Vitoria Gasteiz, capitala provinciei Araba (sau Alava) și a întregii País Vasco, încoronează o mică colină din mijlocul unei câmpii fertile. Fondată în 1181 de către Sancho el Sabio, rege al Navarrei precum Vitoria, pe locul unei vechi așezări basce numite Gasteiz, localitatea era deja prosperă la momentul capturării sale de către castilianul Alfonso al VIII-lea în 1200. Mai târziu, ca centru comercial al lânii și al fierului, Vitoria a devenit deosebit de bogată, iar orașul prezintă încă semnele acestei prosperități, palatele și bisericile elegante. Vitoria-Gasteiz este un oraș vechi fascinant, situat, din păcate, în afara circuitului turistic popular (sau din fericire, prin faptul că este mai puțin aglomerat), potrivit însă pentru o vizită de cel puțin o zi.
Străzile carierului Casco Medieval se întind ca o pânză de păianjen pe versanții colinei, înconjurate, la nivelul solului, de o rețea de alte cartiere mai moderne. Puteți să luați pulsul orașului printr-o simplă plimbare în cartierul vechi. Chiar dacă zone întregi par mai degrabă ponosite, cu semnele vizibile ale sprijinirii mișcărilor de eliberare basce înscrise cu sprayul pe pereți, Vitoria este, pe de-a-ntregul, un oraș armonios. Toate vilele și bisericile sale grațioase sunt construite din piatră gri-aurie și multe dintre clădirile medievale sunt destul de bine păstrate. Printre cele mai deosebite se numără Palacio de Escoriaza-Esquibel, de pe calle Fray Zacarias, cu un portal Plateresque din secolul al XVI-lea.
La capătul sudic al cartierului vechi, Plaza de Espana, o locație apreciată în special de locuitorii Vitoria Gasteiz, este o adevărată bijuterie, în timp ce Plaza de la Virgen Blanca din imediata vecinătate este ceva mai elegantă, cu balcoane din sticlă. Dacă urcușul vi se pare o provocare prea mare, Vitoria oferă o caracteristică neobișnuită: dacă mergeți pe scări, încercați să vizitați orașul atât dinspre est, în Cantón de San Francisco Javier, cât și dinspre vest, din Cantón de la Soledad.
În centrul orașului vechi tronează venerabila clădire a catedralei Santa Maria, ce trece acum printr-un remarcabil proces de restaurare. Puteți face turul catedralei totuși, pentru a asista îndeaproape la reconstrucția acesteia. Vizitele încep din partea de nord a catedralei, cu intrare din Plaza de la Burulleria, unde există și o mică expoziție deschisă publicului larg fără o rezervare prealabilă. În spatele caredralei, pe partea stângă și ceva mai jos pe deal, se găsește El Portalon, gazda unui restaurant elegant și cea mai impresionantă clădire supraviețuitoare din rândul fostelor case de comerț, construită în stil renascentist. Vizavi, pe calle Correria, se găsește muzeul provincial de arheolgie (Museo de Arqueologia), cu câteva exponate frumos prezentate, consistând în artefacte romane și din prima perioadă a Evului Mediu. La ușa muzeului se află o sculptură din secolul al XIV-lea ce o reprezintă pe Virgen Blanca, sfântul protector al orașului.
În partea de est a orașului vechi, nu departe de stația de autobuz, pe calle Francia 24, se găsește Artium, muzeul de artă contemporană al Vitoriei Gasteiz, unde colecția de 1600 de exponate se concentrează pe artiștii basci și spanioli, ale căror lucrări sunt grupate în funcție de tema conceptuală abordată. La sud-vest de centru, în districtul Senda, o clădire impresionantă de pe Paseo de Fray Francisco de Vitoria găzduiește Museo de Bellas Artes. Colecția prezentată aici se centrează în jurul secolelor XVIII-XX și include picturi costumbriste, înfățișând obiceiurile culturale și populare basce.
Surse imagini
- Cover: Simon - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic