Clima in Marea Britanie este blanda, raportandu-ne la pozitia pe glob, la o latitudine de peste 50 de grade nord. Motivul este influenta pe care o are Curentul Atlanticului de Nord asupra tarii. Contrar tuturor asteptarilor, nu se raporteaza precipitatii in fiecare zi, nici in Anglia, nici in restul Regatului Unit. Cu toate acestea, este de preferat sa va luati toate masurile de siguranta si sa va aduceti de acasa haine potrivite pentru o clima mai instabila si, mai important decat toate, pregatiti-va psihologic pentru asta!
Marea Britanie este un stat insular iar marea care o inconjoara confera insulelor un climat variat. Nu o sa stim niciodata cum o sa fie vremea cu exactitate, de la o zi la alta. Prin urmare, dispunand de o clima atat de instabila, nu se pot deloc prezice temperaturile sau precipitatiile. In general, Marea Britanie are veri calde si ierni friguroase. Totusi, verile sunt mai racoroase decat cele pe continent iar iernile sunt ceva mai blande. Climatul Marii Britanii este unul temperat maritim, adica prezinta temperaturi nu cu mult sub 0 grade in timpul iernii si nu peste 32 de grade Celsius in timpul verii. Mai inseamna si ca starea vremii este destul de instabila, cu precipitatii abundente si in continua schimbare.
![Grafic temperaturi și precipitații în Marea Britanie](https://www.globi.ro/wp-content/uploads/2021/05/clima-marea-britanie.png)
In mod normal, lunile cele mai calduroase sunt, la fel ca si in Romania, iulie si august. In zona coastelor, februarie este cea mai rece luna, dar in interiorul insulei, este mai greu de spus, ianuarie si februarie neprezentand diferente notabile. Cele mai potrivite luni pentru a vizita Marea Britanie sunt mai, iunie, septembrie si octombrie. Aceste luni au, in general, cele mai bune temperaturi si mai putina ploaie. Iulie si august sunt cele mai calde insa sunt si cele mai bogate in precipitatii.
Ploaia este destul de bine distribuita pe tot parcursul anului, cu sfarsitul de iarna (februarie si martie) cea mai secetoasa perioada si octombrie – ianuarie cea mai bogata in precipitatii. Regiunea in care ploua cel mai mult este in Anglia, in Districtul Lacurilor. Colinele de nord si de sud primesc aproape 100 cm de ploaie, in timp ce coasta de est doar 50 cm.
Principala influenta asupra climei Marii Britanii este proximitatea de Oceanul Atlantic, latitudinea nordica a insulelor si incalzirea apelor de coasta datorita prezentei Curentului Golfului, un curent nord-atlantic cald. Insulele Regatului Unit sunt ceva mai mici in dimensiuni decat alte mase de pamant din emisfera nordica, astfel incat Marea Britanie este mai puternic influentata de catre ocean, in comparatie cu alte tari europene iar Curentul Golfului ajuta cu prisosinta in pastrarea iernilor mai blande, in comparatie cu tarile fara iesire la mare de la latitudini similare.
In timpul lunilor iunie, iulie si august, lunile din an cu zilele cele mai lungi, soarele este pe cer de la 5 ore in nordul Scotiei, la 8 ore pe Insula Wight. In timpul lunilor cu cele mai scurte zile, noiembrie, decembrie, ianuarie, soarele sta pe cer foarte putin timp, de la o singura ora in partea de nord a Scotiei, la 2 ore pe zi in sudul Angliei.
Surse imagini
- Diagramă: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Cover: Håkan Dahlström - Flickr | CC BY 2.0 Generic