easyJet

28 Apr 2014

EasyJet Airline Company Limited este o companie aeriană cu sediul pe aeroportul Luton din Londra. Botezat easyJet, sunt una din companiile cele mai puternice ale Europei, operând zboruri pe mai mult de 600 de rute din 30 de țări și o flotă de peste 200 de aeronave. 8.000 de angajați, din care 2.000 de piloți și 4.500 personal de zbor deservesc mai mult de 55 de milioane de călători în fiecare an. Pentru amatorii de statistici de acest gen, easyJet oferă o combinație largă de aeroporturi convenabile și o serie vastă de destinații.

Cu o clientelă ce acoperă mai multe naționalități, jumătate din vânzările easyJet vin din afara țării de origine, Marea Britanie, în mare parte datorită prezenței în piețele cheie ale Europei, precum Gatwick, Milano, Geneva sau Paris. Influența easyJet poate fi cuantificată în funcție de numărul în creștere constantă de pasageri pe care-i transportă în fiecare an și numărul de zboruri internaționale pe care-l efectuează în Europa, Africa de nord și Asia de vest. Împinsă de la spate de predilecția industriei pentru călătoriile low-cost, easyJet a cunoscut o dezvoltare continuă încă de la înființarea sa în 1995. Laolaltă cu subsidiara sa, EasyJet Switzerland, operează peste 200 de avioane, din care cele mai multe sunt Airbus 319.

Condiții de zbor

Pentru a menține tariful foarte mic, easyJet nu oferă distracții sau servicii gratuite la bord. Cu toate acestea, compania pune la dispoziție onboard un magazin tipărit, ce cuprinde multe dintre detaliile legate de destinații și activitatea sa, dar și alte informații interesante din industria aeronautică și turism. Cabinele de zbor sunt configurate cu o singură clasă de confort, compactă, ce le permite ușurința la manevrare. Nu oferă mese sau băuturi complementare la bord, însă există posibilitatea achiziționării de gustări și răcoritoare contra-cost, prin programul "easyJet Bistro". Produsele sunt senvișuri, ciocolată sau ceai fierbinte, sucuri, chiar și unele băuturi alcoolice. Pentru a crește veniturile din vânzările la bord, ce ocupă astăzi un loc esențial în politica economică a companiei, la bordul aeronavelor se pot achiziționa și produse precum parfurmuri și cosmetice, suveniruri și diferite gadgeturi.

Flota

În momentul redactării acestui articol, flota eazyJet numără 138 Airbus A319-100 și 60 Airbus A320-200. În februarie 2012, compania a anunțat păstrarea aceleiași linii de aeronave, cu adăugarea, în 2013, a câtorva avioane Airbus A320Neo. Până în 2022, compania estimează că va înlocui navele mai vechi cu noua generație de A320 și 50 de A320Neo.

Destinații

În acest moment, acoperă majoritatea statelor europene, dar și destinații din Maroc, Egipt, Iordania, Israel sau Turcia. În România, easyJet operează zboruri doar de pe aeroportul internațional Otopeni spre Gatwick, aeroportul secundar al Londrei.

Bagaje

Bajage de mână

Dimensiunea maximă admisă pentru bagajele de mână este de  50 x 40 x 20 cm, cu tot cu mânere sau roți. Dacă bănuiți că bagajul vostru depășește aceste dimensiuni, dar nu depăsește 56 x 45 x 25 cm, bagajul ar putea fi trimis la cală, suportând costurile aferente. Compania garantează spațiu de depozitare la bordul aeronavei pentru toți pasagerii cu bagaje de mână ce nu depășesc dimensiunile contractuale.

Bagaje de cală

Se pot achiziționa maxim 3 bagaje de cală în momentul în care se face rezervarea online. Pentru mai mult de atât, se contactează serviciul de relații cu clienții de pe site. Bagajele de cală nu trebuie să depășească 32 de kilograme în greutate per bagaj. Două bagaje de cală, laolaltă, nu trebuie să depășească 40 de kilograme, chiar și în condițiile în care rezervarea s-a făcut pentru două persoane diferite, pe același bilet. Există posibilitatea achiziționării serviciilor pentru transport echipament sportiv.

Tariful practicat de easyJet pentru bagaje este în funcție de locul și modalitatea în care se face rezervarea acestora. Astfel, serviciul de transport bagaje de cală achiziționat în aeroport poate costa dublu față de rezervarea online. Tabelul cu prețurile complete se găsește pe website-ul companiei la secțiunea în engleză "fees and charges".

Contact

Dacă aveți nevoie de alte informații sau de asistență pentru achiziționarea online a biletelor de avion, compania pune la dispoziția pasagerilor săi un număr de telefon ce variază în funcție de țară. Pentru România, numărul de contact este +44 330 365 5454. Tariful este unul normal, internațional, fără supra-taxe adiționale. Se poate vorbi în engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă.

Important: numărul de telefon este funcțional în fiecare zi a săptămânii, DOAR între orele 08:00 - 20:00, ora Marii Britanii!

Achiziționarea de bilete de avion și servicii anexe (de exemplu, transportul bagajelor sau transferuri) se face doar online, personal sau de către agențiile de turism parterene. Toți clienții easyJet ar trebui să folosească opțiunea de check-in online, mult mai rapidă și mai eficientă pentru zborurile cu easyJet. Unele destinații operate de compania aeriană au cerințe speciale legate de documentele de călătorie. Le puteți afla de pe site-ul www.easyjet.com.