Ghid turistic Verona

Castelul San Pietro văzut din Piazza Broilo, peste Adige Castelul San Pietro văzut din Piazza Broilo, peste Adige

Al doilea cel mai mare oras al regiunii Veneto, Verona este un loc incarcat de energie provinciala. Cu un trecut roman si etrusc bogat, orasul a fost dominat de-a lungul secolelor de diferite familii feudale. In 1263 familia Scaglieri a inceput faimosul ciclu de 124 de ani de dominatie a orasului. In 1387 a cazut in mainile lui Visconti de Milano si o succesiune de straini, din Venetia, Franta sau Austria au condus orasul pana cand Veneto a fost alipita Italiei in 1866. Astazi, Verona este un centru comercial vibrant si unul dintre cele mai prospere orase din partea de nord a Italiie. Centrul sau antic ofera mai multe ruine romane decat oricare oras al Italiei cu exceptia Romei insasi.

Decorul operei Romeo si Julieta a lui Shakespeare, Verona este un magnet pentru cuplurile romantice. Cu o arhitectura placuta, invaluita in piatra de culoare roz, pe malurile raului Adige, al doilea cel mai important curs de apa al Italiei, strazile sunt pavate cu marmura si adapostesc un numar important de restaurante discrete sau magazine de firma. Evidenta metropolei romane poate fi gasita peste tot, pe strazi, in subteran si in amfiteatrele vechi. Ramasitele zidului construit de imparatul Gallienus (Publius Licinius Egnatius Gallienus) pentru a proteja Verona in fata invaziilor barbare pot fi vazute si acum in spatele faimoasei Arena.

Panoramă Verona
Fortul San Leonardo și panoramă Verona

In secolul V d.Hr. aici au sosit gotii sub comanda regelui Theodoric, ce-si stabilesc sediul general al armatei in oras. Regele isi construiese palatul pe colinele ce se ridica deasupra raului. Ceva mai tarziu lombarzii au intrat in Italia. Ultimul rege lombard a fost invins de Charlemagne in 774 si fiul sau Pepin. Ultimul a intarit zidurile de aparare cu piatra luata din cercul partial distrus ce inconjura Arena.

O comuna libera, Verona medievala era devotata artizanaturilor si comertului cu vecinii venetieni si lombarzi. Puternica familie Scaglieri a dominat orasul de-a lungul secolului al XIII-lea si in urmatorii 200 de ani, transformandu-l intr-unul din cele mai importante regate ale perioadei. Urmand stilul venetian, ai au dezoltat o cultura proprie si au ridicat localitatea la rangul de centru comercial invitand la curte cativa artisti ai momentului si un numar mare de oameni de cultura. Astfel, aici a aparut si Dante, cel care, exilat din Florenta, se opreste aici pentru a compune faimoasa „Divina Comedie”.

Republica Venetia a fost infiintata la inceputul anilor 1400, incluzand in teritoriul sau Verona. In timpul secolului al XVI-lea, Verona era deja bogata in opere de arta si a inceput constructia catorva cladiri publice si private, precum  palatele Sammicheli. In 1796 trupele lui Napoleon ocupa orasul pentru sase luni. La 1801 a fost divizat intre francezi si austrieci si anexat Imperiului Habsburgic in 1814, urmand soarta mai multor orase din regiune, precum Padova sau Treviso. In secolul al XIX-lea, Verona joaca un rol important, atat din punct de vedere militar, cat si administrativ. Apararea orasului a fost reorganizata si intarita, devenind principala fortareata a Cadrilaterului, celelalte trei fiind Mantova, Peschiera si Legnano. Astfel devine punctul esential al structurii defensive Lombardia – Veneto in timpul razboiului de independenta. In 1866, Verona si intreaga regiune inconjuratoare se alipeste Regatului Italiei.

Verona într-o zi cu ceață
Ceața peste Verona văzut de pe Parco delle Colombare

Astazi, Verona ofera un numar mare de muzee, cuprinzand colectii de arta si comori datand din perioada romana, dar și faimosul balcon al Julietei. Sezonul turistic incepe primavara, revitalizand orasul, in perioada in care italienii si turistii straini se inghesuie pentru a participa la Targul de la Verona. Vara aduce alte evenimente importante, precum sezonul de opera de la Arena sau seri muzicale, de teatru sau balet la Teatrul Roman. Toamna este scena de desfasurare a conferintelor, evenimentelor de afaceri, momentul in care se organizeaza pentru turisti o serie de excursii tematice, care sa le permita sa descopere specialitatile gastronomice ale regiunii, precum si produsele tipice de aici. Sezonul de iarna este dedicat, in mare masura, turismului de afaceri si cultural.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...