Africa este al doilea cel mai mare continent al lumii, de trei ori mai mare decât Europa și de aproximativ 120 de ori mai mare decât țara noastră. Continentul măsoară peste 8.000 de kilometri de la nord la sud, iar cel mai lat punct este aproximativ la fel precum ce mai lung. Astfel de caracteristici au permis nașterea celui mai mare deșert al lumii, Sahara, precum și a celui mai lung fluviu – Nilul. Deloc surprinzător, o asemenea masă de pământ dispune de o gamă climatică extrem de variată, de la clima tropicală din jurul ecuatorului, la sub-arctică, de pe cei mai înalți munți ai săi.
Astfel, pădurile ecuatoriale, găsite în special în partea centrală a continentului și de-a lungul coastelui Insulei Madagascar, se îmbină armonios cu pădurile subtropicale umede, din partea de sud-vest. Savanele întinse iau locul pădurilor în unele regiuni din nord sau din sud, iar în unele zone din nord găsim aceeași climă mediteraneană cum avem în partea de sud a Europei. În deșerturi avem parte de foarte puține precipitații de-a lungul anului și cea mai mai diferență de temperatură de la zi la noapte. Aveți în vedere aceste lucruri atunci când împachetați pentru o excursie în Africa. Pentru a vă face o idee despre cât de vast poate fi deșertul Sahara, există doar trei state ale lumii care ocupă o suprafață mai mare de teren: Rusia, Canada și China. Ceva mai mic, însă deloc neglijabil, este deșertul Kalahari din partea de sud a continentului, ce ocupă o suprafață mai mare decât cea a Franței.
Temperaturile din Africa sunt, bineînțeles, mai ridicate în zonele deșertice, în special în Sahara, Kalahari sau Namib. Sunt ceva mai răcoroase în partea de sud extrem a Africii și în zonele platourilor montane. Precipitațiile variază și ele, în funcție de zonele geografice – zona de nord primește anual mai puțin de 50mm, iar zonele centrale pot ajunge până la 5.000mm pe an. În comparație, țările britanice, unde întâlnim cel mai umed climat din Europa, recepționează în jur de 1.500mm de precipitații în fiecare an.
Surse imagini
- Cover: RobinHartwell - Pixabay | Licență Pixabay