Locul de naștere pentru trei din religiile majore ale civilizației, Orientul Mijlociu a fost întotdeauna un loc uscat. Climatul caracteristic din Orientul Mijlociu este fierbinte și uscat, chiar dacă iernile sunt blânde și fără precipitații majore. La nord de principalele întinderi deșertice se găsesc stepele, ce oferă extremele în materie de temperatură și ploi în timpul verii și al primăverii. Restul regiunii prezintă precipitații notabile între martie și noiembrie, cu inundații aleatoare între martie și mai. De-a lungul coastei Mării Mediterane, verile sunt lungi și fierbinți, iar iernile sunt blânde și umede. Zonele de coastă sunt în general umede, dar dispun de compensarea brizei constante.
Căderile de precipitații și temperaturile variază considerabil pe suprafața Orientului Mijlociu, uneori chiar și pe suprafața acelorași țări. Marea Caspică din partea de nord a Iranului recepționează până la 2.000 mm de precipitații anual, în timp ce în regiunile sudice ale țării sunt ani în care nu plouă aproape deloc. Temperaturile variază și ele, în funcție de regiune. Zonele joase ale Peninsulei Arabice – în Iordania și Irak – și cele ce mărginesc Marea Mediterană, dispun de temperaturi pe timp ce iarnă ceva mai moderate – Jeddah, în partea de vest a Arabiei Saudite, oferă temperaturi ce variază între 23 de grade Celsius iarna și 32 de grade în timpul verii. Deșerturile joase din interiorul regiunii – Iran, Irak și zona de nord a Egiptului, sunt deosebite de fierbinți în timpul verii, cu temperaturi ce ating, în mod frecvent, 40 de grade Celsius.
Impactul încălzirii globale se simte și aici – predicțiile sumbre, de creștere a temperaturii cu câteva grade în următoarea perioadă de timp, putând genera o migrație umană masivă, dinspre zonele deșertice din sud spre interiorul continentului Eurasiatic. Această schimbare climatică majoră poate aduce după sine imposibilitatea de a capta, în continuare, resursele naturale bogate în petrol ale regiunii, afectand puternic statele Orientului Mijlociu și economiile acestora, bazate pe astfel de exploatări.
Surse imagini