America Centrală este o întindere îngustă de pământ ce unește masele continentale vaste ale Americii de Nord și de Sud. Se găsește în întregime la tropice, însă dispune de câteva zone climatice importante, ce nu permit o generalizare, ci furnizează, mai degrabă, câteva caracteristici diverse ale vremii.
În general, America Centrală dispune de un climat umed, tropical. Nu oferă ierni propriu-zise – cele mai răcoroase luni ale anului au temperaturi de peste 18 grade Celsius, iar vara acestea urcă până la 27-28 de grade. Temperatura medie anuală este mai joasă decât temperatura medie cotidiană, o caracteristică ce o diferențiază de America de Nord. Precipitațiile sunt regulate și variază de la 1.100 la 2.000 mm anual. Munții și câmpiile de pe coasta Mării Caraibilor tind să recepționeze precipitații abundente din septembrie până în februarie. Zona Pacifică, pe de altă parte, prezintă precipitații sărace din decembrie până în aprilie.
America Centrală prezintă și ea caracteristicile vizibile ale încălzirii globale. Vremea tinde să fie în general mai caldă și cu mai puține precipitații, trăsături nocive pentru agricultură și supraviețuirea multor specii de animale. Recifele de corali suferă și ele, amenințate de schimbările climatice. Efectul El Nino rezultat în 1997 și 1998 a oferit rezultatul ipotetic al încălzirii globale, cu incendii în interiorul pădurilor ce pot distruge vegetația și fauna, în timp ce recifele de corali se decolorează din cauza temperaturii ridicate a suprafeței apelor oceanelor adiacente.
Surse imagini
- Cover: pdro-enrique - Pixabay | Licență Pixabay