P&O Cruises

Compania de croaziere P&O Cruises Compania de croaziere P&O Cruises

Companie fondată în Anglia, în anul 1837, de un industriaș pe nume Arthur Anderson, P&O Cruises sau așa cum mai este cunoscută, Peninsular & Oriental Steam Navigation Company, a sărăbătorit de curând 175 de ani de existență. Este compania inventatoare a croazierelor de plăcere, oferind excursii la bordul vapoarelor de poștă călătorilor ce doreau să ajungă în porturile din țările învecinate, în primă instanță în Peninsula Iberică și Mediterană, urmând să fie readuși în Regatul Unit de alte vapoare similare.

Compania în sine a început însă în 1815, când Brodie McGhie Wilcox a deschis o companie de brokeraj naval în Londra. După parteneriatul cu un fost marinar, Arthur Anderson, compania numită la acea vreme „Wilcox and Anderson” și-a început activitatea comercială cu o mică flotă de vapoare ce parcurgeau ruta dintre Anglia și țările iberice, Spania și Portugalia. Firma a prosperat, dobândind un renume pe piața transportului de pasageri pe mare, culorile steagului său – albastru și alb preluate din steagul Portugaliei, roșu și galben din steagul Spaniei – au devenit simbolurile serviciilor de croazieră dintre Anglia și est, până în Australia.

Când P&O a început să deservească din Australia în 1932, noua navă Strathaird a purtat 1.100 de pasageri în primul său cruise spre Brisbane și Insula Norfolk, o călătorie pentru ale cărei bilete s-au vândut încă din prima zi. Din 1945 în 1972,  la bordul vapoarelor sale au emigrat 1 milion de oameni spre Australia, pentru a se stabili pe tărâmul antipozilor. O acțiune ce avea să fie cunoscută sub numele de Ten Pound Poms, a fost pusă la cale de guvernele Australiei și Marii Britanii pentru a popula Australia.

Astăzi, P&O Cruises este compania de casă a Australiei și Noii Zeelande, spre destinații precum insulele din Pacific, Australia, Noua Zeelandă și Asia, cu plecări din Brisbane, Melbourne și Auckland. Flota locală include vaporul de 70.285 de tone Pacific Dawn, ce poate găzdui 1.950 pasageri, vaporul de 70.310 tine Pacific Jewel ce poartă 1.900 pasageri și Pacific Pearl, de 63.786 tone ce poate găzdui la bord 1.800 de pasageri. Compania înfrățită, Princess Cruises, are în permanență două vapoare de croazieră în zonă, Dawn Princess și Sun Princess, oferind croaziere personalizate în jurul Australiei, Tazmaniei, Noii Zeelande, insulelor din Pacific, chiar și croaziere în jurul lumii.

În afară de vapoarele ce operează în jurul Australiei, P&O Cruises mai dispune de alte câteva vase de croazieră ce oferă călătorii în întreaga lume. Cele 7 vapoare – Adonia, Arcadia, Aurora, Azura, Oceana, Oriana și Ventura – fac parte din marele concern Carnival, cu încă o navă colosală ce va fi pusă în funcție în 2015 – Britannia.

Ultimele companii de croazieră

Compania de croaziere Princess Cruises

Princess Cruises

Începută în 1965 ca o linie micută de lux, ce plimba pasagerii bogați ai Americii între Los Angeles și Riviera Mexica...
Compania de croaziere P&O Cruises

P&O Cruises

Companie fondată în Anglia, în anul 1837, de un industriaș pe nume Arthur Anderson, P&O Cruises sau așa...
Compania de croaziere Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line are o istorie complicată și dificilă, iar în ciuda faptului că a fost prima companie apăru...
Compania de croaziere Holland America Line

Holland America Line

Cu peste 135 de ani de experienta, Holland America Line este recunoscuta ca una dintre companiile de croazi...