în mod particular, nu sunt ușor de explorat. Fără îndoială, sunt câteva atracții principale în Roma, în special în perioada din jurul marilor jubilee catolice (ultimul, în anul 2000, inagurat de Papa Ioan Paul al II-lea). Din punct de vedere cultural, se remarcă muzeele Vaticanului, o colecție impresionantă de încăperi concepute cu singurul scop de a conserva valorile artistice ale bisericii catolice. Din punct de vedere artistic, avem Capela Sixtină, realizarea glorioasă din Palatul Apostolic, reședința papei de astăzi. Nu în cele din urmă, din punct de vedere religios, Bazilica Sfântul Petru (sau San Pietro), ce poartă marca atâtor personaje faimoase, precum Bramante, Michelangelo sau Bernini, trebuie să fie capul de afiș pentru orice vizitator al „cetății eterne”.

Așa cum sună un vechi proverb italian, „Roma, non basta una vita” – pentru a cunoaște Roma, nu îți ajunge o viață -,  putem spune despre Vatican același lucru. Mistica din spatele unor ceremonii, secretele bine păzite de mii de ani și toate minunile artistice pe care le cuprinde își unesc forțele pentru a oferi una din cele mai tentante destinații turistice ale lumii și, cu siguranță, cel mai de preț recipient al valorilor catolice de pe mapamond. Totuși, dacă aveți la dispoziție câteva zile, sperăm că vă putem ajuta să înțelegeți mai repede câteva dintre cele mai importante comori adăpostite de acest stat unic, cel mai mic de pe glob.

Pentru a planifica în avans o vizită în muzeele Vaticanului, trebuie să vă interesați, în primă instanță, de orarul de funcționare cu publicul. În acest mod puteți evita cozile create la intrare, dar și perioadele în care sunt închise, câteteodată pur și simplu pentru faptul că sunt prea mulți turiști! Lucrările expuse acoperă mai mult de 2.000 de ani de civilizație. Puteți începe cu vestigiile egiptene, să continuați cu cele romanice și renascentiste, până la arta contemporană. Pentru a vedea totul, aproximăm că aveți nevoie de o zi întreagă, fără pauze. Luați aminte, prea multe opere de artă în același loc nu sunt ușor de digerat (vezi sindromul Stendhal). Din experiență, vă propunem să vă concentrați atenția pe cele mai valoroase capodopere și pe curiozitățile ce le însoțesc. 

Dacă aveți la dispoziție maxim 3 ore, pentru a nu rata ceea ce contează cu adevărat într-o vizită în muzeele Vaticanului, ar trebui să urmați un itinerariu precis, care ar trebui să includă, pe rând:

  • Pinacoteca (sau Galeria de Artă) – pentru a admira lucrările lui Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci și Caravaggio;
  • Cortile della Pigna – o curte interioară ce se traduce prin „curtea conului de pin”, pentru a vedea lucrări clasice, precum Apollo, Laocoön și Belvedere Torso. Sunt operele admirate de Michelangelo și cele ce i-au influențat munca în Capela Sixtină;
  • Capela Sixtină în sine, care poate fi accesată prin intermediul lungilor coridoare, al candelabrelor, al tapiseriilor și al hărților;
  • Odată ajunși în apropiere de Capela Sixtină, dacă mai aveți ceva mai mult de o oră la dispoziție, faceți o pauză pentru a vedea faimoasele camere ale lui Rafael, pentru a le compara cu stilul abordat de marii artiști renascentiști prezentați în interiorul Cappella Sistina.

Când ajungeți la bazilică, prima senzație va fi copleșitoare, pentru că vă aflați în cea mai mare bazilică din lume! Ochii se vor plimba liberi prin spațiile largi, poposind ici și colo la statui sau monumente care, la prima vedere, nu par să fie atât de mari precum sunt în realitate. Pe măsură ce grupurile de turiști se află lângă unul dintre ele, veți fi uluiți de dimensiunea acestora. Heruvimii ce țin recipientele de apă sfântă par să fie „normali” în dimensiuni, însă dacă cineva se apropiere de ei, veți vedea că sunt mai înalți decât un om. Totul este enorm, însă nu ne dăm seama imediat, pentru că totul este perfect proporționat.

Pentru bazilica San Pietro, este bine de știut că programul de funcționare este în fiecare zi de la 7 dimineața la aproximativ 7 seara, în funcție de perioada din an. Pentru mai multe informații v-ar ajuta o vizită pe site-ul catedralei sau un telefon la numărul +39 (06) 6988 1662.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...